Scena

 

Na Trećem trgu

Antologija nove kratke priče iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore pod nazivom Na Trećem trgu uskoro će biti predstavljena serijom promocija u Beogradu, Kikindi i Novom Sadu. Spajajući mlade autore iz različitih sredina, ova antologija prikazuje paralelne tokove u književnostima zemalja regiona i oslikava manje-više iste probleme sa kojima se suočavaju mladi na Balkanu. Izdavači knjige, Narodna biblioteka "Jovan Popović" iz Kikinde i Udruženje građana "Treći trg" iz Beograda, tvrde da je antologija zapravo zabavno štivo koje će svoje čitaoce uveseliti.

"Treći trg" (www.trecitrg.org.yu) inače je naziv web magazina koji poslednjih nekoliko godina objavljuje prozu i poeziju mladih autora iz Srbije, ali i iz zemalja regiona. Pored toga, ova organizacija se bavi i mnogim aktivnostima na afirmaciji književnosti mladih autora, a jedna od takvih akcija jeste okupljanje pisaca iz regiona. Antologija će biti predstavljena 29. juna u SKC-u u Beogradu, zatim 30. juna u bašti Narodne biblioteke "Jovan Popović" u Kikindi i 1. jula u Bunkeru novosadskog SKC-a. U antologiji se mogu pronaći priče Sejle Sehabović, Lamije Begagić, Tanje Stupar-Trifunović, Olje Savićević-Ivančević, Zorana Lazića, Andree Pisac, Mime Simić, Jelene Angelovski, Jovanke Uljarević, Ivice Pikić, Vlade Bulića, Enesa Halilovića, Marka Vidojkovića i Srđana Papića.

Naskovski u Muzeju afričke umetnosti

U Muzeju afričke umetnosti u Beogradu postavljena je instalacija Zorana Naskovskog Crno, crveno i belo koja se sastoji od fotografija, objekata, elektronske slike i zvuka. Ostvarena je na tonskim zapisima bluza i njegovim izvornim interpretacijama američkih crnaca, berača pamuka i zatvorenika, preko njegove transformacije koja se kreće od bugi-vugija, rokenrola, do repa. Predmetni inventar ovog projekta, kutija od pleksiglasa sa granom pamuka, crvena fotelja, gramofon, ploče i CD, fotografija klupskog ambijenta sa interpoliranim likovima pevača formiraju genezu bluza. Postavka Crno, crveno i belo trajaće do 10. jula 2006. godine, uz mogućnost da posetilac kroz interaktivnu muzejsku igru pronalazi svoj sopstveni pristup bluzu.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST