Vreme uspeha >

Biznis

 

Privreda i građani Srbije su krajem novembra bankama dugovali 1,235 milijardi dinara, 43 odsto više nego u decembru 2007.

Nagrade: Brend "Knjaz Miloš" najbolji

Ministarstvo trgovine, PKS i dnevni list "Privredni pregled" dodelili su 18 statua i 12 plaketa najboljim robnim i korporativnim brendovima u 2008. Najveća, specijalna petogodišnja nagrada pod nazivom "Najbolje iz Srbije" pripala je brendu "Knjaz Miloš". Dobitnici glavnih nagrada (statua) za ovu godinu su Messer Tehnogas za najbolji strani brend u Srbiji, teniser Novak Đoković za najbolji lični brend u funkciji promocije Srbije, dok je po izboru potrošača najbolji brend Coca Cola Helenik. Specijalna nagrada (statua) uručena je Fondu "Dr Zoran Đinđić". U kategoriji robe široke potrošnje statue "Najbolje iz Srbije" pripale su Apatinskoj pivari, Imleku, Dijamantu i Bambi-Banatu, a plakete Imleku i "Soko Štarku". U kategoriji trajna potrošna dobra statue su dobili Farmakom i Simpo, a plakete Tigar, Alfa Plam i Metalac. U kategoriji proizvodna dobra, novosadski NIS i Institut za ratarstvo i povrtarstvo dobili su statue, a plakete Jeep Commerce, Amiga, Metalka Majur i "Enterijer Janković". Statua za najuspešniju inovaciju pripala je Tigar Tyresu, a statuu i povelju za najbolji lokalni brend dobili su Podrum "Aleksandrović" i R.B. Global. U kategoriji uslužna preduzeća statue su dodeljene Telekomu, Delta Maxiju i Jat Airwaysu. Plakete za najbolji robni brend sa statusom domaćeg proizvoda dobili su Carlsberg i Lisca.


Trgovine: Otvoren prvi "Pevec"

Pod geslom "Kupujte s osmehom" u Beogradu je 18. decembra otvoren prvi "Pevec" prodajni objekat u Srbiji. Pored vlasnika "Pevec" Grupe Zdravka Peveca, na svečanosti su bili ministar trgovine Slobodan Milosavljević i predsednik SO Palilula Danilo Bašić. Ova greenfield investicija vredi 40 miliona evra, a osim prodajnog dela na 40.000 kvadrata sa više od 100.000 artikala tu je i hiljadu parking mesta, igraonica za decu, restorani i kafići. Na 32 odeljenja nalazi se bukvalno sve, od igle do nameštaja i traktora. Ovaj najveći "Pevecov" prodajni centar je, kako tvrdi vlasnik, kruna njegovog poslovanja i ujedno prvi korak u širenju Grupe u Srbiji, ali i naših proizvoda u njegovih osam trgovinskih centara u Hrvatskoj, Republici Srpskoj i Makedoniji.


Akcije: Velika zimska OMV nagradna igra

Ovog novembra, Novosađanin Tihomir Šobat osvojio je "škodu fabiu", glavnu mesečnu nagradu u "Igraj i osvoji! Velika zimska OMV nagradna igra". Beograđanin Miroljub Rajković dobitnik je krstarenja Nilom za dvoje. Zbog dobrog odziva za nagradnu igru tokom letnjih meseci, OMV je odlučio da ona dobije i zimsko izdanje i da tako nagradi lojalne mušterije. Zimska varijanta igre traje od 1. novembra do 31. januara, a za učestvovanje je potrebno sakupiti pet pečata. Pečat se dobija za kupovinu najmanje 15 litara bilo kog goriva za putničko vozilo ili 55 litara goriva za kamione, na nekoj od OMV benzinskih stanica u Srbiji. Posle svake kupovine prodavac će na kupon karticu ove igre staviti pečat i izdaće "Kopiju broj 1" fiskalnog računa. Kupon sa pet pečata i kopijama fiskalnih računa mušterije treba da prilože u kovertu dobijenu na OMV stanici i ubace je u obeleženu kutiju. Nagrade se izvlače svakog 5. u mesecu za prethodni mesec, sve do 5. februara, a glavna je automobil "škoda fabia", kao i krstarenje Nilom za dve osobe. OMV mušterije takođe imaju priliku da osvoje neku od preko 1300 utešnih nagrada. Svi kuponi koji nisu osvojili mesečne nagrade, u konkurenciji su za glavnu, "škodu superb". Rezultati igre biće objavljivani u "Blicu" svakog 10. u mesecu, a detalji o igri i imena dobitnika mogu se naći na sajtu www.omv.rs.


Promocije: Nove Doncafe

Strauss Adriatic predstavio je nove Doncafe mikseve na bazi instant kafe. Doncafe sa ekstraktom guarane sadrži instant kafu, mlečni dodatak, kristal šećer i povećanu količinu prirodnog kofeina, što doprinosi povećanju koncentracije. Cafe bianco je napitak blagog ukusa karamele koji se priprema sa toplim mlekom. Za poklonike klasičnijih ukusa Doncafe je osmislio "2 in 1" – mix instant kafe i mlečnog dodatka, i "3 in 1" – mix instant kafe, mlečnog dodatka i kristal šećera. Instant kafa dobila je nov naziv Doncafe "1 in 1", pakovanje i moderan dizajn.


Zaštita: Domaća pamet

Tehnomobil-Protech d.o.o. iz Novog Sada ušao je u petu godinu poslovanja sa planovima za dalje širenje sistema tehničke zaštite. Prezentacijom najnovijih dostignuća u ovoj oblasti, kao i svojih rešenja i usluga, koja je održana na Beogradskom sajmu, TP je najavio novu etapu razvoja srpskog tržišta tehničke zaštite. Predstavljen je integrisani sistem tehničke zaštite u kojem se svi sistemi nadziru i upravljaju sa jednog računara, što je osnova svake "pametne zgrade". U svoju ponudu TP je uvrstio i proizvode koje su razvili njegovi stručnjaci, kao što je softver za brojanje potrošača u hipermarketima i dojavnik alarma ka nadzornim centrima putem TCP/IP mreže.


Banke: Uspešno savladan prvi talas krize

Piše: Antoan Tusen, predsednik Izvršnog odbora Societe Generale Srbija

Kao i svakog decembra, bez obzira na prirodu posla kojim se bave, kompanije sumiraju rezultate postignute u ovoj i planiraju aktivnosti za narednu godinu. Societe Generale, najstarija banka sa većinskim stranim kapitalom u Srbiji, godinu u kojoj je bankarski sektor uspeo da savlada prvi talas globalne krize završava izuzetno uspešno. Banka je nastavila sa širenjem mreže i Novu godinu čeka sa 91 ekspoziturom i oko 1100 zaposlenih. U novembru je počelo sa radom prvo društvo za upravljanje fondovima koje klijentima, u zavisnosti od njihovih potreba i afiniteta, nudi mogućnost ulaganja u dva fonda Societe Generale Penzije (Ekvilibrio i Štednja). Ukupni kreditni portfolio Banke zaključno sa trećim kvartalom u odnosu na isti period prošle godine porastao je za 45 odsto. Krediti namenjeni privredi u tom periodu zabeležili su rast od 66 odsto, a kada govorimo o kreditima za fizička lica posebno bih pomenuo jedine na tržištu stambene kredite sa fiksnom kamatom. Zahvaljujući njima, stambeni krediti su u istom periodu zabeležili rast od 64 odsto, a tendencija rasta nastavila se i u četvrtom kvartalu. Klijenti su prepoznali vrednost ovog proizvoda, pre svega u sigurnosti i izvesnosti u pogledu visine rate tokom celog perioda otplate. Nakon više od godinu dana od uvođenja u ponudu stambenih kredita sa fiksnom kamatom, sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da je lansiranje ovog proizvoda bio izuzetno dobar potez i za Banku i za klijente. Budžetom Societe Generale Srbija za 2009. godinu predviđen je ambiciozan rast svih aktivnosti, pa klijenti mogu da računaju na našu podršku u svim segmentima.


Poslovno geslo: Biti najbolji

Piše: Dušan Cmiljić, generalni direktor Alliance One Tobacco u Srbiji

Naša misija u Srbiji je da budemo najbolji i najpouzdaniji dobavljač kvalitetnih duvana i inovativnih rešenja našem partneru, kompaniji DIN – Phillip Morris. Ova misija može biti ostvarena samo velikim zalaganjem celog tima Alliance One Tobacco i razumevanjem potreba naših proizvođača i partnera. Trudim se da doprinesem stvaranju radnog ambijenta zasnovanog na poštovanju mišljenja, časnosti i moralnim principima. Želja mi je da se naša kompanija razvija u Srbiji, ali i da mi doprinesemo razvoju Srbije.


 

Extreme

STEČAJ: Nakon tri neuspele privatizacije i jednog stečaja, u subotičkoj industriji mesa “29. novembar” definitivno je proglašen stečaj i kapital je iz društvenog prešao u državno vlasništvo a radnici su proglašeni za tehnološki višak.

KUPLJENO: Preduzeće za poljoprivredu i uzgoj konja Zobnatica kupio je na aukciji konzorcijum beogradske New Company i Hristoforosa Petrisa (vlasnik hotela Inn) za oko dva miliona evra.

PITKA: U Inđiji je počela da radi nova fabrika za preradu vode za piće u koju su država Srbija i EU uložile 7,6 miliona evra.

PRODOR: Beogradska kompanija Royal Eco Food dobila je sertifikat za proizvodnju organske hrane što će joj omogućiti izvoz na tržišta Evropske unije.

Anketa »Vremena«: Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Zoran Nikolić, vlasnik Marni, Kruševac: Budućnost je u programu zdrave hrane

DOBITNICI: Firme koje se opredele za program zdrave hrane. Mi se bavimo preradom šumskih pečuraka. Svake godine stopa rasta proizvodnje nam je 20 odsto, a ove godine smo već premašili vrednost izvoza od 2,1 milion evra. Imamo konsultante iz SIEPA i USAID-a koji nam pomažu da se prilagodimo rigoroznom svetskom tržištu.

GUBITNICI: Oni koji nisu u toku sa vremenom i ne prate nauku i trendove.


Radojko Janić, vlasnik Radijator inženjeringa, Kraljevo: Izvoznici će opstati

DOBITNICI: Preduzetnici koji ulažu svoj rad i trud da nešto proizvode. To su i preduzeća koja izvoze više od 50 odsto svoje proizvodnje. Samo takve firme će opstati u narednom periodu. Mi postižemo uspeh zato što pratimo nove tehnologije, izlažemo na evropskim sajmovima i nema zemlje u kojoj nismo predstavljeni.

GUBITNICI: Oni koji se bave poslovima van proizvodnje. Firme koje rade samo unutar Srbije ostaće male i nerazvijene.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST