Meridijani

London: Prodaja Rojtersa

Jedna od najvećih svetskih informativnih agencija Rojters prodata je američko-kanadskoj kompaniji Tomson korp. za 17,2 milijarde dolara. Ove dve firme saopštile su u utorak da je potpisan ugovor o integraciji u kompaniju Tomson–Rojters PLC i stvaranju jedne od najvećih svetskih informativno-finansijskih agencija. Prema ugovoru, kontrolu nad 70 odsto deonica imaće novi većinski vlasnik Tomson, dok će Tom Gloser, izvršni direktor, ostati na toj poziciji. "Stvorićemo novi moćan medij na tržištu", rekao je Tom Gloser na konferenciji za novinare organizovanoj tim povodom. Rojters je, prema navodima agencija, vodio iscrpljujuću bitku sa kompanijom Blumber LP, kojoj pripada 33 odsto tržišta, udeo Rojtersa je oko 23 odsto, dok Tomson zauzima oko 11 odsto prostora na tržištu medija (aprilski podaci). Akcionarima Rojtersa biće isplaćeno 6,99 dolara u kešu za deonicu i 0,16 dolara za deonicu Tomson–Rojtersa. Svi zvaničnici, poslovni prijatelji i finansijeri koji bi imali pravo da ulože veto na ugovor, ne nameravaju to da urade, već zdušno podržavaju dogovor. "Verujemo da je formiranje Tomson–Rojtersa prekretnica u globalnom informisanju i da će integracija ojačati i omogućiti održiv razvoj Rojtersa, kao dugogodišenjeg svetskog lidera u domenu informisanja", izjavio je Per Gilenhamer, predsednik Upravnog odbora. Prema njegovim rečima, za tri godine očekuje se ušteda od 500 miliona dolara. "Kompanije Rojters i Tomson funkcionisaće kao dva nezavisna pravna entiteta, a operativno ćemo funkcionisati kao jedna ekonomska jedinica." Zvanično sedište kompanije Tomson je u Torontu, ali je njen glavni operativni i poslovni deo smešten u američku državu Konektikat.

Čikago: Gej-kino u učionici

"Ono što se dešava na mom času, ostaje na mom času", navodno je rekla učiteljica jedne škole u Čikagu kada je 12-godišnjim učenicima pustila film o ljubavi dva kauboja Planina Broukbek, koji sadrži dosta lascivnih scena seksa između dva muškarca. Jedna devojčica iz tog razreda, Džesika Tarner, nije izdržala i priznala je svojim starateljima šta se desilo na času. Oni su bili zgranuti, a epilog svega je, kako tvrde njeni baka i deka, da je devojčica pretrpela strašne duševne boli zbog scena koje je videla. Upravo ta nepodnošljiva patnja bila je razlog da staratelji podnesu tužbu protiv Ministarstva za obrazovanje jer je film emitovan bez dopuštenja roditelja, i traže da im upravni odbor škole isplati oko pola miliona dolara. Ispostavilo se da taj "moralni prekršaj" nije napravila stalno zaposlena učiteljica, već da se na "šok terapiju" licemernog američkog društva odlučila učiteljica na zameni. Džesikini staratelji kažu da im je prekipelo, kao i da su direktora škole ranije opominjali zbog čitanja neadekvatne literature, koja je u suprotnosti sa njihovom verom.

Pariz: Seks, laži i politika

Priča o Sesiliji, supruzi Nikole Sarkozija, već je preplavila sve medije u Francuskoj, a interesovanje za njihov ljubavni život pokazale su i sve svetske agencije. Najpre, nije je bilo pokraj muža kada je zvanično saopštena vest o novom predsedniku Francuske, što je značilo da je njena uloga u predizbornoj kampanji konačno završena. Prema pisanju štampe, istorija neverstva s obe strane nije kratka – najpre je muž prevario ženu, a onda je "Pari mač" objavio seriju njenih fotografija sa ljubavnikom u Njujorku. Čak se i neki ozbiljniji mediji bave ovom temom (BBC), pa se tako može pročitati i da se novi predsednik Francuske u odsustvu svoje drage tešio nekom zgodnom reporterkom "Figaroa", a sumnja se da je to činio nebrojeno puta. U svakom slučaju, bivši model Sesilija, 49-godišnja majka Sarkozijevog najmlađeg sina, tema je kojom će se novinari zasigurno dugo baviti. Pariz je bio očaran bračnim parom Sarkozi, pogotovo načinom na koji su se upoznali. Naime, kada se Sesilija (pola Ruskinja, pola Španjolka) udavala prvi put za nekog TV voditelja, pogodite koji je mladi političar iz opštine prisustvovao njihovom venčanju? Tri godine posle, Nikola i Sesilija su se opet sreli i "osećali su se kao da ih je grom pogodio". Mnogo godina kasnije, na vrhuncu karijere svog muža, Sesilija je izjavila da "ne vidi sebe u ulozi prve dame Francuske" i da joj je "cela ideja dosadna". Iako su Francuzi tolerantniji od Amerikanaca kada je reč o bračnim izletima njihovog predsednika, kad predsednik (bez žene) iznajmi jahtu kako bi se odmorio od predizborne kampanje, javnost se pita da li se na taj brod ukrcala neka nova Monika Levinski, s francuskim akcentom...

Peševar: Bomba u hotelu

U eksploziji bombe u jednom hotelu u Peševaru na severozapadu Pakistana, poginule su najmanje 24 osobe dok ih je oko 30 povređeno. Eksplozija je odjeknula na recepciji četvorospratnog hotela Marhaba u starom delu grada u trgovačkoj oblasti, a policijski izvori saopštavaju da je među stradalima najveći broj Pakistanaca. Jedan policijski službenik, koji je zatražio da ostane anoniman, rekao je da je hotel bio popularan među Avganistancima koji žive u Peševaru, što navodi na zaključak da su upravo oni bili meta. Grad Peševar je glavni grad pakistanske provincije koja se graniči s Avganistanom, i u poslednjih nekoliko godina bio je više puta meta bombaških napada, pretpostavlja se, protalibanskih aktivista. Načelnik policije nije za sada umeo da kaže da li je reč o samoubilačkom napadu, ili je ekploziv bio postavljen u hotelu čiji su gosti posle napada evakuisani.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST