Održivi razvoj >

Pitanja za budućnost

Međunarodni dan mladih

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1999. godine uvrstila 12. avgust u zvaničan kalendar međunarodnih datuma UN-a kao Međunarodni dan mladih. Tog dana, širom sveta se organizuju različite manifestacije u cilju skretanja pažnje na teme povezane sa životom mladih.

Ove godine, proslava Međunarodnog dana mladih u Srbiji održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta, a strateški partner bio je Majkrosoft Srbija. Organizatori su bili Studentska unija Srbije, u saradnji sa Studentskom unijom Beograda, AEGEE Beograd (Studentski omladinski forum) i omladinskom nevladinom organizacijom Art of Rolling, koja okuplja ljubitelje ekstremne vožnje rolera. Glavne teme bile su klimatske promene i sida, kao pitanja koja izuzetno utiču na budućnost mladih.

U okviru proslave, mladi iz organizacije "Igra za život" su u ponedeljak 11. jula organizovali performans na beogradskom Trgu Republike. Koreografija je izvedena bez muzičke pratnje, jer je ideja performansa da mladi na simboličan način, tišinom, upozore na činjenicu da HIV i sida najviše pogađaju mladu populaciju – od 12.000 ljudi, koliko u svetu od side oboli svakog dana, više od polovine čine mlađi od 25 godina.

Deo manifestacije bila je i interkontinentalna video-konferencija sa Svetskim omladinskim kongresom koji se održava u Kvibeku, Kanada. Ova video-konferencija, održana 11. avgusta, podrazumevala je direktno jednočasovno uključenje iz prostorija Majkrosofta u Beogradu na Svetski omladinski kongres. Deset učesnika iz Srbije razmenilo je poruke sa deset učesnika konferencije u Kanadi putem video-linka, s ciljem da se u budućnosti razvije bolja saradnja i da se mladi iz oba regiona bolje upoznaju. Ovo je bila prva interkontinentalna video-konferencija u Srbiji.

Sajam omladinskih organizacija održan je 12. avgusta na Adi Ciganliji u Beogradu, a otvorila ga je ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić-Marković. Na Sajmu se okupilo oko 40 omladinskih organizacija iz Srbije. Sajam je promovisao ciljeve navedene u Nacionalnoj strategiji za mlade koju je Vlada usvojila početkom maja – podsticanje mladih na aktivno društveno učešće, stimulisanje zapošljavanja mladih, unapređenje njihove bezbednosti... Inače, ministarka Snežana Samardžić-Marković već je potpisala ugovore sa 73 odabrane organizacije koje se bave pitanjima omladinske politike, a Vlada Srbije je izdvojila oko 140 miliona dinara za implementaciju Nacionalne strategije za mlade.

U okviru manifestacije, Nacionalni komitet kampanje "Svi različiti – svi ravnopravni" prvi put u Srbiji realizovao je "Živu biblioteku" (Living Library), metod edukacije o ljudskim pravima i izgradnje tolerantnog društva koji je razvio Savet Evrope. U "Živoj biblioteci" knjige su zapravo osobe koje predstavljaju društvene grupe izložene diskriminaciji zbog predrasuda i stereotipa koji postoje prema njima. I u ovoj biblioteci, kao i u svakoj drugoj, posetioci mogu da iznajme "knjigu", ali te knjige mogu da pričaju, odgovaraju na pitanja i da ih same postavljaju. Cilj ove biblioteke je da svima pruži priliku da se upoznaju i saznaju nešto više o ljudima prema kojima možda imaju predrasude. Evropsku omladinsku kampanju za ljudska prava, bogatstvo različitosti i aktivno učešće "Svi različiti – svi ravnopravni" (All Different – All Equal) pokrenuo je Savet Evrope 2006. godine, a u Srbiji se tokom 2008. realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Pored mnogobrojnih aktivnosti koje su održane na Adi Ciganliji, na posebnim štandovima mogli su se prijaviti volonteri za Univerzijadu koja se sledeće godine organizuje u Beogradu.

Deo obeležavanja Međunarodnog dana mladih biće i takmičenje u ekstremnoj vožnji rolera "Belgrade Rolling – The Winner of Belgrade" koje će se održati 16. avgusta. Takmičenje u rolingu održaće se u tri discipline (ivičnjak, gelender, ekstremni gelender) na tri lokacije u Beogradu. Takmičenje je internacionalnog karaktera i na njemu će učestvovati oko 40 vozača iz Nemačke, Austrije, Slovenije, Bugarske, Rumunije, Makedonije, Hrvatske, Mađarske, Španije, Francuske i Srbije.


 

Prijave za genetski modifikovanu soju

Prijave za genetski modifikovanu soju

08/08/2008

Ministar poljoprivrede Saša Dragin i njegova pomoćnica Mirjana Milošević najavili su prošle nedelje krivične prijave protiv onih koji seju genetski modifikovanu soju. "Postoji oko 40 parcela u Sremu i Mačvi na kojima se proizvodi genetski modifikovana soja, a proizvođači će moći tu soju da upotrebe kao gorivo ili za neke druge namene, ali će protiv njih biti podnete krivične prijave", rekla je Mirjana Milošević. Gajenjem GM soje krše se odredbe tri zakona. Prvi je Krivični zakon (član 242, stav 1 i 3), zatim Zakon o priznavanju sorti, jer GM sorte nisu na sortnoj listi, i Zakon o GMO. Imajući u vidu ove propise, za uzgoj GM soje na našim njivama predviđene su oštre kazne, a onaj ko bude uhvaćen na delu mogao bi odležati i do tri godine u zatvoru, ili platiti milion dinara. Uprkos propisanim kaznama, GM soja se prethodnih godina širila poljima, jer zakoni nisu primenjivani, pa su oni koji su na delu hvatani i po nekoliko godina zaredom kažnjavani sa svega 1000 dinara. "Država Srbija je pravna država i propusti poput gajenja GM soje nisu joj potrebni u ovom trenutku, kada je izvesno članstvo u EU, što nam omogućava pristupanje fondovima koji mogu znatno da povećaju konkurentnost naše poljoprivrede", izjavio je ministar Dragin.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST