Valjevo - Zakon i većina >

Ni živi ni mrtvi

Ministarstvo javilo da Skupština opštine nije konstituisana po zakonu, i da se to ispravi u najkraćem roku. Ali na to niko ne reaguje, čak se predsedniku opštine čini da je Skupština legitimna samim tim što Ministarstvo svoj dopis adresira na nju

VALJEVO: Slama u izlogu

Valjevo verovatno nosi šnjur u Srbiji kad je u pitanju postojeća, i trenutna, skupštinska većina u lokalnom parlamentu. Naime, ubedljiva, pa i ubedljivija od ubedljive, pobeda kandidata Nove Srbije dr Jovana Tomića, za čelno mesto u opštini, povukla je i listu veljinovaca, pa su se ovi, pošto su imali funkciju predsednika opštine, našli u poziciji da firmiraju skupštinsku i ostale većine. Iako su sa, u imenu, demokratskim partijama, mogli ostvariti 'ladnu većinu, veljinovci su se odlučili da uđu u koaliciju sa radikalima, jednim i drugim socijalistima, i karićevcima. Pri formiranju skupštine i organa došlo do povrede zakona, moguće greške u koracima, reagovalo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, ali, uprkos tome, većina odlučila da nastavi da se igra većine. Ko da su uzeli da nasipaju i asfaltiraju, pa ispalo da nije sve po propisu, i šta sad, kad se krenulo ima da se nasipa i asfaltira pa šta ispadne, neka džada sigurno hoće.

Naravno, kvaka, da ne bude opet šnjur, nije samo u riplijevskoj koaliciji, problem je što trenutna većina afirmiše svoje kapacitete i potencijale: na delu je rehabilitacija socijalističkih kadrova i njihovih mogućnosti, koja je, upravljena tradicionalnom i ogoljenom osionošću palanačke prostote kojoj se desila vlast, te hinjenom Pomoz’ bog brigom za narod, spremna na sve zarad malo para i malo privilegija. Tako je glavni domet nove vlasti organizovanje Novogodišnjeg turnira u malom fudbalu, a u najglavnije se umetnuo i gazda koji je u ogromni izlog ogromnog tržnog centra, koji se naslanja na opštinu, metnuo slamu, mnogo, to se ne da sagledati, slame. Može li se reći, ajd' probamo, uz džadu idu i putokazi.

PROFESIJA ADVOKAT: Ali ajde konkretno, ajde pojedinosti: početkom novembra pomenuta većina se formirala. Problemi bili što dvojica NS odbornika nisu hteli sa socijalistima, usmeno vratili mandate, na istoj sednici zamenjeni drugim da se ostvari većina. Problem i što je odlučivano po poslovniku koji je stupio na snagu kad je objavljen, odnosno desetak dana kasnije. U ovom slučaju opozicija, DS, DSS, SPO te LS, ukazali na propuste i napustili skupštinu, do daljeg. Onda se javilo Ministarstvo za lokalnu samouopravu i javilo da su napravljeni propusti prilikom konstituisanja Skupštine – poslovnik nije stupio na snagu, zamena odbornika na istoj sednici – te predložilo da se isti otklone u najkraćem roku. To bilo u prvoj polovini decembra.

Po predsedniku Skupštine, po profesiji advokat, po ostalom NS, Miroslavu Vukoviću, ono što se osporava nije imalo uticaj pri konstituisanju Skupštine, a Skupština opštine ima pun kapacitet, ima organe i radi svoj posao. Osvrnuo se i predsednik opštine Jovan Tomić, Skupština je legitimna samim tim što Ministarstvo svoj dopis adresira na nju, na prvoj narednoj sednici otklonićemo nedostatke i nepravilnosti i nastaviti rad po zakonu. Rek'o se i koalicioni Mihailo Jokić, od Ivkovićevih socijalista, Ono što je stiglo iz Beograda u suštini ne znači ništa, treba, eventualno, popraviti poslovnik i terati dalje.

Došla naredna sednica, pred kraj decembra, prva po dopisu Ministarstva, u sali samo trenutna većina, konstatovaše da mogu punopravno da rade, predsedavajući reče, Počnimo sa radom, i izglasaše se, jednoglasno, i ono da Novogodišnji turnir u malom fudbalu dobije status opštinske manifestacije. O dopisu Ministarstva, jok. Onda, baš krajem decembra, bi još jedna taka sednica, izglasaše i budžet, o tome da nisu konstituisani po zakonu, jok.

VRLO NEPRIJATNO: Pred jednu od takvih sednica kroz opštinu proš'o Dragan Vasiljević, onaj NovoSrbin što je nezadovoljan sastavom većine usmeno vratio mandat. Opština pozvala policiju, vele preventivno. Onda se, sa Vasiljevićem, javio i drugi NS odbornik, Dragan Bogdanović, koji je sa njim, iz istih razloga, isto usmeno, vratio odbornički mandat. Zajedno rekli, da sad, posle reagovanja Ministarstva, neće da vrate mandate, nisu ništa potpisali, i dalje su punopravni članovi opštinskog parlamenta. Vasiljević drži da 25 odbornika plus dva građanina kojima su zamenjeni ne mogu predstavljati većinu, niti raditi po zakonu, po njemu, treba napraviti većinu od stranaka demokratskog bloka, ili uvesti privremene mere. Predsednik opštine Tomić samo odgovorio da za njega, dojučerašnji prijatelji – zato je ovo, u najmanju ruku, vrlo neprijatno, više nisu odbornici. Tomić dodao i da je do svega došlo, Vasiljevićevog vraćanja mandata, jer nije hteo da ga postavi za svog zamenika, bio mu potreban ekonomista koji će mu davati savete iz te oblasti i tumačiti budžet.

Onda se u regionalnom podlistku "Danasa" pojavila kopija dokumenta, iz Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja, u kome stoji da je zameniku predsednika opštine i ekonomisti Zoranu Iliću, u maju '99, osiguranje kod Fonda prestalo, razlog – smrt. Upitan, zamenik predsednika i ekonomista i NovoSrbin Ilić kaže da su to falsifikovani podaci, i da ima da tuži.

Šta još, predsednik opštine uručio pehar pobednicima turnira u malom fudbalu, koji se odužio do posle Božića, i ona slama, a proš'o Božić, još u centralnom, i najvećem, valjevskom izlogu. Kakva većina takva i džada.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST