Meridijani

 

Tirana: Eksplozije

Albaniju je u subotu potreslo nekoliko eksplozija u jednom od skladišta sa zastarelom municijom. Skladišta su se nalazila u blizini sela Gerdec, na oko 14 kilometara od Tirane. U eksplozijama je zvanično poginulo 16 osoba, dok se 10 vodi kao nestalo. Među poginulima ima i američkih državljana. Povređeno je oko 300 osoba, a pet se nalazi u komi. U eksplozijama je uništeno ili je oštećeno oko 300 zgrada i kuća u nekoliko okolnih sela, a eksplozija se čula i u Makedoniji. Među povređenima je i veliki broj dece. Ministar zdravlja Albanije Nard Ndoka rekao je da su u bolnici zadržane 142 osobe, od kojih se 12 nalazi u teškom stanju. Spasilačke ekipe još raščišćavaju teren, a evakuisano je oko 4000 ljudi iz okolnih sela. Prema izjavi jednog od zaposlenih u skladištima, u trenutku nesreće na licu mesta se nalazilo oko 80 osoba. Odmah nakon eksplozije, albanski premijer Sali Beriša rekao je da se eksplozija najverovatnije dogodila dok su specijalni timovi pokušavali da demontiraju municiju u skladištu. Na tome su radile tri ekipe sa po 21 članom, među kojima je bilo nekoliko Amerikanaca. Skladište Gerdec imalo je ukupno četiri objekta, od kojih je jedan potpuno uništen. U Albaniji se nalazi oko 100.000 tona zastarele municije, koja je uskladištena u vojnim depoima širom zemlje. Albanski premijer Sali Beriša naredio je istragu, dok je ministar odbrane Fatmir Mediju podneo ostavku. U obraćanju javnosti nakon eksplozije Beriša je izjavio da je reč o nesrećnom slučaju. Za raščišćavanje skladišta angažovana je jedna američka firma, a kao podizvođač radila je albanska firma. U skladištima se nalazila municija iz Drugog svetskog rata, koja je trebalo da bude uništena, što je jedan od uslova za prijem Albanije u NATO. Albanija se nada da bi pozivnicu za članstvo mogla da dobije već na samitu NATO-a u Bukureštu početkom aprila, zajedno sa Hrvatskom i Makedonijom.


Pariz: Poraz

Stranka francuskog predsednika Nikole Sarkozija Ujedinjeni narodni front (UMP) pretrpela je poraz u drugom krugu lokalnih izbora u Francuskoj prošlog vikenda. Opoziciona Socijalistička partija (PS) Segolen Roajal osvojila je većinu u gotovo svim velikim gradovima u Francuskoj, poput Pariza, Liona, Strazbura, Nanta, Monpeljea, Rena... UMP je od velikih gradova uspeo da dobije samo Marselj i Nicu.

Lokalni izbori su prvi test za vladu Nikole Sarkozija od presedničkih izbora u maju prošle godine. Prema ocenama analitičara, posle gubitka nekoliko velikih gradova, vladi će biti teže da nastavi sa ekonomskim i socijalnim reformama koje je najavio predsednik. Međutim, ako se pogledaju ukupni rezultati i ukupan broj glasova, popularnost vladajućeg UMP-a nije značajno opala. Odnos glasova bio je 48,7 prema 47,6 procenata u korist opozicije. Nikola Sarkozi nije se pojavio na konferenciji za novinare posle objavljivanja rezultata u nedelju, već je umesto njega politiku vlade branio premijer Fransoa Fijon. "Ne možete promeniti veliku zemlju poput naše za nekoliko meseci", izjavio je premijer. Prema prvim napisima u štampi posle izbora, građani zameraju predsedniku da nije ispunio obećanja o povećanju kupovne moći. Bez obzira na najavljene reforme, Francuska ekonomija ne pokazuje znake većeg rasta. Ipak, ističe se i da je on uspeo tamo gde mnogi pre njega nisu – u smanjenju beneficija za penzionisane državne službenike i u smanjenju nezaposlenosti, koja sada iznosi oko 7,5 procenata i najniža je u poslednjih dvadesetak godina. Sam predsednik zamerio je medijima i građanima da se više bave njegovim privatnim životom, nego onim što namerava da učini za Francusku.


Berlin, Pariz: Kraj misterije

Pogibija poznatog francuskog pisca i avijatičara Antoana de Sent Egziperija izgleda da je konačno objašnjena. Horst Ripert, bivši pilot nemačkog Luftvafea iz Drugog svetskog rata, smatra da bi on mogao biti taj koji je oborio pisca u borbama 1944. godine. Antoan de Sent Egziperi je poznati francuski pisac čija su najpoznatija dela Mali princ, Pravac jug, Noćni let, Ratni pilot itd. Rođen je u Lionu 1900. godine. Osim kao pisac, radio je i kao pilot od 1921. godine. Za vreme Drugog svetskog rata borio se sa francuskim snagama na Korzici. Poslednji put uzleteo je 31. jula 1944. i nikada se više nije vratio. Pretpostavlja se da je srušen iznad Marselja. Njegova smrt bila je jedna od najmisterioznijih među francuskim borcima u ratu. Šezdesetak godina kasnije, 2004, delovi njegovog aviona nađeni su na obali u blizini Marselja, ali to nije doprinelo objašnjenju njegove smrti. Nakon toga, istoričar Lino fon Gercen, koji se zainteresovao za priču, počeo je da istražuje okolnosti smrti francuskog pisca. On je intervjuisao preživele nemačke pilote koji su se borili na tom području, dok nije naleteo na Riperta (88), koji se jasno sećao čitavog događaja i smatra da je upravo on taj koji je srušio Egziperija. "Predstavio sam se i rekao šta istražujem, a on je potom rekao: ‘Možete da okončate istraživanje, jer sam ja taj koji je srušio Sent Egziperija’, izjavio je Gercen. "Sa moje tačke gledišta, kao profesionalnog istoričara, to je dobra hipoteza i sve što mi je rekao izgleda da je istina", rekao je Gercen za BBC. Ripert je izjavio da mu je žao zbog svega što se desilo i da nije znao niti mogao da zna da je poznati pisac u protivničkom avionu. "U mladosti, u školi, svi smo čitali njegove knjige", izjavio je Ripert.


Kinšasa: Nasilje

Najmanje 68 osoba poginulo je u zapadnim oblastima Konga od početka meseca u sukobima državnih vlasti sa pristalicama lokalne religiozne partije. Religiozna stranka Bundu dia Kongo (Narod Konga) optužuje centralne vlasti za korupciju i loše upravljanje zemljom i pokušava da uspostavi sopstvenu vlast na zapadu Konga. Prema jednom izveštaju UN-a koji je objavio BBC, broj žrtava mogao bi da bude i veći, dok se oko 300 osoba vodi kao nestalo. Državne vlasti najavljuju da će se akcije vojske i policije nastaviti dok se ponovo ne uspostavi red.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST