Meridijani

Varšava: Predsednička trka

Prema preliminarnim izveštajima prvog kruga predsedničkih izbora u Poljskoj, kandidat Liberalne stranke Donald Task vodi sa 38,4 odsto glasova u odnosu na konzervativnog Leha Kazinskog, kandidata stranke Zakon i pravda, koji je osvojio oko 32,1 odsto glasova. Iako još nisu saopšteni zvanični rezultati, kandidat Donald Task smatra da su izbori rešeni. "Ovo je pobeda", izjavio je pred pristalicama svoje politike ispred Narodnog muzeja u Varšavi. "Zadovoljan sam što su građani Poljske zaključili da vredi izaći na izbore i glasati, a srećan sam i što su odlučili da glasaju za Donalda Taska." Prema izveštaju o izborima emitovanom na državnoj televiziji, oko 50,5 odsto građana odlučilo je da izađe na izbore i najavljeno je da će se drugi krug predsedničkih izbora, u kojem će se birati između Donalda Taska i Leha Kazinskog, održati 23. oktobra ove godine. Kako stvari sada stoje, vladajuća stranka u ovoj zemlji uskoro bi mogla da padne na prvim parlamentarnim izborima od priključenja Evropskoj uniji prošle godine. Od tada, sudeći prema relevantnim istraživanjima javnog mnjenja, popularnost vladajuće Demokratske levičarske alijanse, koja je na vlasti od 2001. godine, naglo je opala dok je društvena tenzija porasla zbog promena koje su nastale. Zbog toga se očekuje da će dve stranke – Građanska platforma i Zakon i pravda – osvojiti više od 60 odsto glasova birača.

Denpazar: Grupa "Bali 9"

Dvojica mladih Australijanaca dospeli su na sud u Indoneziji zbog optužbe da su se bavili krijumčarenjem heroina na ostrvu Bali i, ako budu proglašeni krivim, čeka ih smrtna kazna. Dvojica optuženih, Majkl Cugaj (20) iz Brizbejna i Mjuran Sukumaran (24) iz Sidneja, prvi su uhapšeni iz grupe "Bali 9" koja je navodno u aprilu ove godine pokušala da prokrijumčari 11,2 kg heroina u Australiju. Cugaj i Sukumaran pojaviće se odvojeno u sudnici u oblasti Denpazar, saopštilo je tužilaštvo, kao i ostali optuženi iz grupe. Naime, nakon dojave iz Australije pohapšeni su svi iz grupe koja se predstavljala kao "Bali 9", osmorica muškaraca i jedna žena, i posle suđenja čeka ih doživotna robija ili smrtna kazna. Prema pisanju australijske štampe, nema nagoveštaja da će država dati nekakve garancije za njih ili da će tražiti njihovo izručenje; premijer Australije Džon Hauard izjavio je da su Australijanci koji prenose drogu "glupi" i da ne mogu da očekuju nikakvu pomoć od vlade. Indonežanski tužilac Dejvid Adži navodi da je Cugaj uhapšen 17. aprila 2005. godine na međunarodnom aerodromu "Bali" sa 2,4 kg droge koju je pokušao da iznese iz zemlje, dok su još petorica iz grupe uhapšena istog dana u obližnjem hotelu. Optuženi Sukumaran tereti se za organizovanje pokušaja krijumčarenja droge, ali ne i za pokušaj iznošenja heroina iz zemlje što je veoma teško krivično delo. Prema njegovim rečima, ponuđeno mu je 5000 australijskih dolara (3800 američkih) da iznese heroin iz Indonezije, a kasnije su mu šefovi te grupe pretili da će povrediti njegovu familiju ako bude odbio da izvrši zadatak.

Tal Afar: Još novih žrtava

U seriji brutalnih ubistava i napada u Iraku, za koje se smatra da su politički motivisani, tragično je poginulo 40 osoba a ranjeno više desetina Iračana širom zemlje. Napadi su izvedeni približno istovremeno na više lokacija, uključujući i bombu u kolima koja je eksplodirala u blizini krcate pijace u malom gradu u blizini granice sa Sirijom. Veruje se da su ovi napadi izvedeni kako bi se sprečilo održavanje ustavnog referenduma, koji predstavlja ključ tranzicije u Iraku. U ovom, najsmrtonosnijem napadu u poslednje dve nedelje u gradu Tal Afar od bombe na pijaci poginulo je 30, a ranjeno 40 osoba, saopštila je policija koja navodi da su sve žrtve tog napada bili civili. Napadači u Bagdadu, gde je poginulo 14 Iračana a ranjeno 29, takođe su koristili dve automobil-bombe, tri bombe pored puta i nasumično su pucali na prolaznike. Takođe, u Bagdadu je poginulo osam vojnika i jedan civil, dok je 12 vojnika ranjeno prilikom eksplozije automobila-bombe kod kontrolnog punkta iračke vojske.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST