Vreme
VREME 928, 16. oktobar 2008. / VREME

Srbija i haški sud:
Iz vinskog podruma Karle del Ponte

Image

Krajem maja 2007. uhapšen je dotad odbjegli haški optuženik Zdravko Tolimir, general Vojske Republike Srpske i bliski suradnik još odbjeglog Ratka Mladića.

Tad glavna haška tužiteljica Karla del Ponte hitro je došla u Beograd i sastala se s najvažnijim ljudima u Srbiji, među kojima i s tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

"E sad još dvojicu da uhapsite", rekla je Karla del Ponte, očito ne računajući baš "na zicer" i na Radovana Karadžića, za kojega se tad mislilo da se krije "negdje na tromeđi", "onda smo završili posao. Onda ćemo ih popiti", rekla je Vukčeviću, predajući mu svečano dvije boce crnog vina, godište 2005, proizvodnja australska, na kojima su osim etikete proizvođača na stražnjoj i fotografije Karadžića i Ratka Mladića na prednjoj strani boce, sa sve privjescima za ključeve s njihovim licima oko zaptivača.

Image

Danas znamo da je tad Vukčevićev zamjenik, tužilac Veselin Mrdak, inače samozatajan i suptilno duhovit čovjek upitao, na Karlinu konstataciju o zajedničkom "ispijanju vina" po zgotovljenom poslu: "S njima da ih popijemo?", a na njeno zbunjeno nerazumijevanje precizirao uz šeretski osmijeh: "Pa s Karadžićem i Mladićem?". Uslijedila je još jedna ljutnja glavne haške tužiteljice (koju je najviše iskusio Rasim Ljajić koji ju je redovno dočekivao na surčinskom aerodromu, da bi se ona tokom dana "pripitomljavala" i bila odobrovoljena u trenutku dolaska u Tužilaštvo za ratne zločine): "Vi niste normalni, vi pijte s njima, mi ćemo nazdraviti sami", rekla je gledajući u Vukčevića.

Ekipa "Vremena" nije saznala ništa ekskluzivno kad je o hapšenju još nedostajućih Mladića i Gorana Hadžića riječ. O dvjema bocama vina s etiketama s Karadžićevim i Mladićevim likom, međutim, imamo ekskluzivna saznanja i fotografije.

Tužilac Vukčević kaže da je u jednom trenutku kad je ljetos, posve iznenađujuće za javnost, uhapšen Radovan Karadžić u liku alternativnog doktora Dragana Davida Dabića, poželio da jednu bocu vina – onu s Karadžićevim likom – pošalje nazad Karli del Ponte, danas ambasadorici Švicarske u Argentini. Onda je odustao, jer: pokloni se ne vraćaju.

Ekskluzivno smo, međutim, saznali da će dvije boce vina koje je Karla del Ponte donijela tužiocu Vukčeviću biti svečano otvorene nakon što i Mladić bude uhapšen i isporučen haškom sudu, a ispijanju i zdravici smo se i sami preporučili.

Tatjana Tagirov