Ksenofobični dnevnik

"Evropa i Islam"; "Vreme" br. 790

Kad je reč o problemima nastalim nakon objavljivanja karikatura muslimanskog proroka Muhameda, mislim da je potrebno jasno izdvojiti nekoliko činjenica:

1. "Jilandposten" je (ultra)desničarski, antiimigrantski i ksenofobični dnevnik koji nije bez razloga zauzeo prominentno mesto u izveštaju Evropske mreže protiv rasizma iz 2004. u kome se navodi kao direktno odgovoran za rast ksenofobije i islamofobije u Danskoj. Uostalom, ni istorija lista nije baš najsjajnija. Tridesetih godina prošlog veka objavljivao je panegirike Musoliniju i Hitleru pa čak i pozivao na uvođenje diktature u Danskoj.

2. Fleming Ruse, urednik kulturne rubrike, jasno je izrazio svoje obožavanje američkih neokonzervativaca i islamofoba (ljudi koji su izmislili "rat protiv terorizma"*) pišući samo tople reči o Denijelu Pajpsu. Najverovatnije jednom od najvećih islamofoba u toj družini koji neumorno radi na osnivanju antiislamističkog instituta. Institut bi se, po njegovim rečima, imao baviti "otkrivanjem legalnih političkih aktivnosti ‘islamista’, pošto one potencijalno, na duže rokove, predstavljaju veću opasnost od ilegalnih".

3. Ova očigledna i sračunata provokacija, koju Ginter Gras "savest Nemačke" upoređuje sa antijevrejskim karikaturama u "Der Šturmeru", nemačkom nedeljniku iz nacističkog perioda, ma šta god neko mislio na Zapadu, i te kako je uvredljiva ne samo za "fundamentaliste" nego i za one koji se smatraju sekularnim Muslimanima. Po mom skromnom mišljenju, generalizacija te vrste – "svi Muslimani su teroristi" – trebalo bi da bude uvredljiva za sav pristojan svet.

4. Krajnje je licemerno pozivati se na "slobodu štampe" nakon što se sračunato uvredi skoro četvrt planete. Naročito kad to dolazi od lista koji je koliko pre tri godine odbio da uvredi hrišćanske "fundamentaliste" karikaturama o Isusu (doduše, one bi možda uvredile i Muslimane s obzirom na to da je Isus i njihov prorok). Dva zla sigurno ne mogu doneti nikakvo dobro, ali videćemo reakciju "branitelja slobode štampe" kada iranske novine objave rezultate konkursa za karikature na temu holokausta. Da li će se tada evropske novine utrkivati da ih preštampavaju sve busajući se u slobodarske grudi "slobode štampe"? Čisto sumnjam.


 

Komentari: 1


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST