Reklama i nauka

Pismo i predlog Slobodanu Bubnjeviću

Voleo bih kada biste u nekom narednom broju obradili temu (zlo)upotrebe nauke u marketingu. Konkretno mislim na reklame u kojima:

Neko sredstvo skida kamenac. Šta je zapravo kamenac? Šta ga može ukloniti (rastvoriti) vrlo efikasno, a da nije upakovano u šarenu kutiju i da ne košta 300 dinara?

Neki sprej uklanja neprijatne mirise tako što direktno napada i uništava neke molekule. Koje molekule? Kako ih uništava?

Deterdžent koji efikasno uklanja fleke, ali avaj, kao primer se daju fleke od džema, čokolade, kafe… Šta je sa flekama od masti (zejtina)?

Neko gazirano piće nema ortofosfornu kiselinu, za razliku od onog koje istu sadrži. Šta je ortofosforna kiselina? Je l’ ona dobra ili loša za ljudski organizam? U kojim količinama?

Ovakvih primera ima još mnogo, ali ovih sam se sada setio. Mislim da tu ima materijala za jedan zanimljiv tekst koji populariše nauku a istovremeno edukuje potrošača i skreće mu pažnju na to šta zapravo kupuje (da ne kažem da raskrinkava suštinu proizvoda koji se reklamira kao čudo neviđeno).

Inače, tekstovi su vam jako zanimljivi i sa uživanjem ih čitam.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST