Vreme
VREME 837, 18. januar 2007. / MOZAIK

Estrada – putevi uspeha i pada:
Sumrak pohotnih usana

Posle dugogodišnjeg ponavljanja šokantnih izjava, režiranja skandala, prikazivanja silikona i svih ostalih delova tela, Jelena Karleuša doživela je da snimak na kojem priča o svojim seksualnim preferencijama bude dočekan – tišinom. Pitanje je samo da li je javnost oguglala na J.K. kao takvu ili na sve što ona simboliše. Šta se menja na estradi
Image

Da je u pitanju bila Ceca, Stoja, Seka ili neka druga vedeta, 9. januar 2007. verovatno bi bio zapamćen kao dan u kojem se dogodio jedan od većih estradnih skandala. Ovako, pošto su kamerom na mobilnom telefonu snimljene scene u kojima baš Jelena Karleuša priča šta voli u seksu i zatim prstom pokazuje koliko je na tom planu vešta, niko se nije previše uzbudio, a snimcima se bavilo samo nekoliko tabloida. Ostatak medija, estrade i publike verovatno je već toliko oguglao na golu J.K., na J.K. koja u spotovima glumi seksualni čin i na J.K. koja koristi skaredne reči i izraze, da navodno skandalozni snimak može da im liči samo na već mnogo puta viđenu stvar.

Posle svega, jedino pitanje koje se postavlja jeste da li je reč o oguglavanju na J.K. ili oguglavanju na koncept po kojem je za uspeh u Srbiji dovoljno imati duge noge, predugačak jezik i sposobnost da se sakrije i poslednji trag kućnog vaspitanja. U oba slučaja, jasno je da se Jeleni Karleuši ne smeši svetla budućnost. Čitava njena karijera zapravo je simbol vremena u kome su se uspešnima smatrali samo oni koji su, na ovaj ili onaj način, vređali oči, uši i zdrav razum svih koji su bili prinuđeni da ih gledaju, slušaju ili trpe.

USPON: Jelena Karleuša je tokom svoje 12-godišnje karijere snimila osam albuma, ali verovatno bi samo nekolicina najvatrenijih obožavalaca mogla da navede makar nekoliko njenih pesama. Takođe, iako je, prema podacima sa internet sajtova fanova, albume prodavala u velikim tiražima (od 100.000 do 500.000 primeraka, kako koji), čak i prilježniji estradni analitičari teško mogu da se sete nekog većeg koncerta koji je održala – J.K., naime, uglavnom nastupa u inostranstvu, među muzike uvek željnom dijasporom. Zahvaljujući svemu tome, duhovitiji "narodnjaci" često tvrde da je ona "virtuelna pevačica" i pitaju se čime se ona u suštini bavi: "Jelena Karleuša je zanimljiva pojava, samo bih ja voleo da se odredi koja je u stvari profesija za nju najbolja. Ja mislim da bi ona najbolje prošla kao fotomodel, jer je izuzetno fotogenična, i da ne treba da se bakće s tim naporima oko pevanja. Te promuklo grlo, krajnici, i tako dalje", objasnio je jednom prilikom kompozitor folk muzike Milutin Popović Zahar.

Za razliku od misteriozne profesionalne biografije, rečenice koje je Jelena Karleuša izgovarala, sukobi i prepucavanja u kojima je učestvovala, skandali u kojima je nosila glavnu ulogu, ostali su upamćeni. Tokom uspona karijere, u vreme kada je tek počinjala da se pojavljuje u tada neprikosnovenoj "Minimaksoviziji", J.K. je pokušavala da šokira i tako privuče pažnju javnosti: "Posedujem sve atribute vojničkog sna – obline, plavu kosu, provokativno oblačenje, sve ono što vojnik u svom krevetu zamišlja i sanja", "Meni je najvažnija slava. Pare idu uz nju, uz pare ide i moć."

Plan je u potpunosti uspeo: sredinom devedesetih, u vreme najveće slave Svetlane Ražnatović, svi su saznali i ko je Jelena Karleuša. Stekavši tako dodatnu smelost, J.K. kreće u ozbiljan sukob s ostatkom estrade i izgovara rečenice koje bi mirne duše mogli da potpišu i najveći protivnici pevaljki, pevačica i ostalih estradnih pojava: "Estrada je polusvet u kojem vladaju primitivizam, zloba, pakost, prostakluk, zavist, seljački kompleksi. Nema gore branše ni gorih seljaka. Na sreću, zaluta i po neki dobar čovek, ali je takvih svega dva posto." Presudan korak u stvaranju imidža devojke koja pravi skandale ipak je napravila kada se izjasnila o sebi i svojim kolegama i koleginicama: "Svi smo mi u ovom poslu kurve, a ja sam najveća koja zna da se unovči." Misleći da je ovom izjavom u stvari napala njegovu suprugu, Željko Ražnatović Arkan uzvraća udarac i kaže da Karleuša "mora da je bila pijana ili drogirana" kada je izgovorila to šta je izgovorila. Kao što već biva, Karleuša mu ne ostaje dužna: "Ko o čemu, kurva o poštenju", bilo je sve što je rekla kada su je zamolili da prokomentariše Arkanovu izjavu. U to vreme, mora se priznati da je za takav odgovor trebalo imati petlje. Ili, s druge strane, dovoljno želje za slavom da se uopšte ne razmišlja o posledicama onoga što izgovaraš...

Kako bilo, J.K. nastavlja u istom stilu: sve više razgolićena, sve vitkija, sa sve većim grudima i usnama, ona zapravo više i ne daje "normalne" izjave. Sve s čime se pojavljuje u javnosti dovoljno je skandalozno i dovoljno žestoko da zasluži bar jednu naslovnu stranu, a pored šokantnih izjava, njenoj popularnosti doprinose i detalji iz privatnog života: najpre veza s "biznismenom" Zoranom Davidovićem Ćandom i njegova smrt, zatim veze s drugim "biznismenima", a potom brak s Bojanom Karićem (sinom Sretenovim), silni skandali koji su pratili tu vezu i konačno potpuno spektakularan razvod. I dan-danas, naime, Karleuša ponavlja kako su joj optužbe za neverstvo bile nameštene i kako je iza čitave stvari stajao ni manje ni više nego Bogoljub Karić lično.

Image

TRAJANJE: U vreme tih i takvih skandala, Jelena Karleuša ipak postoji i kao legitimni deo estrade. Snima albume, tvrdi da je upravo ona "najveći srpski izvozni artikal", a tokom 2002. na sva zvona najavljuje se i njena svetska karijera. Navodi se tako da J.K. "snima spot za MTV", da se nalazi na naslovnim stranama svih grčkih magazina, da joj je muzička kuća Hejven platila najveći iznos do sada ponuđen nekom pevaču, da će joj spotovi ubuduće koštati i po četvrt miliona evra. "Kolika je popularnost naše zvezde u svetu može se zaključiti po naslovnoj strani, ekskluzivnom intervjuu i foto-sešnu objavljenom na deset strana u prestižnom magazinu ‘Aut limit’, dok je vodeća svetska zvezda Kajli Minoj dobila prostor od svega dve strane", moglo se pročitati krajem 2002.

Kako je u iza J.K., zbog veze s Bojanom, stajala mašinerija dinastije Karić, u te vesti (koliko god sumanuto zvučale na prvi pogled) nije čak bilo ni teško poverovati: uostalom, ne bi J.K. bila ni prva ni poslednja koja nije znala da peva, a koja je osvojila svet. Što se domaće scene tiče, od J.K. se u sezoni 2002/03. teško moglo živeti: na televiziji braće Karić njeni spotovi nisu emitovani samo u vreme "Telefakta", a bezbrojni intervjui u kojima je najavljivala skori prodor na svetsku scenu smenjivali su se s beskonačnim nizom intervjua u kojima je pričala kakva će domaćica postati i onima u kojima je do iznemoglosti nabrajala milionske iznose koje plaća za garderobu i obuću.

Ipak, pošto se brak s Bojanom Karićem raspao, svetska karijera više nije ni pomenuta, a i ona domaća visila je o koncu: posle albuma Samo za tvoje oči snimljenog 2002, prvi sledeći bio je Magija, snimljen čitave tri godine kasnije. Istina, u međuvremenu je bilo najavljeno snimanje CD-a s Nenadom Čankom, ali od te rabote, koliko je poznato, nije bilo ništa.

Umesto muzikom, J.K. se sad već skoro profesionalno bavi prepucavanjima – u istoriju su ušla ona s Darom Bubamarom, Gocom Tržan, Gogom Sekulić, Natašom Miljković, Aleksandrom Tijanićem, kao i periodične prozivke na račun Cece Nacionale.

PAD: U tom periodu zapravo počinje nešto što bi moglo da ukaže na pad J.K. i na planirano korišćenje skandala, ne u cilju povećanja popularnosti, već pukog povratka na scenu. Neposredno pre objavljivanja novog albuma, u avgustu 2004, J.K. snima fotografiju na kojoj je prikazana razapeta na krstu – stvar koja je u Madoninom slučaju možda i imala neku poruku, u slučaju Jelene Karleuše unapred je označena kao neprihvatljiva, a slučaj je imao takvu težinu da ga je prokomentarisao čak i patrijarh Pavle: "Morbidno! To je veliki greh", kratko je objasnio. No, čak ni u ovom slučaju J.K. nije dozvolila da neko drugi ima poslednju reč. Objašnjavajući razloge za svoj postupak, izjavila je: "Naša javnost svaki potez neke jake i samosvesne žene meri tri puta strože nego kada je u pitanju muškarac... Madona svog Isusa doživljava kao crnog Boga, a ja svog kao ženu. Inače, uz tu umetničku fotografiju stajao je naslov ‘Oprosti im Bože, ne znaju šta čine’. Njom sam želela da pokažem kako se osećam u društvu punom predrasuda i diskvalifikacija, sa kojima se borim od početka svoje karijere." Naravno, samo oni naivni mogli su u ovome da vide žensku borbu ili bilo šta tome slično – u nedostatku živopisnih ljubavnih veza, upečatljivih sukoba ili makar neke pesme koja bi bila upamćena, Karleuši je preostalo da se poigra s verovatno jedinom temom kojom se do tada nije igrala. Dobar uzor imala je u Madoni, s kojom se i inače rado poredila.

Ovaj put, međutim, javnost se nije "primila" baš onako kako se to ranije dešavalo i kako je J.K. verovatno priželjkivala. Bilo bi nategnuto tumačenje po kojem je publika, naviknuta na svakojake prostakluke, baš tada odlučila da više ne prihvata ono što je nemo prihvatala godinama. Razumnije je pretpostaviti da je J.K. razapinjanjem na krst prešla granicu dopustivog i da je, ćutanjem javnosti, zapravo bila upozorena da na estradnoj berzi više ne stoji najbolje.

Karleuša to prijateljsko upozorenje ipak nije shvatila. Naprotiv.

U sklopu promocije albuma Magija, koji je prilično loše prošao kod publike, u spotu za pesmu Upravo ostavljena, opet je razapeta i drži Bibliju. Kako ni to nije privuklo veću pažnju, uoči Božića 2006. na naslovnim stranama pojavljuje se serija fotografija na kojima simulira seksualni odnos s krstom. Tačnije, na jednoj fotografiji ona pohotno ljubi krst, a na drugoj ga drži između razmaknutih nogu. Ovaj put, protesti su bili prilično burni, ali Karleuša nije ponovila priču o feminizmu na Balkanu. Objašnjenje je bilo mnogo slikovitije: "Ja sam žena sa izraženom ličnošću i nesputanom i neograničenom inteligencijom i moj jedini greh je što javno iskazujem svoje mišljenje i ljubim krst, koji je simbol svih nas neshvaćenih, svojim pohotnim usnama."

PRIJATELJI STARI, GDE STE: Posle Božića i tokom 2006. o J.K. se, zapravo, nije moglo čuti ništa pozitivno, ništa što bi se ticalo eventualnih poslovnih ili bilo kakvih drugih uspeha. Istina, dokopala se J.K. još jednog medijski atraktivnog momka, ali je ubrzo morala da se brani od optužbi da sirotog čoveka lagano vodi do bankrota – mlađahni fudbalski reprezentativac Duško Tošić, navodno, troši enormne količine novca na Jelenine krpice, a još nije uspeo da zaradi dovoljno da bi to mogao da priušti. Takođe, od gromoglasnog najavljivanja modne kolekcije koju će "uskoro lansirati" nije bilo ništa – umesto da predstavi suknjice i haljinice koje je kreirala, J.K. se posvađala s estradnom koleginicom koja je krenula u sličan poduhvat. Ništa nisu pomogle ni tvrdnje o tome da je "rezervisala Marakanu" i da priprema spektakl kakav u Srbiji još nije zapamćen – posle silnih priča o svetskoj karijeri, tome više niko i ne može da veruje. Najbitniji pokazatelj pada J.K. zapravo je promena ponašanja tabloida, kao "institucija" koje su najzaslužnije što je Karleuša uopšte stigla dotle dokle je stigla. Umesto da se bave njenim prepucavanjima i time joj, kao svih ovih godina, daju dodatni "vetar u jedra", tabloidi su otvorili priču koja J.K. nikako ne ide u prilog. Naime, sve češće se pojavljuju napisi u kojima se navodi da Karleuša naplaćuje "siću" za svoje nastupe i da može da je priušti svaki kafedžija na Ibarskoj magistrali: navodno, mnogima je dužna, nema para za snimanje novog albuma i umesto do sada uobičajenih 15.000, nastupe naplaćuje 800 evra.

Ako se imaju u vidu pad popularnosti s jedne i promenjeno ponašanje tabloida s druge strane, čini se da je situacija s goreopisanim snimkom seksualnih preferencija lako mogla da se predvidi. Postoje, naime, dve teorije. Po jednoj, J.K. je režirala čitavu stvar, prosledila snimak tiražnim dnevnicima i odglumila zgražavanje – sve, naravno, u cilju oživljavanja svoje posrnule karijere i punjenja ispražnjenih džepova. Po drugoj, tabloidi su potegli debele veze da bi uopšte došli do tih snimaka – zasićeni pretnjama kojima ih je J.K. često obasipala, odavno naviknuti na maltretiranje njenih telohranitelja i željni da je definitivno zaborave, ovim su joj zapravo objavili rat. I jedna i druga varijanta potpuno su prihvatljive (istina, više ova prva), ali i jedna i druga govore u prilog gorepomenutoj tezi o tome da je javnost oguglala na sve ono što J.K. može da joj pruži. Ako je prinuđena da lansira ovakve "skandale", Karleuša je sigurno dotakla dno. Ako je pak doživela da joj tabloidi objavljuju rat, to znači da njeno ime na naslovnoj strani više ne donosi novac i da joj je karijera u ozbiljnoj opasnosti.

Posle decenije prostakluka, skarednih fotografija, razgolićenih silikona, dočekasmo, eto, da se bar u jednom slučaju pokaže kako taj recept za uspeh ima ograničen rok trajanja. Vođene svetlim primerom J.K., neke nove turbo folk zvezdice verovatno će dvaput razmisliti pre nego što urade nešto ekstremno glupo, bezobrazno ili drsko. S druge strane, čak i u slučaju da nas J.K. opet počasti nekim albumom, verovatno će staviti prst na čelo i odlučiti da promeni imidž. Što, opet, znači da se nazire kraj ere Jelene Karleuše kakvu znamo.

Ako se ipak desi čudo i ona odluči da nastavi sa skandalima, teško je pretpostaviti kako bi to zapravo moglo da izgleda. Medijski potencijal svađa, prepucavanja i ljubavnih veza odavno je iskorišćen, krstovi i raspeća teško da bi bilo koga mogli da šokiraju, a golotinja je, u slučaju J.K., uveliko deplasirana. Iznenađenja su uvek moguća, ali ostaje nada da je Karleuša ozbiljno mislila kada je rekla: "Najbolje od svega je to što nisam samo dobra riba, već sam i veoma pametna." Od pametnih se, naime, očekuje da znaju kad je vreme da se zasvira, a kad da se za pojas zadene.

Tamara Skrozza