Vreme
VREME 845, 15. mart 2007. / VREME

Vreme uspeha:
Biznis

Naknada za dobrovoljni odlazak iz firme kreće se od nula do 700 evra po godini staža, koliko je radnicima isplatilo leskovačko Zdravlje

Promocije: Viteško pivo iz Čelareva

Pivara Carlsberg Srbija predstavila je 6. marta nov proizvod u svom potrfoliju – Holsten. Promocija je izvedena u visokom stilu: momci odeveni u odežde viteza sa grba piva uneli su na postamentu staklenku u kojoj je bio proizvod izrađen u Čelarevu, a po originalnom receptu iz 1879. godine. Kako je najavio regionalni direktor Carlsberga za jugoistočnu Evropu dr Isak Šeps, ovo svetlo pivo u limenkama i flašicama od 0,33 i 0,5 litara već ove nedelje naći će se u maloprodaji i kafićima. Naziv Holsten, inače, potiče od germanskog plemena koje je naseljavalo južni deo nemačke oblasti Šlezing-Holsten, a grb te oblasti – vitez sa slovom H na štitu, zaštitni je znak piva. U Carlsbergu kažu da je vitez (sa grba) simbolični čuvar kvaliteta Holsten piva, koje se drži standarda iz nemačkog zakona o čistoći iz 1516. godine:

Nije dozvoljena upotrebu aditiva i enzima, već samo slada, hmelja, kvasca i vode.

Noviteti: XXL boje za mlade

Kruševačka kompanija Henkel plasirala je novu kolekciju boja za kosu Schwarzkopf, koja je ujedno i prva na srpskom tržištu namenjena i mladićima i devojkama. Pod nazivom Pallete Color XXL i sa geslom "Budite originalni", ova uniseks kolekcija ima 15 nijansi, od najsvetlije platinaste do najtamnije crne. U istoj seriji nalaze se i tri boje za šatiranje: vatreno crvena, crveno ljubičasta i ljubičasta. Kako tvrde u kompaniji, to su prvi proizvodi na našem tržištu koji omogućavaju dobijanje pramenova u boji bez posvetljivanja kose, čak i tamne. Za oznaku XXL u Henkelu navode da znači: eXtra intenzivne, eXtra sjajne i Ludo postojane boje, i veruju da će ova serija zaista postati hit među mladima i onima koji se tako osećaju.

Kapital: Naši na Bečkoj berzi

Direktor Beogradske berze Gordana Dostanić i predsednik Bečke berze Mihael Buhl potpisali su u Beogradu sporazum o kreiranju i korišćenju Indeksa srpskih akcija (SRX). Ovaj indeks trenutno prati osam najvećih i najlikvidnijih akcija na Beogradskoj berzi i 7. marta je lansiran u EUR, USD i RSD. Indeks SRX, 22. koji izračunava Bečka berza, skrenuće pažnju međunarodne javnosti na Beogradsku berzu, koja joj je neophodna radi uspešnog budućeg razvoja.

Akcije: Milion za flašu "Knjaza"

Svoju gaziranu vodu u novoj ambalaži, aranđelovački "Knjaz Miloš" zvanično je predstavio 7. marta i to na veoma originalan način. Prva litarska staklenka iz nove serije "Knjaza" ponuđena je na aukciji u centru Ušće, po početnoj ceni od 300.000 dinara. U nadmetanju je učestvovalo šest potencijalnih kupaca, da bi na kraju flašu za 1,2 miliona dinara kupio – neko iz "Knjaza", a u stilu "da istorija ostane u kući". Ceo iznos uplaćen je fondu Sigurna ženska kuća.

Kamate: Najniže u Srbiji

Volksbanka je smanjila kamate na stambene kredite indeksirane u evrima, koji su osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, na 6,75 odsto (EKS 7,17 odsto). Kamate na kredite za mlade parove snižene su na 6,65 odsto (EKS 5,07 odsto), uz uslov da tri mesečne zarade primaju preko Volksbanke. Podsećajući da su stambeni krediti glavna delatnost Volksbanke, Gerhard Lehner, direktor sektora za poslovanje sa stanovništvom objašnjava: "Želimo da zadržimo našu dosadašnju praksu i ponudimo građanima najbolje uslove finansiranja kupovine i rekonstrukcije nekretnina." Inače, kreditni portfolio banke u sektoru poslovanja sa stanovništvom je u odnosu na 2006. porastao sa 36 na 116 miliona evra, pri čemu je većina kredita za kupovinu i rekonstrukciju nekretnina.

Banke: Krediti u 2000 prodavnica

Piše: Erik Blanštet, predsednik Izvršnog odbora Findomestic Banke

Findomestic Banka je danas jedina u Srbiji specijalizovana za kreditiranje potrošača, što je nov segment bankarstva na našem tržištu prvenstveno usmeren ka stanovništvu. Iako je, kako bankarska tako i kreditna ponuda za građane Srbije doživela veliku ekspanziju prethodnih godina, ovakav vid kreditiranja je u ovom trenutku još uvek novina koja omogućava jednostavniji i brži pristup kreditnim rešenjima. Osnovna razlika u odnosu na dosadašnja kreditna rešenja je upravo u činjenici što se krediti odobravaju bez potrebe da klijent fizički bude prosutan u banci i bez uslovljavanja nekim drugim bankarskim prizvodima, kao što je, na primer, otvaranje tekućeg računa.

Findomestic Banka je deo BNP Paribasa, jedne od najvećih bankarskih grupacija na svetu, odnosno njenog italijanskog ogranka čije se poslovanje zasniva upravo na ovakvom vidu kreditiranja, i čiji se uspeh ogleda u liderskoj poziciji u Evropi. Iskustvo i podrška koje Findomestic Banka donosi Srbiji, i savremeni kanali distribucije kao što su internet i kol centar, omogućavaju i građanima Srbije pristup personalizovanim kreditnim rešenjima koja će zadovoljiti njihove svakodnevne potrebe bez složene kreditne procedure.

Dostupnost kreditnim rešenjima što većem broj građana, cilj je kojim se Findomestic Banka rukovodi u svom poslovanju. Plan za 2007. godinu je da na dve hiljade prodajnih mesta širom Srbije omogućimo kupovinu robe na kredit na licu mesta, u samoj prodavnici, svima koji su za to zainteresovani. Time će Findomestic Banka i u svakodnevnom poslovanju opravdati svoj slogan "Banka je tamo gde ste Vi!"

Poslovno geslo: Kvalitet i samo kvalitet

Piše: Miomir Pljakić, vlasnik i direktor Floresa, Kragujevac

Naš moto je – kvalitet i samo kvalitet. Njime dokazujemo svoju tehnološku dominaciju i vernost potrošaču. Sve je okrenuto ka kvalitetu: višemilionska ulaganja u znanje, laboratoriju, u najmodernije linije za punjenje i pakovanje. Poštovanje svih svetskih normativa i parametara kvaliteta je naš poslovni običaj. To je ono što nas je vodilo ove 22 godine i na tome ostajemo i ubuduće.




Extreme

PRODATO: Industrija odeće Prvi maj iz Pirota prodata je konzorcijumu pravnih lica iz Beograda Irva investicije i TP Jabuka za 1,75 miliona evra, uz obavezu da u razvoj ulože četiri miliona evra.

NAJBOLJI: Prema istraživanju pokreta potrošača Beograda, najbolji među svim domaćim sirevima je Imlekov "Iriški sir".

INVESTITOR: Nexe grupa planira da u naredne dve godine uloži 40 miliona evra u unapređenje proizvodnje građevinskog materijala u Srbiji – opeke, crepa, pločica i kreča. Od 2003. Nexe je uložio 52 miliona evra kroz kupovinu firmi i investiranje u njih.

RAZVOJ: Belgijska korporacija InBev uložila je u poslednje tri godine sto miliona evra u tehnološki razvoj Apatinske pivare i zaposlila oko hiljadu radnika.

RAST: U januaru i februaru ove godine koncern Bambi – Banat prodao je 1453 tone "Plazma" keksa, što je u odnosu na iste mesece 2006. rast od 70 odsto.

Anketa "Vremena": Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Dr Miladin M. Ševarlić, predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije: Izgubila je cela nacija

DOBITNICI: Korumpirani političari, kriminalci koji su legalizovali svoj krvavo i prljavo stečeni novac, spoljnotrgovinski i bankarski establišment koji je privatizovao društveni/državni kapital koji im je poveren u periodu sankcija, domaći i inostrani biznismeni koji su bili privilegovani kupci u tenderskim dilovima sa Vladom Srbije.

GUBITNICI: Nacija u celini – zbog u bescenje prodatih najprofitabilnijih firmi i prirodnih resursa, radnici bez otpremnine iz likvidiranih firmi, radnici bez plata u firmama bez razvojne perspektive, penzioneri sa malim penzijama, inteligencija izvan partijskog članstva i sitni seljaci.

Svetlana Radin, direktorka Mente, Padej: Dobitnici su razumeli tržište

DOBITNICI: Mogu biti samo oni koji su na vreme shvatili zahteve tržišta i kupaca i na vreme koncipirali svoju poslovnu politiku i prilagodili se svim međunarodnim i nacionalnim strategijama razvoja preduzeća.

GUBITNICI: Svi koji nisu uspeli u onom što sam navela za dobitnike.

Image