TV manijak >

Mačo krimosi i kafansko novinarstvo

Izvinjavanje je i ove godine tema koja prati godišnjicu masakra u Srebrenici. Predsednik Tadić najavio je svoj odlazak na komemoraciju, pa su zatim usledile različite reakcije. Za jedne je dobrodošao, za druge nije, jer koncept izvinjenja još uvek na Balkanu ima različita značenja. Mnogo zanimljivije je delovala emisija ’’Restart’’, koja je emitovana početkom nedelje na RTS-u. U studiju su se pojavili mladi ljudi iz svih delova bivše Jugoslavije, a razgovaralo se o posledicama svih balkanskih ratova, krivici i odgovornosti. Bilo je tu dobrovoljaca i dragovoljaca, antiratnih aktivista, izbeglica, ukratko ratnika i dezertera iz svih sukoba i ratova. Uprkos delikatnosti teme i emocijama, pokazalo se da mladi u novim državama žive u veoma sličnoj duhovnoj klimi (čitaj praznini) i da ih frustriraju slični problemi. Iako su autori emisije u prvi plan stavili lična iskustva gostiju, razgovor nije skliznuo u patetiku nekog hibridnog bratstva i jedinstva. Odmah sam počeo da pravim poređenje sa jutarnjim programom Televizije Pink, famoznim Balkan netom. Tamo se furaju dresovi sa grbom SFRJ, jugonostalgija komercijalnog tipa, super je naletelo Bijelo dugme i prateći rivajvl, a prošlost se gura pod tepih. "Restart" zato deluje kao jedini pristojan put ka oživljavanju komunikacije, svojevrsno svođenje računa i upoznavanje, koje će možda sprečiti buduće nesporazume. Za razliku od Pinka, gde se bratimljenje pečati turbo hitovima i bezbrižnom zabavom, "Restart" je prilika da jedni drugima kažemo sve što mislimo, bilo to lepo ili ružno.

Pokazalo se da su sukobi među jugoslovenskim narodima bili sukobi roditelja (dakle prethodne generacije), koji su uspeli da svoje ludilo prenesu na decu. Od sluđenih roditelja ne možemo očekivati dramatičnu promenu stavova, ali će moguće (a to je, možda, najveća vrednost ove emisije) mladi uspeti da razbiju začarani krug nerazumevanja. Druga bitna poruka tiče se naše odgovornosti, jer u zemljama labave i klimave demokratije ne smemo sebi dozvoliti luksuz da nas ne zanima politika. Posledica tog opasnog neznanja često je mogla biti buđenje u rovu usred nekog rata sa puškom u ruci i neprijateljem s druge strane nišana. Drugim rečima, krivi smo ako nismo želeli da znamo kuda su nas vodile političke elite. Broj stepeni slobode neprekidno se smanjivao sve do trenutka kada jedino možeš da biraš da li ćeš nekog da mučiš ili streljaš.

Ove nedelje na BK televiziji prikazan je serijal ’’Nečista krv’’. Prvenstveno je zamišljen kao dugometražni film, pa je počeo rat, pa je, navodno, Arkan bio nezadovoljan ulogom svoje supruge, tek gledamo ’’Nečistu krv’’ sa više od deset godina zakašnjenja. Film obiluje fantazmagoričnim slikama, patuljcima, erotikom Južne Srbije i pomalo konfuznom dramaturgijom. Ova mešavina jave i sna, devalvirana uspehom potonje ’’Zone zamfirove’’, u stvari je najbolji dokument vremena neposredno pred ratove u bivšoj Jugoslaviji. Iako ne govori o ratu, sećam se zbrke u medijima, dueta Šerbedžije i Cece – koji su pevali kako neće protiv druga svog, a onda je sve zamuklo pred opštom pucnjavom. Tako je ovaj film neočekivano postao dokument vremena, ali ne samo Borinog Vranja, već Arkanove i Cecine Srbije i ljubavne priče sa tužnim krajem.

Sledeća horor priča takođe je trebalo da nas nasmeje do suza. U pitanju je skrivena kamera Televizije Pink u kojoj su žrtve trebalo da budu Brankica Stanković i ekipa emisije ’’Insajder’’ sa TV B92. Mamac je bio navodni intervju sa Radovanom Karadžićem. Iako je fazon provaljen, zanimljive su bile reakcije, naročito kvazipatriotskih medija, koji su očigledno imali pripremljene tekstove kojima bi se diskreditovala jedna od najvažnijih autorki i emisija u Srbiji. Nije im po volji što je direktna, hrabra i, naravno, što je žensko. U ovoj zemlji je moralnije snimati propagandne filmove za JSO, baviti se kafanskim novinarstvom i dospeti na jasle nekog od ovdašnjih tajkuna. Već u sledećoj emisiji, kada je tema bila suđenje Makinoj grupi, čuli smo kako su momci razgovarali o politici, kokanju i karanju. Sva imena su u ženskom rodu, tek da shvatite superioran odnos mačo krimosa prema političarima u Srbiji. Ponovo poznata kombinacija kokanja i karanja.

Posle toliko seksualnih aluzija, zaista je teško prihvatiti odluku suda prema kojoj su članovi ove grupe proglašeni – nevinima.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST