Nož u pleća

"Noć kada nismo uhapsili Mladića"; "Vreme" br. 790

Ratko Mladić je na slobodi jer je Srbija i oficijelno postala četnička. Ni prošlogodišnji video u kome "srpski sinovi" ubijaju maloljetnike nije koristio da se građanstvo u Srbiji probudi.

Srpsko građanstvo ne razmjenjuje mišljenje sa ljudima po svijetu. Kao nekada u vrijeme jugo-komunizma, i danas – sada pošto obnoći u redu za vizu – samo odleprša do neke fri-šop luke da nabaci krpice i vrati se u svoje selo da se đilka po komšiluku. Za razliku od istočnoevropskih intelektualca koji su godinama raspravljali kako da izvrše tranziciju i izađu iz mraka komunističke diktature, intelektualci bivše Jugoslavije su se busali svojom superiornošću noseći La Coste košulje i kada im je ponestalo Titovog novca nahuškali su narode u rat jer su im Milošević i Tuđman postali resurs prihoda.

Evropa je tražila od Hrvatske da sarađuje sa Hagom, to isto traži od Srbije: ali ni jedna ni druga, pa ni treća, tj. Bosna i Hercegovina, neće u Evropu dok se ne pomire jedna sa drugom i ne prestanu sa govorom mržnje: nezamislivo je da ove zemlje sjede u Briselu i kontaminiraju Evropu svojim zaraznim virusima apatije.

Ni ja ne bih u kuću za večeru pozvao ljude koji su međusobno posvađani. Ne bih sebi htjeo pokvariti veče; da mi kojim slučajem počnu da se hitaju tanjirima preko stola, ili jedan drugom zavale nož u pleca.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST