Poslovne vesti

 

Novi salon

U centru Beograda, u poslovnoj zgradi "Beograđanka", "chrysler" i "jeep" vozila svojim stilom, ali i bilbordom neverovatnih dimenzija, poslednjih dana neprestano privlače pažnju prolaznika. Dve automobilske marke, prisutne na ovom tržištu poslednjih osam godina, oličenje su luksuza i izuzetne performanse. Tim Chrysler–Jeep kao ključ uspeha ističu zadovoljstvo klijenata, ali i entuzijazam i visoku stručnost u poslu kojim se bave.

Brže vesti

U organizaciji Asocijacije medija i pod pokroviteljstvom Telekoma Srbija A.D. održan je seminar o upotrebi novih tehnologija u mobilnoj telefoniji. Cilj prezentacije je upoznavanje novinara s mogućnostima koje pruža GPRS i MMS tehnologija, odnosno pomoć u radu koju ove tehnologije ostvaruju. GPRS (General Packet Radio Service) jeste novi neglasovni servis koji omogućuje prijem i predaju informacija preko mobilne telefonske mreže. Brzina prenošenja informacija ovim putem je do tri puta veća od brzine prenošenja podataka preko fiksnih telekomunikacionih sistema i do deset puta veća od brzine podataka koji se razmenjuju u trenutnoj GSM mreži. Zainteresovani novinari su prisustvovali uspostavljanju direktnog pristupa internetu koji omogućuje GPRS. GPRS je interfejs za prenos MMS poruka (multimedijalnih poruka) između mobilnog korisnika i MMS servisnog centra. Time je omogućen ne samo prenos tekstualnih poruka već i slike i audio-zapisa. Najveća prednost korišćenja GPRS-a jeste daljinski pristup lokalnoj računarskoj mreži kompanije i time pristup sistemima i podacima s kojima se svakodnevno radi.

Nagrađeni dizajn

Nagradu za najbolju ambalažu proizvoda na međunarodnom takmičenju "United Vodka – Tasting Competition" u Briselu dobila je subotička SI&SI company za već čuveni "gorki list". Povodom dodele nagrada, u četvrtak 13. maja, zvaničnoj ceremoniji u Kanu u hotelu Hilton, pored predstavnika vodećih svetskih kompanija i uglednih biznismena, prisustvovale su i slavne ličnosti iz sveta filma koje su učestvovale na Kanskom festivalu. SI&SI company je pored ove nagrade od početka godine imao još nekoliko zapaženih nastupa: na sajmu Anuga u Kelnu, Zimskom poljoprivrednom sajmu u Torontu i majskom sajmu u Londonu, koji je još u toku.

Najuspešnija privatizacija

Sa stanovišta akcionara, najuspešnija privatizacija u Srbiji bila je u Pivari Čelarevo AD, koja je krajem aprila i zvanično preuzeta od strane Carlsberga. Proces privatizacije započet je u oktobru prošle godine preuzimanjem celokupne emisije novih akcija pivare, a nedavno je završen otkupom akcija po ceni od 43,12 evra po akciji od većine preostalih akcionara. Do kraja ove godine Carlsberg će u proizvodnju "lav" piva uložiti više od 73 miliona evra, što će biti utrošeno u proces daljeg preuzimanja pivare, u početne investicije za poboljšanje kvaliteta i u kadrovsko restrukturiranje u pivari. Do 2010. godine, u proizvodnju, distribuciju, prodaju, marketing i obuku zaposlenih biće uloženo još 47 miliona evra. Prosečna isplata za svakog zaposlenog koji prihvati program dobrovoljnog odlaska iznosiće 13.000 evra.

Karavan za bebe

U periodu između 11. i 25. maja održava se prvi edukativni karavan posvećen nezi beba i njihovom razvoju. U tom periodu "Pampers univerzum" obići će Beograd, Novi Sad, Niš i Kruševac, i tako dati priliku mladim roditeljima da savete vezane za brigu o bebi zatraže od stručnjaka. Pedijatri, psiholozi i medicinske sestre govoriće o ishrani, vakcinaciji, higijeni kože, razvoju, fizičkoj i emotivnoj ugodnosti i značaju igre za bebu. Prim. dr Marina Savić-Obradović iz Instituta za zaštitu majke i deteta pozdravila je inicijativu eksperata za negu beba: "Najznačajnije poruke koje želimo da prenesemo majkama jesu prednost dojenja, zaštita beba vakcinacijom i kao poslednje, ali ne manje bitno – značaj nege bebine kože."


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST