Vreme uspeha >

Biznis

 

U decembru 2008. cene na malo roba i usluga u Srbiji povećane su za 6,8 odsto u odnosu na isti mesec 2007. dok su istovremeno troškovi života porasli za 7,9 odsto

Investicije: Prvi salon Lesnine u Beogradu

U Beogradu je 17. januara otvoren prvi prodajni objekat Lesnine, lidera na tržištu nameštaja u Jugoistočnoj Evropi. Lesnina showroom smešten je u prostoru robne kuće Zvezda u centru Zemuna. Na površini od oko 750 kvadrata kompanija "Aleksandro" nudi najinteresantnije kolekcije nameštaja iz Lesnininog programa obuhvatajući sve kategorije: kuhinje, trpezarije, spavaće i dečije sobe, garniture, regale i vitrine za dnevne sobe, ormare i predsoblja, kao i kancelarijski nameštaj. Prodorom na tržište Beograda Lesnina počinje investicioni ciklus vredan oko sto miliona evra. "Lesnina showroom je eksperimentalni salon na osnovu kojeg će se pratiti i analizirati zahtevi potrošača. Naime, vrlo temeljno i organizovano želimo da se spremimo kako bi ponuda u budućem velikom salonu bila još kvalitetnija", izjavio je na svečanom otvaranju Aleksandar Rakonjac, direktor kompanije "Aleksandro" d.o.o. U perspektivi je izgradnja velikog Lesnina salona u Beogradu, što će biti investicija vredna između 40 i 50 miliona evra. Salon površine oko 30.000 kvadrata zapošljavaće preko 200 radnika i predstaviti građanima Srbije kompletnu Lesnina kolekciju nameštaja. Otvaranje takvih istih objekata planirano je i u Novom Sadu i Nišu.


PODRŠKA NAJBOLJIMA: Miodrag Babić uručuje ugovore

Stipendije: Za 1106 studenata i đaka

Fondacija Hemofarm je tradicionalno, 15. godinu zaredom, i ove zime stipendijama obradovala 40 najboljih studenata i srednjoškolaca iz cele Srbije. Visina stipendija za studente je 20 odsto od prosečne plate radnika Hemofarma a za srednjoškolce 15 odsto. Prosek ocena studenata koji su dobili stipendiju Fondacije je 9,33, a srednja ocena srednjoškolaca je 4,83. Radi podrške i dodatne motivacije mladih ljudi u daljem obrazovanju, od 1994. do ove godine Fondacija je dodelila 1106 stipendija. Ovogodišnje ugovore za po 20 studenata i srednjoškolaca stipendistima je uručio predsednik Hemofarma Miodrag Babić, dok im je izvršna direktorka Fondacije Jelena Babić uručila prigodne darove. Za školsku 2008/2009. godinu Fondacija Hemofarm ima 294 stipendista.


Donacije: Poklon Veropoulosa

Kompanija Veropoulos je povodom novogodišnjih praznika i Božića darivala najstarije sugrađane. Gerontološkom centru u beogradskoj opštini Voždovac uručena je tehnička oprema (muzičke linije, mikrotalasne pećnice, usisivači i drugi kuhinjski aparati), novogodišnje jelke i ukrasi kojima je ulepšan Centar. U želji da stara lica obraduje za praznike, kompanija im je poklonila i različite prehrambene proizvode koji su obogatili njihovu prazničnu trpezu. Upravnica Centra Nevenka Nikić-Simatković zahvalila se na ukazanoj pažnji Veropoulosu: "Ova donacija ne samo da će olakšati funkcionisanje Centra već će i omogućiti našim korisnicima bolje uslove smeštaja i sadržajniji boravak u njemu."


Nagrade: Najbolja Nokia E71

"Mobilni magazin" je proglasio najbolje mobilne telefone u 2008. Nakon više od sto testiranih telefona u protekloj godini redakcija je izabrala najbolje u pet kategorija – "The Business Tool", "Best for Multimedia", "Simple and Effective", "Fashion Star" i "Mainstreamer". Glavnu nagradu "Best of the Best" dobila je Nokia E71 kao apsolutno najbolji mobilni telefon u 2008. Takođe, Nokia E71 je osvojila i priznanje "The Business Tool" kao najbolji poslovni model u 2008. Nokia je imala kandidata u svakoj od pet kategorija, Samsung i Sony Ericsson u po tri, dok su po jedan model imali LG i HTC.


Promocija: Novi delikates

Kompanija Droga Kolinska predstavila je prošle godine Argeta paštetu sa ukusom lososa – premium proizvod iz programa namaza. Argeta je u domaćoj javnosti poznata kao visokokvalitetna pašteta u čijem sastavu nema konzervansa i aditiva i zato je potrošači ocenjuju kao delikates. Iako se na tržištu pojavila tek pre nekoliko meseci, prodaja paštete sa ukusom lososa premašila je postavljene prodajne planove za 2008. Droga Kolinska će i ove godine nastaviti da razvija nove ukuse Argeta pašteta.


Osiguranja: Uslužni paketi

Raiffeisen banka je, u saradnji sa Uniqa osiguranjem, svojim korisnicima platnih kartica ponudila četiri uslužna paketa osiguranja. Prvi paket nudi osiguranje od zloupotreba izgubljene ili ukradene kartice, čime su pokriveni troškovi nastali neovlašćenim korišćenjem kartice, kao i izdavanja nove kartice. Drugi paket se odnosi na troškove nastale usled neovlašćenog korišćenja osiguranikovog mobilnog telefona, a treći nudi osiguranje od gubitka ili kašnjenja prtljaga tokom putovanja, kao i troškova nastalih usled kašnjenja leta. Četvrti paket odnosi se i na pokrivanje troškova zdravstvenog i stomatološkog osiguranja tokom putovanja i transporta.


Banke: Veća odgovornost, bolje razumevanje

Piše: Doerte Vajdig, predsednica UO ProCredit Banke a.d.

Najave da će godinu pred nama obeležiti teži uslovi poslovanja, nameću pitanje: na koji način bi banke u Srbiji trebalo da se postave prema svemu tome? Kako da i dalje ostanu pomoć privrednom rastu i da u delimično promenjenim uslovima na tržištu budu partner i podrška građanima i privredi? Odnosno, kako da banke ostanu "motor" privrednog rasta u Srbiji?

Najjednostavniji odgovor glasio bi – odgovornim poslovanjem, pravilnim razumevanjem potreba svojih klijenata i jačanjem međusobnog poverenja. Ili, kraće, odgovornim bankarstvom, pristupom koji se zasniva na iskrenom odnosu između banke i klijenata, pravovremenom informisanju, detaljnoj analizi klijenta, shvatanju njihovih potreba, ali i stvarnih mogućnosti.

Na polju kreditiranja, to prvenstveno znači želju da svom klijentu pomognemo da napravi pravilan izbor, da pronađe najbolji način za poboljšanje uslova svog života ili poslovanja, odnosno da uloži u ono što aktuelni trenutak, njegove mogućnosti i realna situacija čine opravdanim.

Osim toga, to podrazumeva i stalan rad na edukaciji i jačanju poverenja u finansijski sektor. Značaj toga je naročito uočljiv u periodima usporavanja privredne aktivnosti. Jedino jačanje poverenja može unaprediti svest o smislu štednje kao vida planiranja svoje budućnosti, a ne samo odvajanja sredstava na stranu. Povećana štednja u domaćim bankama znači i olakšano finansiranje privrede.

Ovakva međuuslovljenost svih tih odnosa znači da jedino koncept odgovornog bankarstva omogućava uobičajen život i poslovanje, čak i u neuobičajenim vremenima.


Poslovno geslo: Partnerstvo i strpljenje

Piše: Valter Rekercugl, generalni direktor kompanije PORR

Budite opremljeni za građenje uspeha!

Iskustvo me je dovelo do zaključka da su fer odnosi zasnovani na poverenju najbolji način za stvaranje održivih partnerstava. Sa vrhunskom ekspertizom i visokim inženjerskim standardima, jedini mogući način da se izgradi dugoročna građevina jeste uz pravo i jako partnerstvo. Strpljenje je drugi ključ uspeha, koje neguje odnos u kritičnim vremenima, dok se stvaraju veličanstveni projekti koji unapređuju kvalitet života. Uspeh znači biti u mogućnosti da stalno gradiš i budeš konstruktivan, a da na tom putu imaš poštovanje partnera.


 

Extreme

RAST: Proizvodnja u rudnicima bakra Bor 2008. dostigla je blizu 13.800 tona bakra u koncentratu, što je za 19 odsto više nego prethodne godine.

PROPAO: I drugi tender za prodaju 53,3 odsto društvenog kapitala beogradskog građevinskog preduzeća Mostogradnja nije uspeo, pošto jedini ponuđač – konzorcijum kragujevačkog Pilara i ruske kompanije Zarubezhstroy technology nije ispunio kvalifikacione uslove.

ZIMNICA: Holandsko-srpska firma Sonder-Duks izgradiće do maja u leskovačkom selu Turekovac hladnjaču kapaciteta 2500 tona za čuvanje voća koje će se izvoziti u zemlje zapadne Evrope.

TENDER: Ministarstvo energetike raspisalo je tender za izgradnju novih blokova elektrane Tent i za završetak Kolubare B u ukupnoj vrednosti 1,750 milijardi evra, što eksperti smatraju pravovremenim potezom u ekonomskoj krizi jer će tenderski postupak trajati godinu dana.

Anketa »Vremena«: Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Zoran Vasiljević, generalni direktor BUCK d.o.o., Beograd: Novo doba traži fleksibilnost

DOBITNICI: Firme koje su shvatile značaj ljudskih resursa i počele da upravljaju njima u obostranom interesu.

GUBITNICI: Preduzeća koja se nisu snašla i promenila tehnologiju rada iz prethodnog perioda. Novo doba traži fleksibilnost i otvorenost za savremeni način poslovanja. Preduzetnici koji to nisu uvideli na vreme.


Aleksandar Marković, generalni direktor Metalca Posuđe d.o.o., Gornji Milanovac: Tranzicija nije izgovor za neaktivnost

DOBITNICI: Kao deo Metalac Holdinga svoj uspeh baziramo na poslovnim vrednostima koje tranziciju ne koriste kao izgovor za neaktivnost preduzeća. Zato su ovakve kompanije, kakvih ima još u Srbiji, nosioci i pokretači razvoja.

GUBITNICI: Treba razumeti nezadovoljstvo onih koji su ostali bez posla i sankcionisati one koji su ostvarili ličnu dobit na štetu zaposlenih. Država treba da ubrza privatizaciju javnih preduzeća koja su pijavice na leđima privrede.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST