Portret savremenika – Dragan Marković Palma >

Politička budućnost

Trebalo je samo pogledati pod šatru, sa karneri i volani, parketom i tepisima, kad je Palma ženio sina, i videti šta je, kuda ide, i gde će stići, Srbija. Sad je samo ostalo da se uspostave kriterijumi uspostavljene i tak’e sposobnosti

Na zvaničnom sajtu Opštine Jagodina, u kojoj je predsednik Dragan Marković Palma, u vrhu prezentacije piše, Dve domaćinske godine, i još ima glava tigra, što je znak zoovrta Tigar. U toj glavi opštinske prezentacije jošte imaju slova koja idu, tzv. kajron, koja kažu, Odmah po dolasku na vlast realizovano je obećanje predsednika, da on lično i funcioneri ne koriste reprezentaciju, predsednik ne prima platu iz budžeta, koristi sopstveni automobil, vozača i mobilni telefon.

Od taze vesti, na tom sajtu, ima da je predsednik Palma, na redovnom mesečnom prijemu građana, primio 400 ljudi, koji su se uglavnom žalili na nedostatak posla i druge, kako se kaže, socijalno-ekonomske probleme. Svi saslušani i svima obećana pomoć.

Od još taze vesti ima da su, krajem aprila, a na predlog predsednika Palme, svi odbornici odali poštu prvom demokratskom predsedniku Rusije Borisu Jeljcinu. Predsednik Palma rek’o i obrazložio, Pored istorijske vezanosti Opštine Jagodina sa ruskim narodom, to je naša i moralna obaveza zbog pomoći koju predsednik Putin, i cela Rusija, pružaju Srbiji u vezi sa Kosovom.

Ono što sledi, to nisu taze vesti, to su, po predsedniku Palmi, fakta, jerbo ono što ima u tu Jagodinu, to nema nigde: predsedik u opštinu zaveo disciplinu, veli smanjio broj zaposlenih, penzioneri se voze besplatno, opština siromašnima plaća lekove, besplatno vozi na preglede u Kragujevac i Beograd, prodavci na pijaci ne plaćaju zakup tezgi, svako novorođeno dete dobija 100 evra, besplatno se vakciniše i osemenjava stoka, kubik vode najjeftiniji na svetu, asfaltirano 20 km puteva, penzioneri idu besplatno u banje, građani besplatno bili na onom mitingu mrtvom Miloševiću, svake godine besplatno u autobusima i u majicama Jedinstvene Srbije idu na sabor u Guči... Sve džabe, opšta pravda i blagostanje.

RAČUN’O I IZRAČUN’O: Iako ima taki rezultati, predsednik Palma na onaj zvaničan sajt predstavljen skromno brate, samo ima glavatu sliku sa kravatom i najosnovnije podatke, Gospodin Dragan Marković Palma rođen je 1960, oženjen, ima dva sina i dvoje unučadi. Privatni je preduzetnik, vlasnik kompanije koja zapošljava preko 100 radnika, u čijem sastavu je preduzeće za transport i trgovinu i TV Palma plus. Proglašen za najboljeg menadžera i preduzetnika Srbije 1995. I više ništa i više jok.

A ima toga što se zna, i, ko kod svaki i taki uspešan čo’ek i domaćin i rukovodilac, ima toga što se ne zna. Dakle, rođen ‘60, u Končarevu, nadomak Jagodine, u imućnu seosku porodicu, završio takozvani ŠUP, trogodišnju Školu učenika u privredi, još k’o dete pomag’o ocu u pečenju cigle, kad stas’o iznajmljiv’o šatre za svadbe, organizov’o nastupe pevača na veseljima. Onda kupio kamion i počeo da se bavi transportom uglja, bio tako dobar u tome da je post’o monopolista u snabdevanju sindikata Fabrike kablova, bio još bolji u tome, da je počeo i vojsku SRJ da snabdeva ugljem. Za taki uspesi, 1995. post’o menadžer godine, sindikalnim organizacijama i vojsci isporučio 110.000 tona uglja, 500 tona poklonio.

Im’o čak i ringišpil, kako, otiš’o jednom na vašar, i poč’o računa, 20 korpi puta toliko i toliko, i izračun’o, kupi ringišpil i eto 5000 maraka po vašaru. I sa tak’i pedigre i progresiju i ostalu silesiju i dalje živi u porodičnoj kući u Končarevu. Ne obrađuje imanje, zbog rada na opštem dobru daje ga u zakup. Ima fond Treće dete, pomaže porodicama sa više dece, dok nije post’o predsednik izdržav’o šest sportskih klubova, od svojih para nasip’o puno puteva, vlasnik kik boks kluba Palmini tigrovi, u mladosti se bavio boksom, i danas trči i radi vežbe, radi 16 sati... Prošle godine, na Uskrs, primio orden svetog Simeona Mirotočivog, kad mu ga dav’o vladika šumadijski Jovan rek’o, Zaista mi je velika radost...

Član Stranke srpskog jedinstva Željka Ražnatovića Arkana od osnivanja, kad se stranka, 1998. preselila u Jagodinu post’o potpredsednik. Bio jedini odbornik Arkanove stranke u Jagodini posle izbora ’96, koje dobila koalicija Zajedno. Međutim, politički delov’o i zajedno sa socijalistima et julovcima preuzima vlast. Kako, sedam odbornika koalicije Zajedno prelazi kod Palme, on lično čupa kablove sa skupštinske govornice i preuzima vlast, Palma povodom toga izjavio da je sve bilo legalno.

Na izborima 2000, na listi Stranke srpskog jedinstva, postaje republički poslanik. Po sopstvenim rečima politikom počeo da se bavi 1993, video da se politikom bave samo oni koji nemaju nikakav pedigre, koji sebi u dvorištu ni WC nisu sazidali, koji su sve što znaju naučili iz knjiga, a po njemu, najveći fakultet je onaj gde čovek prođe kroz sve faze, i praktično oseti problematiku i sve što prati jednog rukovodioca. Eto on, zna da ore, i da muze krave, da vodi televiziju, napravi završni račun preduzeća, zato je najveći fakultet na svetu životni fakultet.

NA RASPOLAGANJU: Početkom 2004. osniva svoju stranku, Jedinstvenu Srbiju. Pobeđuje na izborima za predsednika Opštine, njegova stranka uzima najviše mandata. Objasnio kako i zašto, u vreme najtežih godina siromašnima besplatno davao ugalj i brašno, iz svojih sredstava nasip’o puteve, njegova firma imala promet ko opštinski budžet, i narod mu vratio. Kad post’o predsednik uzeo da asfaltira puteve koje je ranije samo nasip’o, veli da je doter’o do 100 kilometara. I ne samo to, prošlog leta, tamo gde su sve bili livada i korov, otvorio zoovrt. Javno, pred 50 predsednika opština, pred Bidžu i Sulejman Ugljanin, sa svoju crvenu u crveni vez kravatu, rek’o da je Jagodina, sa zoovrtom, stekla sve uslove da uđe u Evropsku zajednicu. Na licu mesta i lično, predsedniku Palmi čestit’o počasni građanin Vuk Bojović, koji lično poklonio Palmi svu živinu, emue, kamilce, masnotrtične ovce, belonosne majmune i majmune pavijane. A ovoga leta, na opšte i svako dobro, Palma planira otvaranje akvaparka po kome će moći i da se kliza samo za 100 dinara.

Pred poslednje republiče izbore, taki i toliki Palma, prirodno se naš’o u tzv. narodnjačkoj koaliciji sa Koštunicom i Veljom Ilićem. Iako izjavljiv’o da je Koštunica najbolji premijer svih vremena, da Velja najbolji ministar, iako dao veliki doprinos, zbog Arkana, i sve to, nije bio na poslaničkoj listi. Ali rek’o da je na raspolaganju domaji, Moramo uspostaviti kriterijume sposobnosti, a ne podobnosti. Neka sami procene i kažu, vi ste privrednik tolike godine, imate 120 radnika, žiro-račun vam nije bio blokiran, pa hajde da vidimo šta možete da uradite za Srbiju. Mene su napadale sve partije jer znaju da sam politička budućnost.

I sva je prilika došlo vreme za Političku budućnost. Za 1. maj predsednik Palma u Končarevu oženio mlađeg sina Darka. Kako bilo, mediji koji to treba da rade već opisali, Svadba je bila da se dugo priča i pamti. Stradalo je sto prasića i sto jagnjića, vino i viski tekli su u potocima. A pod šatrom, u kolu, Ceca, Velja, Mihajlov, Dačić, Marinko Rokvić, ruski ambasador Aleksejev, direktor železnice Šarančić... Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma priredio je u rodnom selu Končarevu trodnevno svadbeno veselje za sina Darka. Tatin ponos, zaposlen kao zamenik direktora banke, venčao se 1. maja, a obred venčanja je obavio episkop šumadijski Jovan. Svadbeno veselje održano je pod šatrom, sve sa parketom i tepisima. Najveselije je bilo za stolom gde su sedeli lider NS-a Velimir Ilić i njegova svita. Ministar Aleksandar Popović im je parirao, jer je, na iznenađenje, bio najveseliji pojedinac...

Na svadbi jošte bili Šormaz, Bidža, Raka, Vuk Bojović, Big Lale, Šešelj supruga do ruskog ambasadora, ministar Velja lično doneo veliki koverat u kome bila čestitka Koštunice, a kako istraživački i štampani mediji prenose, Lider radikala Vojislav Šešelj, koji leži u mračnoj ćeliji Ševeningena, opravdano je izostao sa svadbe, ali je pozvao suprugu Jadranku na mobilni telefon i preko razglasa četitao venčanje. Njegovo javljanje je izazvalo opšte oduševljenje, svi su dugo i burno aplaudirali. Šta bilo još, Velja bio baš naćefleisan, ruski ambasador rek’o da je to pravo veselje, da ima mnogo poštovanja prema dragom prijatelju Palmi, da su mladenci veoma lepi. Uveče, pravo iz Nemačke, banula i Ceca Ražnatović. Kako je banula, državotvorno i orno rekla, Ovo se ne propušta, jer ovo je Srbija, i, kako nego orno, uzela da daje svoj lični doprinos opštoj stvari.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST