Vreme
VREME 761, 4. avgust 2005. / POŠTA

Prodavci i kupci

"Zet"; "Vreme" br. 760

Ovakva tema zavređuje nešto širu eksplikaciju od efektnog haiku komentara gospodina Žarkovića. Naročito kada je reč o stanju u elektronskim medijima uopšte a u svetlu najavljenih izmena Zakona o radio-difuziji. Kako je nagovešteno, predviđa se nekoliko važnih promena. Vlasnička transformacija lokalnih medija se pomera do 2008. godine, ojačava se mandat Radiodifuznom savetu, briše se odredba o neophodnoj školskoj spremi direktora budućeg i sadašnjeg javnog servisa RTS-a kome se, takođe, produžava rok za transformaciju u "pravi javni servis" do proleća naredne godine. Ovakvom razvoju događaja prethodila je snažna kampanja gospodina Cekića o značaju konačnog uvođenja obaveze plaćanja pretplate za potrebe RTS-a i restriktivnija davanja gospodina Dinkića u pravcu kase RTS-a. Dakle, ministar finansija je nanjušio da se neki novac troši u RTS-u i odlučuje da smanji "izdvajanja iz budžeta". Direktor Tijanić našavši se u škripcu potpomognut Cekićem gura priču o neophodnosti pretplate, kao da trenutno građani ne plaćaju izdržavanje televizije, Vlada svima, naravno, izlazi u susret. Osim građanima.

Nama neko (Tijanić) želi da objasni da sada nema mogućnosti da RTS bude javni servis (valjda zbog toga sve više po "osećanju sveta" podseća na najbolje dane iz devedesetih) dok građani ne počnu da daju svakog meseca dodatne pare. Kada se to bude dogodilo onda će Tijanić sa (nažalost) Stefanovićem da vodi uređivačku politiku koja zaista radi u interesu građana a ne vlade? Dok se to ne dogodi, pravi vlasnik RTS-a biće Robert Nemeček (ovo nema veze sa urbanom legendom po kojoj je on vođa satanističke sekte!), koji je napravio dogovor sa jednom od kompanija Dragana Đilasa – šefa Narodne kancelarije i budućeg premijera Srbije, ugovor koji omogućava Đilasovoj kompaniji da prodaje vreme za reklame po superkomercijalnim cenama i da, za uzvrat, daje filmove koje će RTS emitovati posle ponoći.

Pri tom, treba nešto reći ili istražiti koliko je Tijanić dugova napravio za godinu i kusur direktorovanja i ko je sve otišao iz RTS-a u procesu "sistematizacije radnih mesta" po principu "ajde ko ‘oće". Proverite, otišli su najbolji "kadrovi", od onoga što je preživelo devedesete. Procenjeni dugovi za 2005. godinu su preko 20 miliona evra! Za to vreme, saznajemo u "Kuriru", na RTS dolazi agilna MBM, književnica i novinarka, što će RTS-u doneti em veću gledanost, em edukativnije sadržaje! KO će nas građane da zaštiti od ovoga što se sprema i što se već odvija?

A sve, ako smem da kažem svoju procenu, sve se odvija zbog toga što gospodin Koštunica i gospodin Tadić imaju neke planove u vezi sa izborima na proleće. Pa sad, nekom etar, nekom penezi.

A nama? Ta ko smo uopšte mi, šta smo mi važni? Samo još da nam Dinkić svima ugradi GPRS sisteme za praćenje plaćanja poreza i uzimanja računa od "lopova" iz trafika i piljara.

Milan Uzelac, elektronskom poštom






Reakcije: Dragan Đilas