Vreme
VREME 760, 28. jul 2005. / MOZAIK

Formula 1:
Pobeda na tacni

Da li je mehaničar Meklarena spontano napravio kardinalnu brljotinu ili je greška bila "sponzorisana" pokazaće istraga, ali je lider sada još bliži tituli
Image

Kada je Kimi Raikonen (Meklaren) na polovini trke usporio i parkirao se pored staze nikome nije bilo jasno šta se dogodilo sa njegovim bolidom. Fernando Alonso (Reno) je prozujao pored njega i verovatno se zahvalio Fincu što mu je kao na tacni ustupio pobedu na Velikoj nagradi Nemačke u Hokenhajmu. To što Bojana ovog puta nije ništa razbila odmah mi je bilo sumnjivo, ali je njeno ponašanje ipak ukazivalo da će biti reakcije zbog Kimijevog odustajanja, pa smo ipak, preventive radi, poslali ekipu za spasavanje da je potraži i skine sa simsa. Posle trke se pokazalo da je za kvar na sistemu hidraulike kriv mehaničar koji nije dotegao ventil, već ga je onako ofrlje samo zašrafio prstima, kakve gedore, kakvi bakrači. Za tako nešto bi odmah popio dandaru od svakog dorćolskog automehaničara koji drži do sebe, pa nije potrebna velika mudrost da se zaključi koliko su u nedelju izgubili ekipa i vozač koji pretenduju na šampionsku titulu. U kuloarima Formule 1 zavladao je "srpski sindrom" – lansirana je teorija zavere po kojoj epohalna brljotina automehaničara nije tek puki "ljudski faktor", već smišljena sabotaža! Istraga je u toku.

"Nema ništa gore nego da odustaneš kad ti je pobeda u džepu", izjavio je posle Raikonen. "Sada nam ne preostaje ništa drugo nego da se fokusiramo na ostatak sezone jer još postoje teorijske šanse da osvojimo šampionat, mada će to biti veoma komplikovano."

Alonso je do Kimijevog odustajanja bezuspešno pokušavao da izvrši naređenje šefa tima Brijatorea koji je zahtevao da "ne zaostane mnogo". Naime, oba Meklarenova vozača bila su toliko superiorna tokom zvaničnih treninga da su se u Renou više uzdali u taktiku i sreću, a posrećilo im se, nego u kvalitete bolida.

"Znali smo da će biti čupavo, pa je ova pobeda iznenađenje za nas", prostodušno je priznao Španac na konferenciji za novinare posle trke. Mnogi su kroz pitanja sugerisali da je srećno pobedio, da mu je Kimi prosto poklonio pobedu, pa je morao da se vadi izjavama tipa "koja vajda od toga što si najbrži u prvom delu trke", aludirajući na odličnu vožnju Finca do odustajanja, pa je poentirao izlizanom floskulom da "trka traje dok sudija ne mahne crno-belom zastavom". Bljak! Bilo kako bilo, Alonso je povećao prednost u generalnom plasmanu i, kao što reče Kimi, sada su šanse da ga neko ugrozi samo u sferi teorije. I ekipa je povećala prednost, jer je Đankarlo Fizikela dva kruga pre kraja trke uspeo da obiđe Mihaela Šumahera (Ferari) i četvrti stigne na cilj.

Prava priča iz Hokenhajma je ono što je uradio Huan Pablo Montoja. Na zvaničnom treningu se toliko zainatio da bude prvi na startu da je prebrzo ušao u poslednju krivinu, izleteo sa staze i zakucao se u ogradu! Startovao je sa poslednjeg mesta i već u trećoj krivini prestigao čak sedam vozača. Potom je još malo nagazio papuču za gas i zaseo na deveto mesto čekajući prva svraćanja u boks na dolivanje goriva. Dok su drugi to činili Monti je napravio još nekoliko brzih krugova i po izlasku iz boksa već je bio četvrti. Onda je Kimi odustao, pa je došlo vreme i za drugo svraćanje u boks, opet ista taktika besomučne jurnjave sa lakšim bolidom dok su drugi otežali i – eto njemu drugog mesta!

"Mislim da sam ovim rezultatom malo nadoknadio jučerašnju grešku", rekao je uz smešak posle trke. "Startovati sa začelja je iskustvo koje ne bih ponovo da doživim jer nisam ni video startna svetla i krenuo sam tek kad sam video da su se i drugi pokrenuli. Ipak, naša strategija je bila odlična i omogućila mi je da gazim do daske i osvojim drugo mesto."

Dženson Baton se konačno dokopao podijuma što je za BAR Hondu posle gomile problema na početku sezone ravno pobedi. Da stvar za gledaoce bude još lepša, treće mesto osvojio je u direktnom trkanju sa Šumijem. Baton je posle rekao kako je bilo "zabavno trkati se sa sedmostrukim šampionom", da je trka "bila dobra", da je "pred ukosnicom dobro procenio da će Šumi usporiti i da u tome leži šansa za napad". "Bio je to dobar potez", sam je ocenio obilaženje. Ovaj uspeh Engleza samo je podgrejao borbu BAR-a i Vilijamsa koji tvrde da imaju tapiju na njegov ugovor za sledeću sezonu.

Ferarijev dvojac je i u Nemačkoj kuburio ne samo sa sporim bolidom već i sa gumama koje su pred kraj trke bukvalno visile u fronclama sa felni. Ono što je interesantno je činjenica da je šampion posle trke prvi put javno kritikovao i kvalitet bolida rekavši da se tokom trke osećao "kao vojnik koji očekuje napad znajući da je oružje koje ima preslabo da bi se odbranio i da u borbi nema nikakve šanse". Barikelo je bio toliko bled da na njegov nastup neću trošiti reči. Inače, govori se da su mu dani u Ferariju odbrojani i da će iduće sezone preći u BAR Hondu.

Šesti je kroz cilj prošao Ralf Šumaher (Tojota), što je njegov najbolji rezultat ove sezone. Sedmi je bio Dejvid Kultard (Red Bul Kosvort), koji je mogao i više da nije imao pehove na startu kada je upao u gužvu iz koje se jedva iskobeljao, a poslednji bodić osvojio je Felipe Masa (Zauber). Rezime, dobra trka, dosta obilaženja, razočarani Kimijevi navijači i – rešen šampionat!(?)

Sledeća trka vozi se 31. jula na stazi Hungaroring za Veliku nagradu Mađarske.

Dušan Radulović, Radio Beograd