Vreme
VREME 761, 4. avgust 2005. / MOZAIK

Formula 1:
Ponovo neizvesno

Kada se "Razbijač" dokopa dobre pozicije na startu, a lider podbaci, onda šampionat ponovo postane zanimljiv

Fernando Alonso (Reno) može samo sebe da krivi za sve što mu se dešavalo na trci za Veliku nagradu Mađarske jer je grešku napravio još na treningu. Loše je vozio poslednji sektor staze i plasirao se tek u treći red. Najgore što je moglo da mu se desi bilo je to što je ispred sebe imao Ralfa Šumahera (Tojota), vozača koji ne samo da nikad neće izaći iz senke velikog bate već je ove sezone imao toliko pehova da se moglo očekivati da će se iz petnih žila truditi da na stazi Hungaroring iskoristi šansu koju je sam sebi stvorio veoma dobrom vožnjom na zvaničnom treningu.

Kao što se i očekivalo, na početku trke je Mihael Šumaher (Ferari) lako odbranio prvo startno mesto, a iza njega su po sistemu "jedan duva, drugi ‘ladi", sjajno iskoordinirani bili vozači Maklarena – Huan Pablo Montoja je gradio ostale, a Kimi Raikonen ih preticao. E sad, prava stvar je bila iza njih, jer se i "Kočničar" Jarno Truli (Tojota) dobro plasirao na treningu i uz mlađanog Ralfa grabio ka prvoj krivini ne obazirući se na to ko je iza njega, pa je žestoko isekao Ralfa, a ovaj opet sirotog Alonsa prvo oterao u travu, a potom i čuknuo tek toliko da mu polomi prednji stabilizator i upropasti svaku šansu da se bori za dobar plasman i bodove. A još malo iza njih započeo je crni dan za Red bul kosvort – Vilnev (Zauber) je bukvalno katapultirao mladog Klijena čiji se bolid ponašao kao da je na Svetskom prvenstvu u skokovima u vodu, napravio je salto u vazduhu i prizemljio se na polomljene točkove, a Kultard je uspeo da napravi samo dve trećine kruga kada je u punoj brzini naleteo na otpali spojler nesrećnog Alonsa i polomio točak. Srećom, i jedan i drugi vozač prošli su nepovređeno. I iza njih je u toj gužvi bilo sitnih čukanja u kojima je loše prošao i Rubens Barikelo (Ferari), koji je odmah posle starta morao u boks da promeni prednji deo bolida, što je i njegovu trku učinilo jalovom kad je reč o bodovima.

Posle ovih uzbuđenja počelo je pravo trkanje, pre svega vodećeg Šumija i Kimija koji ga je u stopu pratio. Bilo je jasno da imaju lake bolide, ergo istu taktiku, i naslućivalo se da će odlučivati svraćanje u boks na dolivanje goriva. Istini za volju, malo je ko očekivao da će Meklarenovi mehaničari uraditi bolji posao i da će Finac u drugu trećinu trke ući ispred višestrukog šampiona. Njihov dvoboj najviše je išao na ruku Montiju koji je imao taktiku od dva svraćanja u boks i već se mnogi navijač počeo pitati kako će izgledati rasplet ako Kolumbijac pred kraj trke bude ispred Raikonena, hoće li šef tima Ron Denis narediti da ga propusti ili će se njih dvojica trkati do trijumfa. Kimi je ove sezone tri puta izgubio pobedu koju je imao u džepu, a da pehovi za tim ne budu ružna prošlost pobrinuo se Mercedesov motor u Montijevom bolidu koji je crkao na polovini trke kad je Kolumbijac bio toliko ubedljiv da sam već otvoreno počeo da slavim.

"Strašno je što gubimo trke kad smo u vođstvu i ova pobeda ne može da nadoknadi izgubljeno u Nemačkoj", rekao je Raikonen posle trke u kojoj je dominirao. "Ipak, daćemo sve od sebe da u naredne dve trke iskoristimo šansu i da šampionat makar učinimo neizvesnijim." Već pomenuti Denis je davao još optimističkije izjave kako je "titula na vidiku", kako su "šanse za trijumf realne" i tome slično. Posle ovolikih pehova u dosadašnjem toku sezone nije baš jasno otkuda mu toliko samopouzdanja, ali...

Mihael Šumaher se u drugom delu trke nije mnogo trudio da ugrozi vodećeg jer su i Kimi i Monti, dok nije odustao, pravili seriju najbržih krugova. On se pred kraj trke više brinuo da odbije Ralfove napade je mu se brat bio ozbiljno približio. Delovalo je to obećavajuće za ljubitelje pravog trkanja, ali je ipak bilo u sferi želja jer je Hungaroring poznat po tome da ima malo mesta za obilaženje. "Krećemo se u dobrom smeru", rekao je Šumi posle osvajanja drugog mesta, a šef tima Zan Tod je prvi put posle duže vremena ponovo namestio onaj njegov famozni kez i počeo da priča o tome da "sad znaju šta im je činiti do kraja sezone", a sve u fazonu lakih pretnji. Nije nego!

Dušan Radulović, Radio Beograd 1