Vreme uspeha >

Biznis

 

PDV u BiH iznosi 17 odsto, u Crnoj Gori 7-17, Srbiji 8-18, Makedoniji i Rumuniji po 19, Bugarskoj i Albaniji po 20, Sloveniji 8,5-20 i u Hrvatskoj 10-22 odsto

Preuzimanja: Od dve, nova banka

Eurobanka EFG zvanično je pravno preuzela Nacionalnu štedionicu i od 23. oktobra ime nove banke glasiće – Eurobank EFG Štedionica a.d. Beograd. Generalni direktor nove institucije Stavros Joanu kaže da je od pet merdžovanja koje je obavio, ovo u Srbiji bilo najjednostavnije. "Dva tima radila su kao jedan i kreirala moćnu banku, treću po veličini poslovne mreže u Srbiji", ističe Joanu. On naglašava da je EFG Group u Srbiju do sada uložio 300 miliona evra, "što pokazuje koliko verujemo u ovo tržište, ali i da nam se to poverenje vraća". Nova banka nastaviće poslove Nacionalne štedionice: isplatu stare devizne štednje i ostalo, a sredinom novembra lansiraće – dinarske kredite, da bi, kako kaže Joanu, doprinela vraćanju poverenja u domaću valutu. Inače, klijentima Nacionalne štedionice biće promenjeni brojevi računa, a nov vizuelni identitet banke pojaviće se na njenih stotinu poslovnica početkom 2007.

Kampanje: Kompaktni deterdžent

Pod sloganom "Očistite vaše navike pri pranju", Međunarodno udruženje proizvođača deterdženata, sapuna i sredstava za čišćenje (AISE) vodi u Srbiji kampanju za zamenu "velike vreće" deterdženata "kompaktnim" pakovanjem. Cilj je da proizvođači deterdženata smanje količinu neorganske podloge aktivne organske supstance, i to za trećinu. Tako bi se isti efekat pranja veša postigao sa dva, umesto sa tri kilograma deterdženta, a otpadne vode bile bi manje zagađene. Godišnja potrošnja ovog praška u našoj zemlji, kako je naveo predsednik AISE-a za Srbiju Nenad Vučinić, iznosi 60.000 tona, što znači da bi "kompaktim" pakovanjem bila smanjena za 20.000 tona. Osnivači srpske AISE: Henkel, Proctor&Gamble, Unilever i Reckitt Benkiser, koji drže 85 odsto našeg tržišta deterdženata, već su počeli da proizvode njegovu savremenu verziju i pozivaju i ostale da se priključe grupi od 900 kompanija u 30 zemalja Evrope.

Akvizicije: Huntsworth kupio Mmd

Jedna od najvećih svetskih PR kompanija Huntsworth PLC kupila je Mmd grupu, vodeću konsultantsku agenciju za korporativne komunikacije i odnose sa javnošću u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Inicijalna ugovorena cena je 12 miliona funti, a dalje odložene isplate mogu biti izvršene tokom naredne tri godine. Akvizicija podrazumeva da će Mmd zadržati svoj brend identitet. Kao deo mreže koju čine 180 konsultanata u 18 zemalja, Mmd je prisutan u Srbiji od 2002. Prodaju Mmd grupe, njen predsednik

Alister Mekliš protumačio je kao prirodnu težnju privatne kompanije koja se oslanjala na samo jednog akcionara, da postane deo veće organizacije.

Donacije: Od "Štarka" deci

Povodom promocije štapića Prima, kompanija "Soko Štark" poklonila je sedam tona svojih proizvoda onima kojima je pomoć ljudi dobre volje najpotrebnija. Donacija je otišla: Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj, Organizaciji "Mali veliki ljudi" za brigu o deci sa posebnim potrebama, Onkološkom institutu i udruženju "Uvek sa decom", Crvenom krstu za potrebe dece sa Kosova, Narodnoj kancelariji i Ustanovi za zbrinjavanje odraslih.

Franšize: Alat na jednom mestu

Izvršni direktor austrijske Grupe 3E Handels und Dienstleistungs AG dr Ginter Paher, predstavio je nov koncept prodaje alata u Srbiji pod nazivom Let’s do it (Uradimo to). U početku će po modelu "sav alat na jednom mestu" poslovati pet prodavnica: u Kragujevcu, Subotici, Kruševcu, Kuli i Inđiji, a plan je da se za dve do tri godine otvori 20 prodavnica. Grupa 3E ovaj program primenjuje dve godine i obuhvata 306 maloprodajnih objekata širom Evrope. Paher naglašava da je 3E za ovaj vid franšize gvožđara odabrala Srbiju, jer kod nas ne postoji organizovana prodaja svih alata na jednom mestu.

Poslovanje: Uspeh "Nikole Tesle"

U prvih osam meseci ove godine, JP Aerodrom "Nikola Tesla" zabeležio je porast prometa aviona za 17 odsto, prevezenih putnika za devet odsto, a robe za četiri odsto u odnosu na isti period 2005. Kroz zgradu beogradskog aerodroma za osam meseci prošlo je 1.520.954 putnika, obavljeno je 28.944 avio-operacija, a otpremljeno je 6538 tona robe. Najbolji pokazatelj poslovnog uspeha je produktivnost: merena brojem putnika po zaposlenom viša je za 41 odsto, a merena prometom robe u tonama po zaposlenom porasla je za 35 odsto. Takođe u istom uporednom periodu, rast produktivnosti meren odnosom ukupnog prihoda i broja zaposlenih iznosi 48 odsto. U međunarodnom saobraćaju, domaće avio-kompanije imale su za 27 odsto više avio-operacija, a inostrane za 29 odsto.

Banke: Akcije sa realnom podlogom

Piše: Mr Ratko Banović, predsednik Izvršnog odbora Univerzal banke a.d. Beograd

Koju stvarnu težinu ima činjenica da se na Beogradskoj berzi akcije Univerzal banke a.d. Beograd promeću već duže vreme po ceni četiri puta višoj od nominalne vrednosti jedne akcije (prosečno ponderisana cena u oktobru 23.629,96 dinara – nominalna vrednost 6000 dinara). Da je naše finansijsko tržište razvijeno, odgovor na to pitanje bio bi jednostavan.

Ovako, procenjujemo da odgovor treba tražiti u sledećem:

Prvo, aksiom je u zemljama razvijenog finansijskog tržišta da samo kompanije koje imaju stabilan profit i intenzivniji rast u odnosu na konkurenciju, a Univerzal banka to jeste, mogu očekivati privrženost investitora na duži rok.

Drugo, Banka ima već solidnu tradiciju i zavidno iskustvo u radu na bankarskom tržištu (osnovana 1992).

Treće, ima razvijenu mrežu na teritoriji cele Srbije, koju čini 13 filijala i 33 ekspoziture.

Četvrto, Banka ima uigrano i stabilno rukovodstvo kao i strukturu zaposlenih u celini.

Peto, stekla je konkretno poverenje klijenata. U Univerzal banci oko 7000 pravnih lica ima tekuće račune i obavlja platni promet. Građani imaju oko 30.000 dinarskih i preko 5000 deviznih računa u Banci.

Šesto, prema ostvarenim stopama profita (u 2005. godini 11,14 odsto) spada u sam vrh uspešnosti bankarskog sektora Srbije. Za devet meseci tekuće godine ostvarila je bruto dobit od 178,1 milion dinara, do kraja godine očekuje se da ta dobit dostigne iznos od 407,2 miliona dinara.

Sedmo, čvrsto strategijsko opredeljenje joj je da do 2010. godine ima učešće u bankarskom tržištu Srbije od dva i po do pet odsto.

Poslovno geslo: Uspeh mog tima je i moj

Piše: Stajn Erik Vilan, generalni direktor Telenora d.o.o.

Najveće zadovoljstvo u poslu predstavlja mi vest o svakom pojedinačnom uspehu članova moga tima. Njihove dobre rezultate smatram i svojim uspehom. Uz ovo, smatram uspelim svaki dan u kome barem jednu stvar promenim nabolje. Radujem se jutarnjim izveštajima koji čine vidljivim napore i rezultate prethodnog poslovnog dana. A dobri rezultati nisu proizvod samo ozbiljnog rada, već zahtevaju pozitivan duh, smisao za humor i otvoren pristup ljudima, pa zato volim da svakoga dana sretnem što više zaposlenih u kompaniji, pričam sa njima i, što je još važnije, slušam njihove predloge, primedbe i sugestije.


 

Extreme

ZAJEDNIČKI: Italijanska firma RW Paneli i novosadska Mikon osnovale su zajedničko preduzeće RW Paneli S, preko kojeg će uložiti deset miliona evra u izgradnju fabrike sendvič panela sa mineralnom vunom.

INVESTICIJA: Multinacionalka Henkel počela je 17. oktobra da gradi u Inđiji fabriku industrijskih lepkova, vrednosti 4,3 miliona evra.

UGALJ: Rudarski basen Kolubara za devet meseci isporučio je elektranama, industriji i maloprodaji 20,7 miliona tona uglja, za deset odsto više od planiranog.

ČVARCI: Na prvom Festivalu duvan-čvaraka u Valjevu besplatno je podeljeno građanima 500 kilograma ovog srpskog brenda (registrovao ga je Slaven Batočanin), i to u fišecima uvezenim iz Beča.

Anketa "Vremena": Ko su dobitnici, a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Milutin Zagorac, predsednik Udruženih poslodavaca Srbije: Renome Srbije su uništili tajkuni

DOBITNICI: Svi za koje se zna da su tajkuni, kao i ostali koji su profit ostvarili na petnaestogodišnjoj tragediji Srbije.

GUBITNICI: Srbija, jer je svoj renome, status, ekonomiju i ulogu na evropskom kontinentu izgubila – zahvaljujući "dobitnicima".

Dragan Kovačević, menadžer u NAAI-ju Srbija: Dobitnici su radili kako ne treba

DOBITNICI: Svi koji su od 1990. godine radili kako ne treba pa smo tako došli do ovoga u čemu živimo.

GUBITNICI: Radnici, recimo, iz mog preduzeća, koji su mislili da sve mogu sami pa su osnovali svoje male firme i napravili zbrku na trištu.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST