Vreme uspeha >

Biznis

 

Industrijska proizvodnja u Srbiji u prvih šest meseci 2007. u odnosu na isti period prošle godine, povećana je za 5,2 odsto

Naoružanje: Rasprodaja

Vojska Srbije u magacinima i skladištima ima više stotina hiljada komada naoružanja i vojne opreme koji su višak i nude se na prodaju, saznaje Beta. Nakon reforme i reorganizacije Vojske Srbije, koja je sprovedena u proteklih godinu dana, obim oružanih snaga i broj jedinica je umanjen, pa se poojavio znatan višak naoružanja, vojne opteme, municije i rezervnih delova.

Na prodaju je sve: od najsitnijih tranzistora i otpornika, preko čamaca i inženjerijskih mostova, do tenkova i aviona. Moguće je kupiti više stotina sovjetskih tenkova tipa T-55 i pedsesetak modernijih T-72, oklopne transportere, brojna samohodna i vučna artiljerijska oruđa, kao i protivavionske topove kalibra 20 mm.

Turizam: Sto hiljada gostiju

Prema podacima dobijenim od turističkih organizacija gradova i opština, odnosno turističkih preduzeća, procenjuje se da se trenutno u Srbiji odmara oko 98.000 turista, što je za pet odsto više nego prošle godine – saopštio je TOS. Od ukupnog broja gostiju, njih oko 30.000 neprijavljeno boravi u privatnom smeštaju. Najposećenija mesta u Srbiji su Sokobanja, zatim slede Zlatibor, Vrnjačka Banja i Kopaonik sa Brzećem.

Informatika: Novi sertifikati

Dve vodeće domaće kompanije iz sektora informatičke tehnologije, Desk kompjuters iz Beograda i Pakom kompjuters iz Niša, uspele su da usvoje najnovije standarde u proizvodnji računara i ostvare pravo da njihovi modeli nose oznaku "Sertifikovano za Vindouz vista" – najnoviji operativni sistem svetskog lidera u proizvodnji softvera, kompanije Majkrosoft.

Privatizacija: "Interkonti" – opet odlaganje

Agencija za privatizaciju saopštila je da je donela odluku o restrukturiranju kompanija "Internacional CG" i "Generaleksport", kompanija za međunarodnu i unutrašnju trgovinu, hotelijerstvo, ugostiteljstvo i vazdušni saobraćaj. Agencija je donela odluku o restrukturiranju pošto je utvrđeno da privatizacija tih kompanija ne može biti sprovedena u postojećem statusnom, odnosno organizacionom obliku, sa postojećom strukturom kapitala i visinom obaveza preduzeća.

Promocije: E-servis British Airwaysa

Na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla" postavljen je štand za promociju elektronskih servisa British Airways-a. Osoblje British Airwaysa će biti na raspolaganju putnicima kojima je potrebna pomoć ili žele da nauče kako da se prijave na svoj let putem interneta (online check-in) i odštampaju svoju bording kartu. Cilj ovog štanda je da se putnicima neposredno pred let omogući da u špicu sezone pomoću elektronskih servisa maksimalno ubrzaju proces prijave na let. Štand je postavljen na Terminalu 2, pored BA kancelarije, u neposrednoj blizini šaltera za čekiranje British Airwaysa, a namenjen je pre svega putnicima ove avio kompanije, ali i ostalima koji žele da pogledaju kako izgleda proces internet prijave na let. Promo štand će biti otvoren do 9. septembra.

Sajmovi: Pčelari u Somboru

Međunarodni sajam pčelarstva, na kojem će učestvovati oko sto izlagača iz zemlje i inostranstva, biće održan 1. septembra u Somboru, najavilo je Pčelarsko društvo "Bačka". Na sajmu će, pored domaćih, učestvovati i pčelari i proizvođači opreme za pčelarstvo iz Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Banke: Kreditni aranžman sa EBRD

Piše: Čedo Petrović, predsednik Izvršnog odbora Privredne banke Beograd

Sa sve strožim merama Narodne banke na sterilizaciji novčane ponude kroz obaveznu rezervu i sve strože mere na klasifikaciji kreditne active (držanje inflacije pod kontrolom) banke koje nemaju mogućnost i da organizuju cross boarder lending mogle bi više da se usmere na podršku svojih klijenata kroz dokumentarne poslove i faktoring sa inostranstvom. Kroz akreditivno poslovanje preduzećima se daje takođe kreditna podrška uz daleko manje kreditno opterećenje uz istovremenu mogućnost banke da sve tokove drži pod kontrolom. U cilju za{tite i banke i klijenta, Privredna banka Beograd je upravo iz tog razloga zaključila Kreditni aranžman sa EBRD-om (Trade Facilitation Program) koji omogućuje da se kroz odnose sa najrenomiranijim bankama u svetu za klijente banke otvaraju akreditivi i garancije pod najpovoljnijim uslovima. Na ovaj način klijenti dobijaju kredit za obrtna sredstva do godinu dana.

Istovremeno, ističem da bi aktivnosti banaka mogle biti usmerene na saradnju sa agencijama za podsticaj izvoza i osiguranje (AOFI i SMECA), koje osiguravaju izvozne poslove. Istovremeno, omogućavaju bankama smanjenje rizika kod kreditnih aktivnosti usmerenih za podršku izvoza uz stvaranje uslova za zamenu plasmana sa rizikom u skoro nerizični plasman putem faktoring poslova. Kroz ove aktivnosti zbog smanjenja rizika ili njegovog eliminisanja stvaraju se uslovi za smanjenje kamatne stope, odnosno dodatnih povoljnosti kako za klijenta tako i za banku. Ovde treba istaći jednu tehničku prepreku, na kojoj insistira NBS u Zakonu o deviznom poslovanju (saglasnost inokupca da potraživanje može preći na banku odnosno na nekog drugog), što po Zakonu o obilgacionim odnosima nije potrebno.

Poslovno geslo: Uvek biti korak ispred

Piše: Skip Bornhiter, generalni direktor DIN Fabrike duvana a.d. Niš u sastavu Philip Morris International

U svim slučajevima, a naročito u okruženju koje se tako brzo menja kao u Srbiji, u upravljanju poslovanjem najbitnije je predvideti budući razvoj događaja i imati unapred spremne odgovore. Stoga je za poslovni uspeh veoma važno pravovremeno uočavati potrebe za promenama, koje organizaciju ili poslovanje čine jačim. Za to je neophodno imati snažnu i aktivnu organizaciju i rukovodeći tim. Samo tako je moguće stalno biti korak ispred.


 

Extreme

SPAS: Kragujevačku fabriku mašina "Filip Kljajić", koja je u restrukturiranju, kupila je za 81 milion dinara čačanska firma Tehnika "Tankosić" i najavila da će odmah obnoviti proizvodnju.

UPORAN: Sava Komad iz Beograda platio je 91 milion za novosadski Energosoft, što je 13,4 puta skuplje od početne cene na aukciji.

POPRAVNI: Borovica transport iz Rume platila je državi 21,4 miliona dinara za 70 odsto akcija kruševačkog preduzeća za reciklažu otpada Inos. Sa prethodnim vlasnikom država je raskinula ugovor jer je firmu zadužio za 45 miliona evra a radnike za 24 plate.

PAD: Kompanija Vršački vinogradi ostvarila je prošle godine neto dobit od 619.000 dinara, što je pad u odnosu na ranije rezultate, pošto je 2005. dobit iznosila 1,8 miliona dinara, a 2004. 9,3 miliona dinara.

Anketa "Vremena": Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Vesna Perić, direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Rebublike Srbije (SIEPA): Otvoreni i hrabri

DOBITNICI: Osobe koje su bile dovoljno otvorene da ove pozitivne promene usvoje, bez obzira koliko to trenutnog odricanja zahtevalo, jer svaka promena zahteva određeni rad na nama samima. U ekonomiji, to su oni koji su iskoristili priliku da unovče svoja znanja i budu dovoljno hrabri da pokrenu preduzetničke poslove.

GUBITNICI: Oni koji su nastavili da se ponašaju kao da je sve ostalo isto. Među njima najbrojniji su radnici u neprivatizovanim preduzećima, zarobljeni prevaziđenim shvatanjima ekonomskog etatizma.

Slobodan Šijan, vlasnik Tehnomanije: Zemlja čuda

DOBITNICI: svi su dobitnici. Političari koji nisu bili nigde, došli su na vlast; onima koji su bili na vlasti ništa ne fali. Novi privrednici zarađuju pare, stari žive na staroj slavi. Dele se krediti, pogledajte reklame: više ih je nego za uloške s krilcima. Ovo je zemlja čuda. Pravi društveni perpetuum mobile.

GUBITNICI: Ja, dakle, ne vidim nikoga da je gubitnik.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST