Vreme
VREME 915, 17. jul 2008. / KULTURA

Scena

Festival evropskog filma Palić

Pod sloganom "Feel, Reflex, Relax" od 19. do 25. jula održaće se petnaesti po redu Festival evropskog filma Palić, jedna od prestižnijih filmskih smotri u regionu.

Za vreme trajanja festivala kroz zvaničnu selekciju i osam pratećih programa biće prikazano sedamdesetak dugometražnih i kratkih filmova.

Za nagrade, palićke tornjeve, konkuriše ukupno 12 evropskih filmova u glavnom programu, koje je selektirao ruski kritičar Nikolaj Nikitin. Pored glavnog programa, na Paliću će biti organizovani i prateći programi "Paralele i sudari", "Novi mađarski film", "Novi izraelski film", "Mladi autori Evrope" i "Omaž program", posvećen dobitnicima nagrade "Aleksandar Lifka" za doprinos evropskom filmu, koja će biti dodeljena velikom britanskom reditelju Kenu Louču i poznatom domaćem reditelju Goranu Paskaljeviću. Tri nova programa na Palićkom festivalu su: Dečji program, Mnoga lica 1968. i program ekološkog dokumentarnog filma EKO DOKS. Predviđena su i dva okrugla stola od kojih će jedan biti posvećen obeležavanju 40 godina od burnih društvenih i političkih događaja 1968. godine. Programi će se održavati na više lokacija na Paliću i u Subotici: Letnjoj pozornici, na Muškom i Ženskom štrandu, u Eko centru, Otvorenom univerzitetu, sali Jadran i bioskopu Abazija, a festival će ugostiti pedesetak gostiju iz cele Evrope.

Palićki festival ima i muzički program, u okviru koga će nastupiti elektro-freak pop dvojac Schneider TM iz Berlina, DVJ OOF – CINEMIX iz Pariza, koji objedinjuju filmske sekvence sa muzikom, zatim bend Pop Ivan iz Budimpešte, opskurni džez orkestar Igora i Ivana Buharova, reditelja filma Sporo ogledalo, kao i umetnička grupa na harmsovskom tragu N.O.M. iz Moskve i naš Goribor.

Belef

Koncertom trija francuskog pijaniste Janka Nilovića iz Francuske, uz učešće Big Benda RTS-a, Beogradskog kamernog hora i plesne grupe Jazzcotech iz Londona, u ponedeljak 14. jula otvoren je sedamnaesti po redu Beogradski letnji festival Belef, međunarodni festival pozorišne, muzičke i vizuelne umetnosti.

Ovogodišnji Belef trajaće do 3. avgusta i odvijaće se na više lokacija u Beogradu. Tokom trajanja festivala biće predstavljeno dvadeset šest projekata u produkciji Belefa, među kojima jedanaest iz oblasti vizuelne umetnosti, osam pozorišnih i šest muzičkih.

U okviru vizuelnog programa biće, pored ostalog, priređena velika izložba na otvorenom pod nazivom Terratorija, na kojoj će u Knez Mihailovoj ulici i na Trgu Republike biti predstavljeno 1200 radova 125 autora, a održaće se i promocija beogradske i internacionalne grafitti i street art scene, a projekti i instalacije biće predstavljeni na različitim lokacijama u gradu.

U muzičkom programu Belefa učestvovaće, pored ostalih, Cinematic Orechstra, Arkestra One i Keziah Jones iz Velike Britanije, džez muzičar Pharoah Sanders iz SAD i japanski bend Osaka Monaurail.

U okviru pozorišnog programa Belef će publici ponuditi predstave "KNKNPNKN", po motivima knjige Leksikon YU mitologije, u režiji Miroslava Šćepanovića, Bubnjevi u noći Bertolda Brehta, u režiji Martina Kočovskog u izvođenju Narodnog teatra iz Prilepa, Majstor i Margarita, prema knjizi Mihaila Bulgakova, u režiji Boška Đorđevića, Tvrđava Evropa Igora Marojevića, u režiji Predraga Štrbca, kao i predstave savremenog plesa naših autorki Dalije Aćin, Dunje Jocić i Odij Dibok iz Francuske.

Belef se zatvara 3. avgusta. Po rečima Darijana Mihajlovića, gradskog sekretara za kulturu, iz budžeta Beograda je za ovu manifestaciju izdvojeno 28 miliona dinara.