Međuvreme

 

Zepter (kraj)

Na vanrednom zasedanju Skupštine Olimpijskog komiteta SCG, održanom u ponedeljak u hotelu Interkontinental, smenjen je dosadašnji predsednik Filip Cepter. Od 64 prisutna delegata, njih 49 glasalo je za smenu, 12 protiv, a četvoro je bilo uzdržano. Ova smena posledica je višemesečnih trvenja u Olimpijskom komitetu na relaciji predsednik-Predsedništvo. Nije nemoguće da joj je u velikoj meri doprineo i jedan dokument koji su na dan sednice objavili neki mediji. Reč je o "Sporazumu o redefinisanju odnosa unutar OK SCG". Na ovom dokumentu stoji potpis Filipa Ceptera, sa potpisima Siniše Krajčinovića, predsednika organizacije Sportski savez Srbije – Srpski olimpijski komitet i Dušana Simonovića, predsednika Crnogorskog olimpijskog komiteta. Obe organizacije su nepriznate od Međunarodnog olimpijskog komiteta. Ovim sporazumom se praktično ukida OK SCG jer dobar deo njegovih funkcija preuzimaju olimpijski komiteti članica državne zajednice – po do juče nepoznatom sporazumu – koji mogu samostalno da uspostave saradnju sa MOK-om i olimpijskim komitetima drugih zemalja. Dokument je u suprotnosti sa Poveljom MOK-a, pa ne čudi što je sve vreme držan u tajnosti. O njemu nisu obavešteni ni javnost ni Skupština OK SCG, koja jedina ima pravo da ukine komitet. Nakon Cepterove smene, za vršioca dužnosti predsednika postavljen je dosadašnji potpredsednik Ivan Ćurković. Sednicu je obeležio i incident, kada je Radomir Vojvodić, predsednik Moto saveza Srbije, kao jedan od argumenata protiv Ivana Ćurkovića naveo to što je on Hrvat. Posle Vojvodićevog govora, osam delegata napustilo je sednicu predvođeni počasnim generalnim sekretarom Međunarodne košarkaške federacije Borom Stankovićem, a potpredsednica Predsedništva OK SCG Snežana Lakićević-Stojačić izvinila se Ćurkoviću. Filip Cepter je održao govor u kom je protivnike optužio da ga smenjuju kako bi prikrili finansijske i druge malverzacije načinjene u poslednjih 15 godina. Nakon toga je napustio sednicu, najavivši da će se žaliti domaćim sudovima i MOK-u.

Vukovci

Krajem prošle nedelje čelnici beogradske opštine Voždovac organizovali su prijem za dvadeset najboljih učenika osnovnih i srednjih škola na teritoriji ove opštine. Učenicima su uručeni prigodni pokloni: knjige i kačketi i majice sa grbom opštine. Ali, osim darova koji služe za edukaciju i oblačenje, đaci su dobili ponešto i za razonodu – muzičke diskove Jelene Karleuše i Severine. Jedna majka, zgrožena onim što je njeno dete donelo kući sa prijema u Opštini, izjavila je da su deca mogla da biraju da li će uzeti disk Severine, Karleuše ili Džibonija. U Opštini Voždovac kažu da su pored ovih deljeni i edukativni diskovi, dok su muzički donacija Siti rekordsa, izdavačke kuće u vlasništvu Željka Mitrovića, vlasnika televizije Pink. Zamenik predsednika opštine Dragan Čović obrazložio je dodelu neobičnih poklona time da je reč o generaciji koja voli muziku: "Mislim da toj deci treba podeliti nešto što je po nekim opštim merilima kvalitet. Ako se neko ne slaže da su ovi diskovi takvi, meni je žao." Đaci čije su slike izložene na bilbordu na uglu beogradskih ulica Vojislava Ilića i Ustaničke sada će moći da, u pauzama u učenju, prođuskaju uz sočne refrene najnovijih hitova, poput Karleušinog: "To je ona slatka mala, koja živi od skandala."

Manijak

Prošlog petka niška policija uhapsila je Ninoslava Jovanovića iz sela Malča koji je samo nedelju dana pre toga izašao iz zatvora, gde je odslužio kaznu za dva silovanja i 25 prevara. Ovoga puta, Jovanović je uhapšen zbog kidnapovanja i maltretiranja dve devojčice. On je početkom prošle nedelje oteo trinaestogodišnju M.N. i dva dana je držao u napuštenoj vikendici, ošišao do glave i silovao. U petak, na dan kada je uhapšen, iz jedne kuće je kidnapovao dvanaestogodišnju N.I. i nju ošišao, ali je ona uspela da pobegne i spasi se silovanja. I pre odlaska u zatvor, njegov fetiš je bio šišanje, pa je tako nasilno odsekao kosu sedam meštanki svog sela. Majka napasnika izjavila je za "Večernje novosti" da će učiniti sve da se njen sin, kada ponovo izađe iz zatvora, ne vrati kući. Ona se na ovo odlučila zbog višegodišnjeg maltretiranja koje su ona i njena porodica trpeli od Jovanovića. Kada je izašao iz zatvora, pretio je mlađem bratu da će mu silovati ženu i dvogodišnje dete, tako da oni nisu smeli da ostaju sami u kući. Meštani Malče i okolnih sela ogorčeni su na policiju jer nije objavila da traga za Jovanovićem i upozorila moguće žrtve na opasnost.

Ravnopravnost

U valjaonici aluminijuma Impol seval iz Sevojna, već dva meseca postoji problem zbog visine otpremnine koja treba da bude isplaćena radnicama ovog preduzeća. Upravni odbor valjaonice doneo je još prošle godine odluku o isplati jednokratne novčane nadoknade radnicima koji dobrovoljno raskinu radni odnos. Tada je utvrđena i visina otpremnine po skali kojom se dužina rada manje vrednuje kod žena nego kod muškaraca. Radnica koja ima više od 34 godine radnog staža, po ovoj skali, dobija 90 evra po godini staža, dok njen kolega dobija 50 evra više. Na inicijativu Saveta za ravnopravnost polova Vlade Srbije, pre dva meseca u Impol seval poslat je inspektor rada, koji je zaključio da u tom slučaju ne postoji diskriminacija. U obrazloženju odluke inspektora, koju je potpisao načelnik inspekcije rada Momo Mišević, stoji da se razlika u visini naknade pojavljuje zato što muškarci i žene ostvaruju pravo na starosnu penziju različitom dužinom staža. Pored toga, u obrazloženju se kaže da žene nisu oštećene, već, naprotiv, povlašćene time što ranije odlaze u penziju. Ovog ponedeljka, Odbor za ravnopravnost polova Skupštine Srbije oštro je osudio ponašanje Republičkog inspektorata rada, kao i sindikata firme Impol seval.

Eskadrila

Avion koji je Jugoslovenska narodna armija svojevremeno projektovala za partizanski rat mogao bi biti upotrebljen za borbu protiv šumskih gusenica. Asocijacija avijatičara Srbije razvila je projekat "kraguj-farmer", koji predviđa da se stari avioni preprave za zaprašivanje gubara. Jedini dovoljno jeftin avion koji bi mogao da zaprašuje jeste "kraguj J 20", koji može da sleti i uzleti sa poljane. U travi na platou ispred Muzeja avijacije nalazi se petnaestak "kraguja" koji bi se lako mogli prepraviti u avione za uništavanje gubara. Kako prenosi "Politika", u Asocijaciji avijatičara smatraju da bi ovaj projekat oživeo domaću vazduhoplovnu industriju i osvežio dotrajalu flotu privrednih aviona lakim, pouzdanim i jednostavim letelicama. Privredna avijacija u Srbiji ima oko 30 aviona, a u letnom stanju nalazi se samo deo te flote. Za zaprašivanje njiva koriste se avioni "antonov", koji po satu leta potroše oko 200 litara goriva, dok "kraguj" troši samo 50 litara. Osim što su ekonomični, u Asocijaciji avijatičara tvrde da su "kraguji" laki i za održavanje. Ako Vlada Republike Srbije usvoji projekat koji je trenutno na razmatranju, uskoro će poleteti prva partizanska eskadrila za uništavanje gubara.

Igračke

Zbog zdravstvene neispravnosti, Republička sanitarna inspekcija zabranila je distribuciju velikog broja igračaka koje se u našu zemlju uvoze iz Kine. Ispitivanja Instituta za zaštitu zdravlja "Dr Milan Jovanović Batut" pokazala su da ove igračke sadrže ftalate, opasne hemikalije koje mogu da izazovu oštećenja jetre, bubrega i reproduktivnih organa. Ftalati se koriste za omekšavanje plastike od koje se prave igračke, a od nedavno su zabranjeni u zemljama Evropske unije. Prema rečima Zorice Jovanovske iz Instituta "Batut", naš pravilnik o zdravstvenom nadzoru nad predmetima od opšte upotrebe ne precizira da li ftalati smeju da se nalaze u igračkama koje se uvoze u SCG. Osim toga, na ovom institutu ne koriste se metode kojima bi prisustvo otrovnih supstanci moglo da bude sa sigurnošću utvrđeno. Ipak, prema rečima Zorice Jovanovske, veliki broj igračaka koje su ispitane pokazao se kao organoleptički neisparavan. Igračke su puštale boju, opadala im je dlaka, a zbog jakog mirisa postojala je sumnja da sadrže ftalate.

Soba

Prošle nedelje u Skupštini Srbije vodila se debata o tajnoj sobi za prisluškivanje. Poslanik SPS-a Rajko Baralić upozorio je svoje kolege da se na četvrtom spratu zgrade parlamenta nalazi skrivena prostorija iz koje se poslanici prisluškuju. Navodno je tokom mandata prethodnog predsednika Skupštine Nataše Mićić, u tu sobu uneta specijalna oprema za prisluškivanje parlamenta. Međutim, članovi drugih poslaničkih grupa nisu ozbiljno shvatili ovu vrstu upozorenja, a Nataša Mićić je medijima izjavila da su to besmislice. U jednoj od prostorija na četvrtom spratu zaista se nalazi oko pedeset računara, ali je ta oprema nabavljena kroz jedan od programa pomoći Sjedinjenih Američkih Država i služi za potrebe Skupštine. Pomoću ovih računara poslanici i drugi zaposleni u parlamentu koriste virtuelnu biblioteku, a prema sporazumu sa SAD, opremu trenutno održava kompanija Medija vorks, koja zastupa američku vladu. Ipak, Baralićevo upozorenje o fantomskoj sobi uznemirilo je duhove u parlamentu. Milorad Mirčić, predsednik Odbora za bezbednost, rekao je za "Politiku" da je za prisluškivanje odgovoran predsednik Skupštine i dodao da javne ličnosti uvek moraju računati s tim da bi mogle biti prisluškivane. S druge strane, Dragan Štanovac iz DS-a sasvim je odbacio Baralićevo upozorenje o prisluškivanju iz tajne sobe, dodajući da se kolega iz SPS-a plaši kompjuterskih virusa, pošto, po njegovim rečima, smatra kako i sam može njima da se zarazi.

Splavarenje

Prošle nedelje svi mediji su uz mnogo galame propratili herojski gest ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića, koji je spasao ženu koja se davila u Ibru. Ministar se zatekao na reci zbog splavarenja, tj. manifestacije Veseli spust, koja se svake godine održava ne Ibru. Kako kažu svedoci, ministar je pobrao simpatije svih prisutnih, jer su se u njegovom čamcu nalazili trubači koji nisu prestajali da sviraju. Međutim, prošlog vikenda oglasio se Bojan Lazić, vlasnik sajta www.splavarenje.com i jedan od organizatora Veselog spusta, demantujući da je ministar ikoga spasao. Naprotiv, njega su vadili iz reke. U veseloj atmosferi spusta, učesnici su iz zabave skakali u Ibar. Isto je radila i izvesna lepa Bojana, čiji se čamac nalazio u blizini ministrovog. Kada se devojka već vratila natrag u čamac, Ilić je sišao u vodu do pojasa i dobacio Bojani: "Ovo sam uradio iz solidarnosti prema tebi!"


 

Poslovne vesti

Gimnazija

Ove jeseni u Beogradu počeće sa radom prva Računarska gimnazija. Školu je osnovala kompanija CET (Computer Equipment & Trade), koja se već petnaest godina bavi kompjuterskim obrazovanjem (pre dve godine osnovala Računarski fakultet, izdala preko 80 knjiga, organizuje kompjuterske kurseve).

U školskoj 2005/2006. godini u Računarskoj gimnaziji postojaće samo jedno odeljenje sa najviše 25 učenika. Pored predmeta koji se izučavaju u ostalim gimnazijama, polaznici će slušati i više predmeta iz oblasti računarstva i informatike, sa akcentom na praktičan rad na računarima (diskretna matematika, primena računara, računarski sistemi, modeli i baze podataka, napredne tehnike programiranja i računarstvo i društvo). Nastavni plan i program prilagođeni su obrazovanju obdarenih učenika, a program je osmišljen tako da budućim diplomcima omogući lakše uključivanje u dalje stručno usavršavanje ili zapošljavanje. CET i Majkrosoft će stipendirati više učenika koji su dobitnici nagrada za izvanredne rezultate na takmičenjima iz matematike i informatike, i koji će biti polaznici prve generacije Računarske gimnazije.

Ambasador

Na Šestom svetskom samitu Međunarodne organizacije svetskog mira u Tokiju, prof. dr Predrag Vujović dobio je titulu Ambasadora mira. Dr Vujović je jedan od naših najistaknutijih stručnjaka u oblasti komunikacija i odnosa sa javnošću. Na samitu koji je trajao od 27. juna do 4. jula, Vujović je održao prezentaciju o komunikaciji između različitih kultura i religija i učestvovao u radionici Evropska zajednica – problemi i rešenja.

Međunarodnu organizaciju svetskog mira čine svetski lideri vladinog i nevladinog sektora iz preko 500 zemalja sveta, među kojima je i veliki broj bivših i sadašnjih predsednika vlada i država, kao i eksperata u raznim oblastima. Ova organizacija je nedavno pokrenula inicijativu da postane deo Ujedinjenih nacija. Pored Vujovića, titulu Ambasadora mira dobilo je još dvanaest uticajnih političara i eksperata iz sveta.

Safari

Kompanija Dureks, jedan od vodećih svetskih proizvođača kondoma, pokrenula je na svom veb sajtu www.durex.com novu nagradnu igru. Svi koji se do 31. jula uloguju na ovaj sajt i učestvuju u Dureksovom globalnom istraživanju o seksu, mogu da osvoje ekskluzivno putovanje na safari u Južnoj Africi. Putovanje uključuje pet noći u nacionalnom rezervatu Kruger i u Kejp Taunu. Osim da slika žirafe i slonove, pobednik će biti u prilici i da se pridruži timu Dance4Life (na srpskom: Igraj za život), koji edukuje mlade o HIV virusu i sidi. Prošle godine u sličnom istraživanju učestvovalo je 350.000 ljudi iz celog sveta, a u ovom novom za sada je uzelo učešće 800 ljudi iz SCG.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST