Intervju – Vlastimir Vuković, zamenik generalnog direktora Vojvođanske banke >

Stvaramo imidž univerzalne banke

 

Privatizacija Banke je u završnoj fazi a novog vlasnika odabraće država, u čijem posedu je 99,42 odsto akcija. Svaki klijent je od velikog značaja, pa je Vojvođanska banka prva i jedna od malobrojnih koja je pripremila posebne pogodnosti i kredite klijentima penzionerima, kojih ima preko sto hiljada

Vojvođanska banka a.d. Novi Sad kombinuje funkcije komercijalnog i investicionog bankarstva u razgranatoj mreži od 23 filijale, 175 poslovnih jedinica i centrali u Novom Sadu radi tim od 2400 ljudi. Depoziti banke beleže rast u 2005. i to dinarski za 50 odsto, a devizni za 17 odsto u odnosu na 2004. godinu. Zabeležen je i rast novoodobrenih kredita privredi za 49 odsto i građanima za 47 odsto. Tokom 2005. potvrđen je značajan udeo kartica izdanja Vojvođanske banke na tržištu Srbije, pa svaka četvrta Visa kartica nosi znak kuće pravih vrednosti, kao i 23 odsto ukupno izdatih nacionalnih DinaCard kreditnih kartica. Dugo se govori o privatizaciji Vojvođanske banke, pa se prvo pitanje sagovorniku Vremena, Vlastimiru Vukoviću, zameniku generalnog direktora Vojvođanske banke, odnosilo na tu temu.

U kojoj fazi je taj proces i ko, s obzirom na vlasničku strukturu, treba da odabere strateškog partnera?

Tenderska privatizacija Vojvođanske banke u završnoj je fazi. Na takozvanoj šort listi su tri banke: PKO, Nacionalna banka Grčke i Bank Austria Creditanstalt. Svaka od ovih banaka ima mogućnost da se u data roomu detaljno upozna sa poslovanjem Vojvođanske banke. Nakon toga, banke će dati svoju konačnu ponudu. Država, kao vlasnik 99,42 odsto akcija Vojvođanske banke, opredeliće se za budućeg vlasnika na osnovu najkvalitetnije ponude koja će osigurati dalji rast i razvoj Banke.

Vojvođanska banka ima širok spektar prigodnih kredita za stanovništvo (za školovanje, venčanje, bebi opremu, letovanje itd.). Po čemu se ponuda naročito izdvaja u odnosu na druge banke?

Specifičnost Vojvođanske banke je u pažljivom segmentiranju tržišta. Na ovaj način u potpunosti smo u prilici da zadovoljimo sve specifične potrebe naših klijenata bez obzira na godine starosti, materijalni status, primanja ili starosnu dob. Tako smo kreditnu Dina karticu prilagodili i građanima koji nisu klijenti Banke, ali i onima koji nemaju redovna mesečna primanja. Sa velikom pažnjom su koncipirani i plasirani krediti za nabavku bebi opreme, krediti za adaptaciju stambenog prostora, za školarinu, vozila i veliki broj gotovinskih kredita. Svaki klijent nam je od velikog značaja, pa smo prvi i jedni od malobrojnih koji su pripremili posebne pogodnosti i kredite klijentima penzionerima, kojih u našoj banci ima preko 100.000. Penzionerima smo omogućili korišćenje Penzija plus paketa, ali i korišćenje kreditnih kartica, kao i kredite za vozila iz programa Zastava automobili i vrlo povoljne gotovinske kredite na bazi zaloga obveznica Republike Srbije. Takođe, u ponudi Vojvođanske banke su i paketi usluga namenjeni mladima (Junior i Start), zatim Porodični plus paket u kojem smo objedinili četiri kredita kroz dve kreditne kartice, dozvoljeno prekoračenje i gotovinski kredit do 500 evra.

Ko su najbolji klijenti Banke, po tome što uredno otplaćuju rate i dolaze po nove kredite?

Kao što sam naglasio u prethodnom odgovoru, svi klijenti su jednako značajni i jednako kvalitetni, upravo zahvaljujući segmentiranoj ponudi koja je tako koncipirana da svaki klijent može pronaći proizvod ili uslugu koja je prilagođena njegovim potrebama, a pre svega mogućnostima, pa je samim tim procenat klijenata koji ne izmiruju svoje obaveze zanemarljiv.

Šta je iz ponude Banke, po vašoj oceni, najprivlačnije građanima?

Povećanje broja klijenta VB-a koje ostvarujemo u kontinuitetu, rezultat je kvalitetne ponude savremenih i klasičnih bankarskih proizvoda i usluga. U delu kreditiranja građanstva zanimljivi su gotovinski krediti, koji uključuju i posebno interesantan kredit u iznosima od 5000 do 10.000 evra sa rokom otplate od 61 do čak 100 meseci. Pored konkurentnih gotovinskih kredita Vojvođanska banka je svim građanima omogućila i korišćenje vrlo specifičnih namenskih potrošačkih kredita kao što su krediti za finansiranje školarine, za adaptaciju, proširenje, kupovinu i izgradnju stambenih objekata, krediti za nabavku bebi opreme, za venčanje, turistički i krediti za finansiranje kupovine automobila iz programa Zastava automobili. Osim po sadržajnoj ponudi kredita, VB je prepoznatljiva u delu poslovanja sa platnim karticama. Sa 470.000 kartica, Vojvođanska banka je trenutno vodeća banka po broju izdatih kartica. Zbog ukidanja kreditne funkcije čeka, građanima su sve interesantnije i kreditne kartice, tako da je tržišni udeo Banke u broju izdatih DinaCard kreditnih kartica čak 23 odsto.

Šta smatrate za uzrok tako visokih rezultata u poslovanju sa karticama?

Jedan od razloga za visok procenat izdatih kreditnih Visa i Dina kartica je povoljna kamata od 1,8 odsto mesečno na iskorišćen deo kredita, bez valutne klauzule. Pored široke ponude platnih kartica Visa i Dina platnih sistema i konkurentnih kamatnih stopa, prednost Vojvođanske banke je i dugogodišnje iskustvo u radu sa platnim karticama, koje datira još od 1992. godine. Vojvođanska banka ima sopstveni procesing centar preko kog obavlja celokupno poslovanje s karticama, a što uključuje bazu podataka klijenata i primalaca kartica, personalizaciju kartica, sopstveni centar za autorizaciju, sistem upravljanja i praćenja rizika, kao i monitoring svih bankomata i POS terminala Banke. Celokupno poslovanje s platnim karticama obavlja se u sistemu Vojvođanske banke, ali navedene usluge nudimo i drugim bankama. Autorizacioni centar Vojvođanske banke ima direktnu onlajn vezu sa Visa International sistemom i svim bankama članicama ovog sistema. Posebno bih istakao aspekt sigurnosti koji je našim korisnicima vrlo značajan, a koji podrazumeva praćenje rizika i zaštitu od zloupotrebe 24 časa dnevno. Svaka transakcija koja sadrži neki od definisanih uslova rizika trenutno se registruje, odmah blokira i potom se direktnim kontaktom s klijentom naše banke ili drugom bankom proverava validnost transakcije. Na taj način klijenti su maksimalno zaštićeni od svakog pokušaja zloupotrebe kartice. Sve ovo, preduslov je za lidersku poziciju u poslovanju sa karticama, koju Vojvođanska banka potvrđuje iz godine u godinu.

Šta karakteriše ponudu privrednicima i koji su uslovi korišćenja usluga?

Zahvaljujući posebno prilagođenoj ponudi za različite segmente privrede, kao što su mala i srednja preduzeća, veliki klijenti i poljoprivredna preduzeća, Vojvođanska banka predstavlja pouzdanog finansijskog partnera koji može da podrži rast i razvoj svojih korporativnih klijenata. Ponuda Banke karakteristična je i po velikom broju kratkoročnih i dugoročnih kredita i drugih usluga. Kamatne stope za sve kredite u Vojvođanskoj banci su konkurentne, a tokom 2005. godine snižene su i do 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Istovremeno, kamatne stope Vojvođanske banke za pojedine aranžmanske kredite kreću se već od jedan odsto godišnje. Ukupni uslovi, osim povoljnih kamatnih stopa pod kojim se odobravaju i koriste krediti i druge usluge Banke namenjene korporativnim klijentima, atraktivni su i prihvatljivi za klijente.

Kako ocenjujete opremljenost Banke za pružanje usluga platnog prometa, a kako činjenicu da se on pretežno obavlja unutar Banke?

Vojvođanska banka od samog prelaska platnog prometa u poslovne banke pouzdano obavlja i ovaj vid poslovanja. Činjenica da se 74 odsto platnog prometa obavlja unutar Banke potvrđuje da Vojvođanska banka ima veliki broj kvalitetnih klijenata. Osim platnog prometa u zemlji, Banka pruža i usluge platnog prometa sa inostranstvom, uključujući i elektronski platni promet, što potvrđuje činjenicu da smo institucija koja konstantno uvodi nove proizvode i usluge, ali i osavremenjava postojeće prema međunarodnim rešenjima i standardima.


 

Lider u prometu hartijama na Beogradskoj berzi

Kakve rezultate Banka postiže kao članica Beogradske berze?

Vojvođanska banka je prepoznatljiva po poslovanju sa hartijama od vrednosti i među vodećim je bankama u tom segmentu poslovanja u Srbiji. Opredeljenje Banke da unapređuje investiciono bankarstvo vezano je za stvaranje imidža univerzalne banke, koja klijentu omogućava korišćenje gotovo svih klasičnih, ali i savremenih bankarskih usluga i proizvoda. U 2005, u konkurenciji banaka članica Beogradske berze, Vojvođanska banka bila je lider po ostvarenom učešću u ukupnom prometu, a u konkurenciji 72 učesnika na Beogradskoj berzi šesti smo po broju transakcija sa svim HOV, četvrti po prometu i treći po broju transakcija obveznicama stare devizne štednje. Projekti koji će biti realizovani u bliskoj budućnosti, a u delu poslovanja sa hartijama od vrednosti, izvesno će učvrstiti lidersku poziciju Vojvođanske banke i u ovom delu poslovanja.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST