Vreme uspeha >

Biznis

 

Srbija je imala dvostruko više pretplatnika mobilne telekomunikacione mreže (5.222.136) nego fiksne (2.672.681) u 2005. godini

Jubileji: Šest decenija Centrotextila

Šestog juna trgovinski lanac Centrotextil obeležio je šest decenija rada i najavio svoju prvu privatizaciju – prodaju 70 odsto društvenog kapitala na tenderu. Na sajtu Agencije za privatizaciju, prodaja je oglašena pod geslom "investiciona prilika", što sugeriše dve stvari: da je Centrotextil opstao na tržištu i da vredi, ali i da mu je neophodan svež kapital, odnosno privatni vlasnik. Ova kompanija smeštena na 30 atraktivnih lokacija u Srbiji u kojima je zaposleno 723 radnika, počela je pre pet godina da redizajnira svoj biznis. Poznata kao "proizvođač bez fabrike", pošto organizuje proizvodnju u tuđim kapacitetima, stvorila je dve nove robne marke odevnih predmeta Fly i Link. Obe su delo Centrotextilovih kreatora. Sa novim kolekcijama i savremenijim pristupom tržištu i poslovanju, ova stara društvena firma nastoji da spremna uđe u privatizaciju.

Usluge: Širenje mreže Erste banke

Erste banka a.d. otvorila je novu poslovnicu u Njegoševoj ulici, drugu u Beogradu, posle one u Sarajevskoj ulici. PR banke Andrea Brbaklić rekla je da će banka u proces transformacije, za koji je planirano da se završi do kraja godine, uložiti oko 35 miliona evra. Taj novac biće utrošen za obuku zaposlenih, razvoj IT infrastrukture i širenje mreže poslovnica u Srbiji sa postojećih 65 na 110. Izvršni direktor Lidija Barjaktarević najavila da će klijenti Erste banke od sada moći da koriste besplatne usluge elektronskog i SMS bankarstva. Tako će putem interneta moći da plaćaju račune za struju, telefon i druge usluge, kao i da dobijaju besplatne informacije o stanju na računu posredstvom SMS-a.

Krediti: Za godišnji odmor

Piraeus Atlas banka ponudila je kredite za godišnje odmore u iznosu od 500 do 3000 evra (u dinarskoj protivvrednosti), sa grejs periodom od tri meseca, rokom otplate do 48 meseci, bez žiranata, provizije banke i troškova obrade. Uz svaki odobreni kredit banka daje klijentima poklon. Uz zahtev za kredit potrebno je priložiti fotokopiju lične karte ili pasoša, potvrdu o stalnom radnom odnosu i o visini primanja. Za kredit sa 100 odsto depozita, potrebni su samo zahtev i lična karta.

Investicije: Nova hladnjača

Mešovita srpsko-austrijska firma Podgorina fruit iz Osečine uložila je 3,5 miliona evra u izgradnju nove hladnjače kapaciteta 4000 tona. Proces zamrzavanja voća u ovoj hladnjači potpuno je automatizovan, a Podgorina najavljuje da će naredne godine rekonstruisati staru hladnjaču od 1250 tona. Ova privatna firma lider je u preradi voća u valjevskom regionu.

Tržišta: TFY u buticima EU-a

Čačanski proizvođač savremene odeće Tiffany Production sklopio je sa svojim starim partnerom, španskom kompanijom Grupo Tavex, sporazum o zajedničkom izlasku na tržište. Prvi potez biće stvaranje zajedničke firme T.G.B. Fashion Group u Valensiji, koja će plasirati čačanski brend TFY na evropsko tržište. Nova firma otvoriće prodavnicu Tiffanyjevih brendova u Valensiji.

Akcionarstvo: Splitovanje u Tigru

Skupština akcionara pirotske korporacije Tigar donela je odluku o novoj emisiji od 25 odsto akcija, koja će posredstvom domaćeg tržišta kapitala biti plasirana investitorima. Upravni odbor korporacije je u dogovoru sa Agencijom za privatizaciju i Akcijskim fondom već odlučio da emisiju plasira kroz javnu ponudu. Time će ovaj metod prikupljanja kapitala prvi put biti primenjen i u Srbiji. Odobrene akcije izdavale bi se u periodu od pet godina.

Skupština je donela i odluku o splitovanju, odnosno deljenju akcija korporacije u odnosu 1:10. Time će se smanjiti postojeća vrednost akcija, uvećati ukupan broj akcija deset puta i povećati likvidnost.

Banke: Kreator radnih mesta

Piše: Stavros Joanu, generalni direktor Eurobanke EFG a.d. Beograd

Eurobanka EFG je članica Eurobank EFG Grupe, jedne od vodećih finansijskih institucija i najdinamičnijih evropskih banaka u regionu. Banka danas pruža sve vrste bankarskih i finansijskih usluga građanstvu, kompanijama i javnom sektoru i poseduje dominantno učešće na bankarskom tržištu. Eurobank EFG Groupa razvila je svoje aktivnosti u širem regionu jugoistočne Evrope (pored Grčke, u Turskoj, na Kipru, u Bugarskoj, Rumuniji, Poljskoj i Srbiji), a strateška alijansa sa EFG Groupom u Ženevi omogućava pristup svim evropskim finansijskim tržištima. U Srbiji Grupa ostvaruje svoje prisustvo kroz EFG Eurobanku a.d. Beograd i Nacionalnu štedionicu – Banku, koje će se fuzionisati do kraja godine.

Eurobanka EFG dobila je visoke ocene od najuglednijih međunarodnih agencija za rejting (Standard & Poor’s, Fitch i Moody’s), ne samo zbog svoje finansijske moći već i na osnovu svoje orijentacije ka klijentima, zbog visokog nivoa usluga, velikih ulaganja u moderne tehnologije, profesionalnog upravljanja i kvaliteta svojih zaposlenih.

Od momenta započinjanja svojih poslovnih aktivnosti u Srbiji 2003. godine, Eurobanka EFG je investirala u razvoj poslovne mreže i postala jedan od vodećih kreatora radnih mesta u Srbiji. Trenutno u 100 ekspozitura zapošljava 1400 obrazovanih i iskusnih bankarskih stručnjaka. U nastupajućem periodu cilj banke je da znatno poveća svoje učešće u svim tržišnim segmentima, kreirajući usluge prema potrebama klijenata.

Poučena pozitivnim iskustvima u Grčkoj, Eurobanka EFG razvija svoje društveno odgovorne programe i u Srbiji. U naredne dve godine planirane su donacije vredne tri miliona evra za podršku najuspešnijim studentima, zaštiti životne sredine i zdravstvu.

Poslovno geslo: Učini sve što je moguće

Piše: Dušan Radmilac, dipl.ecc, vlasnik preduzeća Levelo d.o.o.

Geslo "učini sve što je moguće" nije samo fraza. To je ideja primenjiva na sve oblasti poslovanja. Učiniti sve što je moguće da kupac bude zadovoljan, da zaposleni u firmi budu motivisani, da organizacija posla bude na najvišem nivou....

Svako preduzeće predstavlja jedan tim. Mnogo energije ulažem u kreiranje atmosfere u kojoj je svaki član tima spreman da daje svoj maksimum. U takvoj atmosferi uspeh ne može izostati. Još jedna stvar je vrlo bitna: da biste na duži rok održali stvaralačku energiju, radni elan i želju za pobedom, morate na kraju dana biti spokojni. Potrebno je da kažete sebi – učinio sam sve što je moguće, spavaću spokojno.


 

Extreme

RULET: Za pet meseci ove godine prihod budžeta Srbije od igara na sreću iznosio je 1,8 milijardi dinara, što je za 24 odsto više nego u istom periodu 2005.

AUKCIJA: Beogradsko izdavačko-knjižarsko preduzeće Inicijal prodato je za 14,1 milion dinara, a to je sto puta skuplje od početne cene na aukciji. Za ovu firmu sa četiri zaposlena nadmetalo se sedam potencijalnih kupaca.

STRUČNJACI: Mala i srednja preduzeća u Evropi zaposliće u naredne četiri godine oko 1,5 miliona IT stručnjaka.

PARKING: Preduzeće Parking servis počelo je da postavlja konstrukciju svog najvećeg parkinga (za 141 automobil) po sistemu italijanske firme Fast Park, na prostoru između Glavne autobuske stanice u Beogradu i salona Simpo.

Anketa

Anketa

Miladin Kovačević, zamenik direktora RZS-a: Stariji gube trku

DOBITNICI – Lična karta izgleda ovako: stariji od 30 i mlađi od 50 godina, obrazovani, prevashodno u humanističkim, informatičkim, ekonomskim i finansijskim disciplinama, manje u tehničkim, znaju engleski jezik i imaju iskustva na različitim poslovima.

GUBITNICI – Svi koji su prevalili više od polovine radnog veka a nisu uspeli da steknu konjukturne kvalifikacije, a pogotovo radnici u proizvodnim firmama društvenog sektora.

Bojan Rendulić, direktor pretraživača Pogodak: Moja generacija menja stvari

DOBITNICI – Na duže staze to su mladi do 30 godina. Uveren sam da ta generacija, kojoj i ja pripadam, ima želju da napravi promene i uzme stvar u svoje ruke. Pobediće.

GUBITNICI – Roditelji te generacije do 30 godina, koji su decenijama bili uljuljkani u jedan sistem i nisu uspeli da se snađu i stanu na noge. Bukvalno su bili sažvakani.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST