Vreme
VREME 837, 18. januar 2007. / MOZAIK

Tehnologija u Srbiji:
Dug put do Tokija

Kakve tehnologije u 2007. godini očekuju građane Srbije, koliko ćemo plaćati video-pozive, a šta će raditi fotelja Japanca dok on gleda akcioni film
Image

Ovogodišnji, 40. po redu Consumer Electronics Show (CES), koji je održan prošle nedelje u Las Vegasu, predstavio je tehnološke trendove koji će biti aktuelni u 2007. Ovu čuvenu i najveću američku izložbu, koju vodeće svetske kompanije iz više od 130 zemalja tradicionalno koriste kao priliku da promovišu svoje novitete i pogled na budući razvoj tehnologije, otvorili su predsednik kompanije Microsoft Bill Gates i predsednik Microsoftove Entertainment and Devices divizije Robbie Bach, prikazujući uređaje inspirisane novim opcijama koje donosi Windows Vista, novi operativni sistem ove kompanije. Kako prenose svetski mediji, ovaj proizvod dominirao je tokom trajanja CES-a, ne samo na desktopu računarâ već i u razgovorima izlagača i posetilaca.

Vista je u svetu i Srbiji već dostupna velikim korisnicima, a od kraja meseca i kućnim. Kako je za "Vreme" objasnila Svjetlana Brekić, direktorka marketinga u beogradskoj kancelariji kompanije Microsoft, zvanično "lansiranje" i detaljno predstavljanje Viste kod nas se očekuje odmah posle svetske premijere. Microsoft je na CES-u predstavio i uređaje za zabavnu elektroniku, od klasičnih i ultraprenosivih personalnih računara, preko igračke konzole Xbox 360, zaključno sa računarima namenjenim ugradnji u automobile, izrađenim u saradnji sa kompanijom Ford. "Mi proširujemo vidike korisnika i način na koji oni posmatraju računare, kroz magiju koju pruža softver omogućujući im da budu kreatori i korisnici digitalnih sadržaja svih tipova, na najlakši način", rekao je Gates.

Između ostalog, Gates je najavio i proizvod Windows Home Server, namenjen objedinjavanju svih kućnih uređaja u jedinstveno okruženje. On će omogućiti jednostavno smeštanje, reprodukovanje i deljenje sa drugima svih digitalnih sadržaja, na svim tipovima uređaja – personalnim računarima, igračkim konzolama i Microsoft Zune prenosnim plejerima. Gates kaže da veruje da će Windows Vista biti inicijator lansiranja raznih novih uređaja na tržište, i da će na potpuno nov način povezati naša interesovanja u svim domenima modernog života, od kuće preko posla do zabave. Brojni učesnici ovog sajma u središte pažnje stavili su televizor koji je postao ujedno i računar, objedinjujući funkcije desetine drugih kućnih aparata.

Mada većina "stvarčica" predstavljenih na CES-u neće biti viđena u Srbiji, svakako će pronaći mesto u nekim drugim domovima i kancelarijama, poput, iz naše perspektive potpuno besmislenog, novog proizvoda D-Boxa pod nazivom Motionsync Home Theater. Reč je o opremi za nameštaj koja, na primer, ljulja vašu omiljenu fotelju u dnevnoj sobi dok gledate akcioni film i košta 10.000 dolara. Ili digitalna Eposova USB olovka kojoj, za razliku od prethodnih, više nije neophodna specijalna podloga za pisanje. Ona pomoću trodimenzionalnog pozicioniranja prati pokrete na bilo kojoj podlozi a mali bežični prijemnik ih pamti. Tekst i slika koju ste napravili prebacuje se u računar povezivanjem na USB port vašeg PC-ja.

Ono što bi od velikih svetskih noviteta svakako jednog dana obradovalo i građane Srbije koji koriste PC jesu gorive ćelije koje će biti dovoljne za mesec dana rada prenosnog računara (osam sati dnevno, pet dana u nedelji) čiju je proizvodnju najavio Samsung Electronics. Kompanija će najpre krajem ove godine u prodaju pustiti gorive ćelije manjeg kapaciteta koje će omogućiti petnaestočasovni rad notebooka i puniće se znatno brže od baterija koje se danas koriste. Razvoj ovakve vrste napajanja započele su i druge kompanije pa se očekuje da će se u narednim godinama pojaviti i telefoni i drugi mobilni uređaji koji će ih koristiti.

Image

NOVE GENERACIJE: Koji će deo ovih novih tehnologija i proizvoda stići u Srbiju zavisi isključivo od procene proizvođača o našem interesovanju i mogućnostima. Međutim, nezavisno od njih, do kraja godine ovde će biti napravljeno nekoliko korisnih, mada početnih koraka ka svetu savremene tehnologije. Pored odavno pominjanih novih ličnih karti i zdravstvenih knjižica, Srbiju očekuje još tehnoloških noviteta, od kojih neki uopšte ne kaskaju za ostatkom sveta. Mreža treće generacije (3G), koju je uvela Mobilna telefonija Srbije (MTS), ne postoji u mnogim tehnološki daleko naprednijim zemljama. Ovakva mreža razvijana je od 1999. godine, najpre je počela da funkcioniše u Japanu, a u svetu danas ima više od 100 miliona korisnika. 3G nudi izuzetno veliku brzinu protoka informacija što omogućava video-pozive, gledanje TV-a, muzičkih spotova i filmskih sadržaja na displeju telefona, brzi internet i druge multimedijalne sadržaje. Ove usluge, nakon jednostavne prijave MTS-u, dostupne su vlasnicima 3G mobilnih telefona (prema nekim procenama, u ovom trenutku u Srbiji ih ima oko 80.000) koji su ujedno postpejd korisnici ovog mobilnog operatera.

Najčešće korišćena u Srbiji, modemska veza tj. dial up pristup internetu postiže razmenu podataka brzinama od 56 kb/s, a ona je zbog zauzetosti kapaciteta na telefonskim centralama daleko niža. U nešto boljoj poziciji su korisnici ADSL usluge, jer brzina prenosa podataka može biti u rasponu od 256 do 768 kb/s. Za ljubitelje surfovanja po internetu pojava mobilnih mreža treće generacije u tom smislu omogućila je mnogo prijatniji doživljaj, pošto mogu da obezbede razmenu podataka brzinama od 384 kb/s, a kako nam je objašnjeno u MTS-u, ova kompanija na teritoriji Srbije instalira opremu 3,5G mreže koja omogućava prenos podataka do 2 Mb/s.

U MTS-u kažu da ovi noviteti neće uzrokovati povećanje cene usluga, već da će u tromesečnom promotivnom periodu video-telefoniranje biti tarifirano po ceni običnog poziva iz MTS mreže, brzi internet po ceni prenosa podataka preko GPRS tehnologije, dok će pristup Mondo wap portalu (koji, između ostalog, sadrži vesti, informacije o sportu, kulturi, zabavi, muzici, servisne infomacije...) u promotivnom periodu biti besplatan. U njemu se nalazi i 3G podmeni – gledanje uživo TV programa, muzičkih spotova, filmskih trejlera, stanja na važnim saobraćajnicama... Kako su u MTS-u objasnili za "Vreme", nakon promotivnog perioda, u skladu sa svojom dosadašnjom strategijom i cenovnom politikom, 3G sadržaje će ponuditi po izuzetno povoljnim uslovima.

Naravno, telefoni treće generacije čije su reklame već počele da osvajaju ulične bilborde, znatno su skuplji od onih koji su do sada korišćeni u Srbiji ali, ako je verovati proizvođačima, tokom godine će pristići i mnogo prihvatljivije ponude. Kompanija Ericsson saopštila je da će verovatno uspeti da proizvede mobilni telefon sposoban da radi u 3G mrežama koji će koštati do 70 dolara. Ericsson se nada da će ovo uspeti zahvaljujući pojeftinjenju delova za telefone ali i smanjivanjem broja komponenti koje se u njemu nalaze. Zato će oni omogućavati samo krstarenje internetom i slanje tekstualnih poruka. Kvalitetniji primerci ovakvih mobilnih telefona koštaju od 500 dolara na više.

POGLED ODOZGO: MTS je nedavno predstavio i novi servis koji omogućava da se uživo prati stanje na najvažnijim saobraćajnicama i raskrsnicama preko 3G telefona. Slobodan Miletić iz Telekoma Srbija objašnjava da trenutno korisnici uživo mogu da vide stanje na pet frekventnih beogradskih saobraćajnica. "MTS je instalirao još 13 kamera u Beogradu i uskoro će i slika sa njih biti dostupna korisnicima. Pored stanja saobraćaja na autoputu, uskoro će moći da pogledaju i stanje saobraćajnica u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, gradovima sa pokrivenošću 3G mrežom. Prema našem planu, do kraja godine ćemo širom Srbije postaviti oko 150 kamera za nadzor saobraćaja", dodaje Miletić.

No, sam video-nadzor gradova nije baš novina. Telekomunikaciona kompanija TeleGroup još davno je postavila video-nadzor čitavog grada Čačka, a beogradsko preduzeće Informatika je pre nekoliko godina postavilo nekoliko kamera u glavnom gradu čiji snimak se na sajtu ove kompanije može pratiti u realnom vremenu i kojim je moguće upravljati: pokretanje i zumiranje slike.

Na praćenju saobraćaju i izbegavanju gužvi, međutim, radilo se malo više. Sredinom ove godine u Beogradu u sva vozila gradskog prevoza biće ugrađeni GPS uređaji (sistem za globalno pozicioniranje, u Srbiji uveliko omiljen kod planinara, avanturista-biciklista i vozača). Oni će pratiti položaj i brzinu kretanja vozila i broj radnih sati vozača, a sve radi bolje kontrole voznog reda i preciznijeg određivanja potrebnog broja vozila na nekoj liniji. Direktor Direkcije za javni prevoz Željko Đukanović objasnio je da će pozicioniranje vozila pružiti priliku da u slučaju zagušenja sobraćaja ili kvarova Gradsko saobraćajno preduzeće reaguje mnogo brže nego do sada, a da će GPS uređaji biće ugrađeni i u vozila tehničke službe, koja će takođe reagovati efikasnije. U Beogradu će uskoro i semafori na oko 300 najvažnijih gradskih raskrsnica biti nadgledani iz jednog centra, što će omogućiti njihovo usklađivanje sa intenzitetom saobraćaja i stvaranje "zelenih talasa".

Pored klasičnih GPS, u svetu su odavno u prodaji uređaji koji pomažu vozačima u saobraćajnim gužvama i pronalaženju određene adrese. Neki npr. reaguju kada prosečna brzina kretanja automobila padne na ispod 25 kilometara na čas, nudeći alternativni put i glasovne instrukcije za dalju vožnju. Hard diskovi ovakvih uređaja sadrže mapu ulica (u Evropi, SAD, Kanadi...), a na touch screenu tj. displeju kojim se upravlja dodirom pokazuju obližnje puteve i objekte poput benzinskih pumpi, hotela, restorana. Da bi vam pokazao najbliži put do njih, dovoljno je da samo dodirnete simbol na displeju.

Drugi novitet koji nas očekuje po ulasku u gradski prevoz jeste novi sistem naplate vožnje za koji će biti napravljene posebne RFID (Radio Frequency Identification) kartice slične platnim. Svaki putnik imaće jednu ovakvu karticu koju će dopunjavati kreditom, a prilikom svakog ulaska u vozilo provlačiti kroz čitač koji automatski "skida" deo kredita. Daljinsko očitavanje podataka sa kartice moguće je radio-putem, a operateri u Monitoring centru imaće tako podatke i o putnicima i o vozilu. Jedina nepoznanica vezana za ove kartice jeste da li one i u kojoj meri ugrožavaju privatnost putnika, tj. da li će operateri imati njihove lične podatke ili će pratiti samo "zbirno stanje" – broj putnika koji u jednom trenutku putuje istom linijom.

Ovakve kartice, međutim, uobičajene su u mnogim zemljama, gde se, bar što se tiče gradskog prevoza, razmišlja o nekim drugim stvarima. Tokijska železnička kompanija East Japan Railway tako je početkom decembra u tri kompozicije koje prolaze kroz centar grada umesto običnih, papirnih reklama postavila reklame na elektronskom papiru u boji. Dijagonala ekranâ kompanije Hitachi na kojima se prikazuju ove reklame iznosi 13,1 inč. Oni su povezani sa upravljačkom jedinicom koja na svaka dva minuta reklamu smenjuje novom. Elektronski papir je zapravo savitljivi displej niske rezolucije sa svega osam boja. Mada se na njegovom razvoju još uvek radi (pomenute reklame u nekim slučajevima su nečitljive), u poslednje vreme polako ulazi u komercijalnu upotrebu. Ovih dana završava se probni period e-papira a kompanija očekuje reakcije putnika. Oni bi trebalo da daju mišljenje o reklamama u pomenute tri od ukupno 52 kompozicije koje saobraćaju na istoj liniji a u njima je postavljeno više od 73.000 običnih reklama.

Marija Vidić




Brzi Japanci i drugi veliki G3 korisnici

Za vreme Olimpijskih igara u Grčkoj, zemlji gde 3G mreža nema podršku, japanska kompanija NTT DoCoMo, da bi omogućila uobičajenu komunikaciju svojih korisnika 3G mreže, turista i takmičara, privremeno je postavila tri bazne stanice. One su omogućile komunikaciju sa svim sagovornicima iz ove mreže, bilo da se oni nalaze u Atini ili u Japanu, tarifirajući ih kao lokalne pozive, dok su ostali naplaćivani po ceni međunarodnih. U Atini je pokrila sve značajnije turističke objekte u gradu, osim Olimpijskog stadiona. Foma, 3G mreža kompanije NTT DoCoMo, pokrenuta je krajem 2001. godine, i ima više od milion pretplatnika. Prenos podataka u njoj obavlja se brzinom od 384 kb/s.

U Indiji trenutno ima 136 miliona korisnika mobilne telefonije, a njihov broj se svakog meseca povećava za novih 6,5 miliona pretplatnika. Do 2010. godine očekuje se da će u toj zemlji biti oko 405 miliona korisnika, a do tolikog povećanja doći će zahvaljujući aparatima koji postaju sve jeftiniji. U Kini je broj korisnika mobilne telefonije dostigao 449 miliona, dok ih je krajem 2005. bilo 393 miliona.

GPS

Sistem za globalno pozicioniranje (GPS) čiji je razvoj počeo još 1973. godine služi za tačno određivanje položaja neke tačke na Zemljinoj kugli. Osnovu sistema čini mreža satelita, originalno namenjena za vojne svrhe, a od 1980. na raspolaganju je i za civilne potrebe. Osim svemirskog segmenta sistem čini i zemaljski tj. kontrolni segment koji je zapravo mreža stanica i korisnički segment – GPS prijemnici korisnika. Sateliti u toku 12 sati obiđu krug oko Zemlje, koristeći solarnu energiju i baterije. Svaki od njih neprestano emituje signale zahvaljujući kojima GPS uređaj (prijemnik) određuje svoju poziciju.