Pun kufer marketinga >

Ljepota poroka

Crni humor da bolje pocrnite

Šta kažete na spotove kojima se Crna Gora reklamira stranim turistima u Srbiji? Ako mene pitate, rekla bih da je to školski primer dobre kampanje koja uspeva da mane jednog proizvoda predstavi kao prednosti.Wild beauty, iliti, u prijevodu na maternji – divlja ljepota, verovatno je najbolje što se može reći za ovu turističku destinaciju. Manje od toga im ne bi dobro činjelo, više od toga bilo bi pretenciozno i neistinito. Ovako, ako vas na elitnim plažama pojure krave, ako u hotelu nema vode ili je ima ali sa crevnim i kožnim zarazama, ako vam konobari uslužno održe lekciju o nijansama maternjeg i usrdno objasne da oni "ne služe" (vala nikome!) nego "poslužuju", i to ležerno – što se bunite! Pa došli ste u divlju lepotu, kao što vam je lepo unapred obećano. Džaba onima drugima što reklamiraju pitominu i civilizaciju, kad vam prećute bombaše sezonce. A i šta su pa mogli da stave u prospekte? Bombastične najave? Eksplozivan provod? Ubistveni doživljaj? Crni humor da bolje pocrnite.

No, dobrim stručnjacima za marketing ni bombe ne moraju da budu prepreka. Španija, na čijim su vas aerodromima dočekivale jezovite poternice za Etinim teroristima, ipak je uspela da izgradi imidž zemlje u kojoj ne treba da očekujete napad terorista već napad – strasti. Logo, nalik na Pikasov potpis, žive boje, muzika koja bi i bolesnog digla na noge. "Passion". Odgledate spot i učini vam se da ne biste žalili ni da umrete na takvom mestu. Mislim, kad se već svakako mora, a mora se kad-tad (čak i mi koji najdublje verujemo da će nas to zasigurno mimoići), onda je lepše da to bude od strasti, pa makar i od bombe, naročito ako vam je svakodnevica obeležena kancelarijskom rutinom, kao što većini turista iz razvijenih zemalja i jeste.

Sličnim putem svojevremeno je krenula i Srbija. "Predeo slikan srcem" bio je slogan koji je i nama i turistima davao mogućnost da sve mane i prednosti oslikamo lepšim bojama. Što ne valja – ne valja, jer smo radili srcem, a ne glavom, što valja – valja jer mi to radimo srcem, a ne glavom. Za ovo prvo krivo je srce, za ovo drugo zaslužno je srce. Pamet sa tim, očito, nema nikakve veze. Jer, da smo bili pametniji, ne bi se desilo šta se desilo. S druge stane, da više koristimo pamet ne bi imali provod kakav nudimo. Ovaj srčani koncept kasnije je promenjen u "Srbija – tri puta ljubav" (tri prsta kad se krstimo, tri poljupca kad se pozdravljamo, tri lepe kad se šaljemo u materinu) i poziv da se "ponovo zaljubimo u Srbiju". Poziv su prvi prihvatili oni koji su se prvi i odljubili. Dolazeći da posete Exit, Merkator, Kuću cveća, nekadašnji pioniri i omladinci otkrivaju nam da smo ipak mnogo lepši nego što nama samima izgledamo. Ponajviše zato što, kad dođu ovde, oni ne gledaju vesti nego – nas. Zato, nasmešite se kad sledeći put izađete na ulicu. Možda vas u tom trenutku gleda neki turista koji će, kad se vrati kući, to prepričati svojima koji će onda poželeti da i oni dođu, čime će se polako menjati imidž Srbije, puniti kase, popravljati infrastruktura, nabavljati nove investicije, povećavati zaposlenost, dizati standard i poboljšavati i vaš konkretan život. Poradite na našem marketingu barem vi, kad već država ne ume.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST