Vreme
VREME 914, 10. jul 2008. / MOZAIK

Formula 1:
Usponi i padovi

Pobedom na domaćem terenu Luis Hamilton nije samo pokazao da je u ovom trenutku najperspektivniji vozač već da je posle Sene došao novi "Kišni čovek"
Image

Kakva trka! Ma uživanje. Promenljivo vreme u Silverstonu učinilo je da Velika nagrada Engleske bude gotovo spektakularna i za ljubitelje i za znalce. Već u subotu, tokom kvalifikacija, bilo je jasno da će trka zahtevati od timova – sve! Veštinu vozača isto kao i pravu taktiku, dobro podešavanje bolida isto kao mudrost šefova i uigranost ekipe. Oni koji su većinu nabrojanog imali u nedelju popodne polzovali su onoliko, oni koji nisu, izgubili su isto toliko. Najspremnija je bila ekipa Meklaren očitavši lekciju svima i postavivši jedan od najsjajnijih rezultata u istoriji moderne Formule 1. Luis Hamilton je, pre nego što će proći kroz cilj, za čitav krug obišao sve vozače osim onih koji su pored njega bili na pobedničkom podijumu!

"Ovo je bila najteža, ali i najbolja trka koju sam ikad vozio", rekao je posle trke oduševljen i emocijama preplavljen pobednik.

Da je vozio sjajno, vozio je. Sa četvrtog startnog mesta je odmah posle starta obišao Raikonena (Ferari) i Vebera (Red Bul) i dokopao se drugog mesta. Mogao je možda da obiđe i timskog druga Kovalainena, koji je prvi put u karijeri startovao sa čelne pozicije, ali se, posle lakog kontakta povukao, rekao bih mudro, rešivši da sačeka bolju, čistiju priliku za napad. Ukazala mu se već u petom krugu kada je preuzeo vođstvo. Onda je i Kimi dodao gas i pre prvih ulazaka u boks već bio za petama Hamiltonu. Zajedno su otišli na zamenu guma i dolivanje goriva, a onda su se u Meklarenu odlučili za kompletan tretman, a u Ferariju su samo natankali gorivo i time napravili grešku koja ih je skupo koštala te ću pričicu o Ferariju detaljnije ispričati nešto kasnije u tekstu.

Elem, pošto je šef tima Ron Denis sve lepo organizovao, Karibijac je mogao na tenane da pokaže vozačko umeće. Ako smo nekad za (nikad ne prežaljenog) Ajertona Senu govorili da je majstor za mokru stazu, pa je i dobio nadimak "Kišni čovek", sada se usuđujem da kažem da je u Hamiltonu dobio dostojnog naslednika. Zahvaljujući režiseru TV prenosa koji nam je u nekoliko navrata pokazao sliku iz Luisovog kokpita, bilo je zadovoljstvo gledati ga kako kontroliše bolid i na pravcu i u krivinama, bez naglih pokreta, kako, rekao bih, nežno koriguje proklizavanja na užasno teškoj stazi.

Image

"U ekstremnim uslovima, na tako klizavoj stazi, uz problem sa (zamućenim) vizirom kacige koji sam nekoliko puta morao rukom da čistim, vozeći poslednji krug video sam publiku koja je bila na nogama i ponavljao u sebi – 'samo da završim, samo da završim' i prolazak kroz cilj, pobeda na domaćem terenu bila je za mene momenat prepun emocija", rekao je na konferenciji za novinare Hamilton koji je pobedu posvetio svojoj porodici, rekavši da su mu "tokom poslednjih nekoliko sedmica, kada je imao problem, mnogo pomogli".

Dodaću ovome da je Kovalainen na cilj stigao peti, doneo četiri važna boda za tim, a potom rekao da je "dobro počeo u veoma teškoj trci" i da se "u uslovima klizave staze lako moglo desiti da postaneš žrtva akvaplanunga, pa sam se i sam dva puta okrenuo na stazi, mada se to i drugima desilo".

Pošto je meteorologija na trci u Engleskoj igrala ključnu ulogu, poredak na cilju je pokazao da su greške drugih sopstvenom veštinom i dobrom timskom strategijom najbolje kapitalizovali drugoplasirani Nik Hajdfeld (BMW Zauber) i veteran Rubens Barikelo (Honda). Nemac je vozio odlično, napravio nekoliko majstorskih obilaženja, pa po običaju pred kraj vozio trku bez uzbuđenja jer je konkurentima bio dobrano odmakao, baš kao i Karibijac njemu. Tako se po treći put ove sezone popeo na pobedničko postolje.

"Drugo mesto je najviše što sam na ovoj trci mogao da postignem", rekao je novinarima. "Prilikom prvog svraćanja u boks razmišljali smo da li da ostanem na starim gumama i na moju sreću odlučili smo se za nove." Drugi vozač ovog tima, Robert Kubica, nije imao sreće, voda ga je povukla iz jedne krivine i završio je u blatu bez mogućnosti da nastavi trku.

Ros Bron, znate, to je onaj što je svojevremeno od Ferarija i Šumahera napravio šampione, sada je bio tvorac sjajnog come backa Rubensa Barikela koji je kroz cilj prošao kao treći i posle četiri godine se ponovo popeo na pobednički podijum. Za razliku od svih ostalih, šef tima Honda je odlučio da na bolide svog tima "okači" gume za ekstremno mokru stazu i stvar je funkcionisala fantastično – Rubinjo je sa začelja stigao gotovo do samog vrha jer je u jednom momentu prestigao i vodećeg Hamiltona! Ipak, zbog jednog više svraćanja u boks na doliv goriva ipak je bio treći.

"Sjajno je osećanje biti ponovo na podijumu posle ovako uzbudljive trke", rekao je više nego razdragani Brazilac. "Upravo ovakvo vreme pomoglo nam je da izvučemo najviše od bolida, najvažnija odluka o gumama bila je odlična i potom sam lako obilazio druge."

Katastrofalan vikend za Ferari nije ublažilo ni Kimijevo četvrto mesto na cilju. Dobro, de, i dalje vode u plasmanu konstruktora, Finac deli prvo mesto u konkurenciji vozača, ali niz brljotina koji ide iz trke u trku – pa stvarno!!! Liči li to na najtrofejniji tim u istoriji Formule 1? Ma daj… Da prilikom prvog zaustavljanja zbog dolivanja goriva puste Kimija da nastavi na starim gumama od kojih je prednja desna, videlo se to u TV prenosu, bila gotovo potpuno glatka!? Šatro, mislili su da će vreme da se prolepša. Pa "gledajte nebo, bog vas …!", da citiram Radovana III.

"Razočaran sam", bio je prvi komentar Raikonena posle trke. "Ipak, svestan sam da je moglo da bude i gore. Mogli smo da pobedimo, ali smo napravili seriju grešaka prilikom prvog pit stopa, ostavili smo stari set guma očekujući da će se vreme prolepšati (!?). To je bila zajednička odluka, mi smo tim i pobeđujemo ili gubimo zajedno."

Ma daj, Finče!? Kome pričaš? Evo još. Recimo da se složim (nevoljno) sa komentarima da Masi ne odgovara vlažna staza, OK. Ali komična, ma kakvi komična, groteskna serija okretanja na stazi i van nje pre govori o tome da je njegov bolid bio sve drugo osim – podešen kako valja. "Najrađe bih obrisao (iz sećanja) vikend u Silverstonu", rekao je posle trke Felipe. "Incident na treningu u petak, problem u boksu i loše kvalifikacije u subotu, a u nedelju serija grešaka na svim nivoima. Tokom trke jedva sam uspevao da vozim pravo."

Dobar deo trke iznenađujuće dobro vozio je dvojac Renoa – Fernando Alonso i Nelsinjo Pike. Brazilac je čak u jednom trenutku obišao Katalonca i nekoliko krugova vozio na četvrtoj poziciji. Na žalost, teška staza, ali i neiskustvo, učinili su da izleti sa staze bez šanse da se na nju vrati. Alonso u drugom delu trke nije mogao da izdrži napade dvojice Finaca, Kimija i Heikija, pa je na cilj stigao šesti što i nije loš rezultat s obzirom na kvalitet bolida i tešku stazu. Odlično je iskoristio šansu Jarno Truli (Tojota), koji je osvojio sedmo mesto i dva boda, a poslednji bodić odneo je Kazuki Nakađima (Vilijams Tojota). Da, na kraju samo to da je već pomenuti, drugoplasirani na startu, Mark Veber, posle dobre vožnje u prvom delu trke ipak morao da odustane kao jedna od sedam žrtava teške staze. Sledeća trka je u Hokenhajmu, 20. jula, za Veliku nagradu Nemačke.

Dušan Radulović, Radio Beograd 1




DHL najbrži krug: Pretplaćen na brzinu

Pre nego što je počela da lije kiša u Silverstonu, dok je bolid radio odlično, Kimi Raikonen je (opet) postigao najbrži krug! Nešto više od pet kilometara dugu stazu prešao je za minut i trideset dve sekunde. Tako je na polovini sezone, posle devet trka, osvojio čak dve trećine bodova u takmičenju za pehar – DHL najbrži krug.

Image










Image