Meridijani

Bangkok: Blokada režima

Desetak hiljada demonstranata nezadovoljnih odlukama tajlandske vlade zaposelo je u utorak ujutro privremeni kabinet premijera u napuštenom aerodromskom terminalu Don Mueang severno od prestonice. Policija je saopštila da je povređeno deset osoba – osmoro vladinih pristalica ranjeno je u sukobu sa demonstrantima iz redova promonarhističke koalicije koja sebe naziva "Narodni savez za demokratiju" (PAD), čiji je cilj rušenje vlade. Oko 10.000 pristalica PAD-a odevenih u žuto (znak odanosti kralju) pristiglo je rano ujutro pred Don Mueang, dok se hiljadu aktivista uputilo ka novom međunarodnom Suvarnabhumi aerodromu. Oni su u ponedeljak okružili zgradu parlamenta u Bangkoku i naterali poslanike da odlože važnu sednicu, dok je zgrada vlade zauzeta još 26. oktobra i premeštena u zgradu stare vazduhoplovne luke Don Mueang. U sukobu učestvuju protivnici i pristalice bivšeg premijera Taksina Šinavatre koji živi u izgnanstvu, popularan je među seoskim stanovništvom na severu zemlje i omražen među elitom u Bangkoku. PAD je dobrim delom zaslužan za pad prethodne vlade, a trenutno pritiska vladu Somchaja Vongsavata. PAD se protivi bilo kakvoj narodnoj demokratiji koja "podstiče korupciju", pa je letos predložio novi politički sistem u kojem će se 70 odsto zastupnika u parlamentu imenovati, a ne birati.


Kolombo: Brojanje žrtava

Bitka za pobunjeničko uporište Kilinočiči na Šri Lanki nastavila se u ponedeljak u regiji pogođenoj monsunskim kišama praćenim bujicama, javlja agencija Rojters, dodajući da se uvećava broj žrtava u trodnevnim sukobima.

Vojska Šri Lanke, koja je pre dve nedelje prvi put od 1993. godine osvojila celu zapadnu obalu, nastavila je da napreduje prema Kilinočičiju, samoproglašenoj prestonici pobunjeničkih Tigrova za oslobođenje Tamilskog Eelama (LTTE). Vojska je u ponedeljak objavila da je ubila 120 boraca LTTE-a i pri tom izgubila 27 svojih vojnika. Različite podatke objavio je pobunjenički LTTE na veb-stranici www.TamilBNet.com – po njima, nastradalo je 78 neprijateljskih vojnika tokom vikenda i još 43 vojnika u sukobu nekoliko kilometara zapadnije. Tigrovi od 1983. ratuju za uspostavljanje nezavisne države manjinskih Tamila na ostrvu Šri Lanka, tvrdeći da su decenijama marginalizovani pod svim vladama većinskih Sinhaleza. Tigrovi nemaju podršku velikih sila – EU, SAD i Indija imaju LTTE na popisu terorističkih organizacija.


Beč: Bez promene

Nova vlada Austrije položiće zvaničnu zakletvu u utorak 2. decembra pred predsednikom Hajncom Fišerom, saopšteno je iz kabineta predsednika. Fišer je zadovoljan što je uspešno dogovorena nova vlada: "Delotvorna i stabilna vlada mora što pre da preuzme posao u interesu zemlje", kazao je Fišer. Koalicioni partneri socijaldemokrate i narodnjaci složni su da u 2009. godini smanje poreze na 2,7 milijardi evra zbog manjeg ekonomskog rasta u zemlji i povećanja nezaposlenosti. Novi kancelar je socijalista Verner Fajman. Na čelu ministarstva finansija biće Josef Prel, vođa Narodne partije, koji je ujedno i vicekancelar. Ministarka spoljnih poslova Ursula Plasnik juče je podnela ostavku, a na njeno mesto dolazi dojučerašnji zamenik predsednika parlamenta narodnjak Mihael Špindeleger. Plasnikova je podnela ostavku zbog nezadovoljstva programom nove vlade koji ostavlja otvorenu mogućnost za održavanje nacionalnih referenduma o budućim pitanjima vezanim za EU. Upravo insistiranje socijalista na referendumu po EUtanjima bilo je razlog za cepanje ove iste koalicije i raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora.


Lima: Novi-stari savezi

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev poručio je novoizabranom predsedniku SAD Baraku Obami da odustane od planova da instalira antiraketni štit u zemljama za koje Moskva smatra da su u njenoj sferi interesovanja, javlja AFP. Ruski predsednik je novinarima u Limi, gde se održava Azijsko-pacifički forum, takođe rekao da se nada boljim odnosima sa administracijom budućeg predsednika Amerike. Ruski predsednik zračio je optimizmom kada su ga novinari pitali da li postoji šansa da zaustavi planove o postavljanju raketnog štita: "Mislim da postoji šansa zato što je pozicija Bušove administracije bila ekstremno nefleksibilna po tom pitanju, dok novoizabrani predsednik ima više dobre volje." Tokom svoje latino-turneje, ruski predsednik posetio je četiri najveća oponenta Sjedinjenih Država, uključujući Kubu i Venecuelu, istakavši da je došlo vreme da se ožive "privilegovane veze" sa zemljama Latinske Amerike, kakve su bile u sovjetsko vreme. "Sa mnogim latinoameričkim zemljama imali smo u sovjetsko vreme ozbiljne, snažne veze. Došlo je vreme da se one obnove", rekao je ruski predsednik.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST