Ljubomir Zivkov

lisicaiždral >

Iz beležnice dokoličara

Kraljica dosade i kraljica glupavosti bez sumnje je reč ustaša, nju kad čujem osetim se kao poslednja džinovska paprat minut uoči uvenuća

15. oktobar, podne

Ništa od mog predloga da Srbija, sad kad ima svoju himnu, nove dresove i novi ustav, dobije rečnik uvreda: nije li vređanje svakodnevna i masovna delatnost, od Skupštine, preko silnih televizija i novina sve do terena za sporta igrati? Vređanje je oblast sasma neuređena, najrevnosnijim uvrediocima niko stručan da pokaže put, pa sirotani i Guroviću, dobrovoljnom manekenu ravnogorskog pokreta, viču "ustašo, ustašo..." O Ivani Dulić-Marković radikali i "Kurir" trvdili su da potiče iz čuvene ustaške obitelji koja je obitelj na svome majuru zaposlila drugog, mnogo zloglasnijeg ustašu; zbog toga ratnog zločinca OZNA je bila donela Akcioni plan i pohvatala njegove jatake, ama je okoreli bojovnik pod krinkom seoskoga sluge bezbrižno raznosio gnojivo po našoj žitnici, Toma Nikolić javno tvrdi da je predsednik Tadić ustaša, šta je dakle zajedničko Dulićki-Markovićki, Guroviću i pr. Tadiću, kako šta – pa njihovo ustaštvo!

Hvala Vojislavu Šešelju što sudije u Hagu nije nazvao pavelićevcima nego ih je uporedio sa Svetom inkvizicijom, mada se potonja bavila pretežno katolicima, a Hag širokogrudo sudi i nama pravoslavcima, hvala Vuku što je Miloševićevu televiziju nazvao TV Bastiljom, nije ni to bilo baš na nivou slavnog književnika (Bastilja je ljude i njihove buntovne ideje usisavala i gušila, ona dakle konotira absporpciju, RTS je, naoborot, isijavao gadosti što je dalje mogao), ali Vuk barem nije Mitevića i Vučelića zvao ustašama, pa rab Božiji Maršićanin je rivale DSS-a, grešnike voljne i nevoljne, nazvao kamarilom a ne ustaškim gnezdom!

P.S. Kad smo kod gnezda, u mirnodopskim uslovima ono jeste porodično, ili pak ljubavno, a čim do nečega dođe, ono postaje mitraljesko tj. ako je u njemu neprijatelj... Ukoliko su u njemu naši, Nikoletine i Jovandeke, onda su ta ista gnezda položaji (mnogi će učesnik NOR-a i posle rata biti na položaju, samo to nije tema!), ali dok gnezdo može biti i ovakvo i onakvo, osinjak je zna se šta, još bolja pogrda je leglo, zmijarnik, leglo zaraze, mesto koje vapije da ga zatremo iz naših haubica ili iz naša nadletevša nas nedavno u veličanstvenoj paradi četiri miga; naši vojnici i oficiri zovu se snage, dok su na suprotnoj strani horde, čopori...

Vređači su vrle pristalice evolucije, oni su odlikaši nemilosrdni prema zaostalima u razvoju, primitivac je homo sapiens koji ispod sakoa greje komad sirovog mesa za raskomadat u osami hotelskog toaleta, seljak je takođe uvreda, ali više ne iz poznavanje prirode nego iz istorije, društvo je industrijsko, postindustrijsko, postmoderno, a neko nikako da se kurtališe oranja pomoću rala koje vuče drugi isto seljak jer braća još nisu izumela zapregu i još nisu uštrojila bika da se ovaj okane svoga libida i da povuče plug... Sve baštinjene uvrede (peder, kukavica, izdajnik, strani plaćenik...) dosadne su kao vicevi koje ljudi besomučno forvarduju svima zatekavšima se u njihovom address book-u, ali kraljica dosade i kraljica glupavosti nesumnjivo je reč ustaša, nju kad god čujem ruka mi se maša revolvera (koji pa nikako da nabavim).

&

16. oktobar (poslepodne)

Kako li su izgledale kukavne pripreme čačanskog Kju-kluks klana? Ko se prvi od navijača setio da bi mogli proganjati jedinog igrača koji ne pripada našoj slavnoj, preuzvišenoj kavkaskoj rasi? Ko je od klinaca rekao, hej, Bokijeva keva je šnajderka, može da nam sašije kukuljice, naše je samo da nabavimo materijal, ti, Simke, kao najglavatiji idi da ti uzme meru... Ako te pita šta će ti tolike kukuljice kaži da su za dramsku sekciju!

&

17. oktobar, 12:38 PM

Boris Tadić odveo šefove istočnoevropskih država u Karađorđevo, među njima i predsednika Hrvatske: plači Stipe, gledaj čega si se odrekao; Tomislav Nikolić ugostio predstavnike nesvrstanih zemalja... Drug Tito je govorio "blago zemlji koja ima ovakvu omladinu", mi smo mu se krišom podsmevali, a vizionar je bio u pravu! Samo što Tadićevi gosti svi imaju prigovor lovačke savesti, pa je samit prošao bez feudalne zabave; što se Tomeka tiče, neka se drži nesvrstanih, samo da radikali ne krenu masovno u posete ovim prekomorskim zemljama, znamo koliki su njihovi putni troškovi i kad putuju u Beograd iz Vranja ili Kragujevca.

&

17. oktobar (ne zna se u koje doba dana)

Kad sam u prvom članu pričitao da je Ustav zasnovan na evropskim principima i vrednotama, pomislio sam: "Da sam ja neki drugi kontintent, bi li mi bilo pravo da Srbija usvaja evropske vrednosti? Koje su to vrednosti?! I da li usvaja sve evropske vrednosti a nijednu vanevropsku?!" Meni lično po volji su mnoge američke vrednosti – na primer hug, a ne samo rukovanje, pa govorenje "God bless you!" kad neko kine – bliske su mi mnoge vrednosti Azije, Afrike, Australije, verovatno i neka antarktička... Zašto su one džumle prognane iz Ustava, zašto najviši pravni akt nije zasnovan na humanim vrednostima civilizacije nego samo na vrednostima Evrope? Zato što bi ustavopisci da se tom tugaljivo naivnom, odvratno pritvornom rečenicom umile Evropskoj uniji, eto zašto!


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST