Scena

 

Pozorišni festival na Ubu

Od 14. do 20. novembra je održan Prvi pozorišni festival na Ubu – kao omaž poznatim Ubljanima, dramskom piscu Aleksandru Popoviću i velikanu pozorišta Raši Plaoviću – pod nazivom Repassage fest. Festival je zamišljen kao takmičarska smotra najboljih amaterskih predstava iz Srbije i okruženja, a jednodušna ocena prisutnih pozorištanaca je da Ub, zbog publike i svog ansambla, zaslužuje ovakav festival.

Prve večeri, na otvaranju, sve prvo pozdravio, i svima zaželeo dobrodošlicu, u svoju pozorišnu, neka bude rezedo, kravatu, predsednik opštine Ub, DSS Zvonko Minić, koji rek’o da jedna lepa ideja postaje stvarnost. Sve pozdravio i sekretar Saveza amatera Srbije Stojan Boškov, rekavši da će manifestacija imati svetlu budućnost, telegram lično posl’o ministar kulture Voja Brajović, Iskreno se radujem pokretanju novog festivala, naročito zbog promovisanja amaterskog pozorišta, a čulo se i da se samo u amaterizmu može praviti lepo pozorište, te da je festival prilika da se provere pobednici amaterskih smotri sa raznih porostora. Zahvalivši Ubljanima što na ovaj način čuvaju uspomenu na velike sugrađane, festival je zvanično – evocirajući uspomene na genijalca Acu Popovića, koji joj je bio drugar i ortak, na sceni i u životu – otvorila glumica Ružica Sokić.

Onda nastupali amateri, uvek pred prepunim gledalištem sale Kulturnog centra, Pozorište "Raša Plaović" Ub, Pozorište Prijedor, Republika Srpska, "Beli mugri" Kočani, Makedonija, KUD "Branko Radičević", Pačetin, Hrvatska, Slovačko pozorište iz Stare Pazove, Hercegnovsko pozorište, Crna Gora. Poslednjeg dana, utorak, 20. novembra, publika čašćena predstavom Narodnog pozorišta Laža i paralaža. Svi amateri bili dobri, i za pohvalu, žiri, predsednik Slobodan Đurović, direktor drame Narodnog pozorišta, za najbolju predstavu proglasio Sabirni centar Slovačkog pozorišta iz Stare Pazove.

Nepodeljen utisak da će manifestacija imati tu svetlu budućnost, ali, bilo i to ali, koje ne spada u pozorište, koje je više autentični srpski mizanscen. Nakon predstave Šopalović, amatera iz Pačetina, Hrvatska, ispred Kulturnog centra se okupili "rodoljubi" koji su amaterima iz Hrvatske sve po spisku ustaško. "Rodoljubi" nisu znali da su amateri iz Hrvatske Srbi, no bez obzira na grešku, "znanje" je pokazano.

D. T.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST