Vreme uspeha >

Bizins

 

Prošle godine u Srbiji je osnovano 11.248 privrednih društava, što je pet odsto manje nego 2007, a ugašeno je skoro 3000 firmi, ili 40 odsto više nego godinu ranije

Poslovanje: Novi brendovi BIP-a

Za nešto više od godinu dana od privatizacije, Beogradska industrija piva povećala je kapacitete za 50 odsto, lansirala najjače pivo u Srbiji (7,5 odsto alkohola) i uvela nova pakovanja: pivo u PET ambalaži od jedan i dva litra i kvas u staklenkama od 0,33 i 0,5 litara. Osim toga, rok trajanja piva produžen je sa 35 na 90 dana. Uz ove podatke, direktor proizvodnje Dragan Jovanović naveo je da je BIP uveo sisteme za smanjenje zagađenja i za racionalniju upotrebu vode i energije i da će nastaviti modernizaciju u skladu sa ekološkim standardima. Kako je novinarima rekao generalni direktor dr Vilmantas Pečiura, BIP je 2008. proizveo 300.000 hektolitara piva i krajem godine povećao tržišno učešće sa pet na sedam odsto. "Unapredili smo tehnologiju i ove godine naš fokus je na prodaji koju nameravamo da uvećamo za 25 odsto", najavio je Pečiura. Zamenik predsednika UO-a Tavi Einaste najavio je prodaju fabrike slada u Čačku da bi se ojačala investiciona baza za razvoj pivare. Inače, vlasnici BIP-a, litvanska Alita i švedski United Nordic Beverages, ispunili su sve privatizacione obaveze iz prve godine, i ove godine će investirati 2,6 miliona evra, a 2010. dva miliona evra.


Kampanje: Zaštita dece na internetu

Ministarstvo za telekomunikacije i Microsoft predstavili su kampanju za bezbednost dece na internetu koja će trajati tokom 2009. Ova kampanja je deo inicijative Evropske unije, u okviru koje je 10. februar proglašen za Evropski dan bezbednosti dece na internetu i obeležava se u preko 50 zemalja EU i jugoistočne Evrope. Cilj kampanje je da ukaže roditeljima i deci na opasnosti koje prete sa interneta i da im objasni kako da se od njih zaštite. "Okupićemo najviše predstavnike države, međunarodnih organizacija, civilnog društva i privatnog sektora kako bismo se suočili sa ovim problemima. A to su dečija pornografija, rasizam, govor mržnje, rodna diskriminacija i zaštita privatnosti", izjavila je ministarka za telekomunikacije Jasna Matić.


Proslave: Nova "fiesta"

Novi "ford fiesta", savremeni automobil kompakt klase, atraktivnog izgleda i naprednih tehničkih karakteristika, predstavljen je 12. februara u beogradskom salonu kompanije Grand Motors. Velikoj žurci prisustvovalo je preko 300 zvanica, među kojima su bile mnoge poznate ličnosti iz sveta zabave, biznisa i umetnosti. Oni su imali priliku da se upoznaju sa naslednikom čuvene loze praktičnih gradskih automobila. Nova "fiesta" je kreirana u skladu sa Fordovom već slavnom filozofijom "kinetičkog dizajna" i proizvedena u fabrici pored Kelna (Nemačka).


Nekretnine: Ugledni stanari

Delegacija Evropske komisije u Srbiji uselila se u Aveniju 19, novu poslovnu zgradu A klase kompanije GTC u Novom Beogradu. Svečanoj ceremoniji useljenja prisustvovali su evropski komesar za proširenje Oli Ren, direktor Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje Majkl Li, predsednik Srbije Boris Tadić, predsednik i potpredsednik Vlade Mirko Cvetković i Božidar Đelić, direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević, ambasadori evropskih zemalja, kao i domaćini iz kompanije GTC, generalni direktor za Srbiju Robert Snou i direktorka marketinga i prodaje Ines Radović.


Promocije: Mleko bez laktoze

Kompanija Imlek predstavila je Moja Kravica mleko bez laktoze, namenjeno osobama čiji je organizam osetljiv na mlečni šećer – laktozu. Novi proizvod Imleka omogućiće osobama koje su do sada morale da se odriču čitave grupe mlečnih namirnica da ponovo konzumiraju mleko. Moja Kravica mleko bez laktoze bogato je kalcijumom, proteinima, vitaminima i mlečnom kiselinom a, pored prijatnog ukusa, idealno je za svako doba dana i za sve koji imaju razvijenu intoleranciju na laktozu i vode računa o zdravom i izbalansiranom načinu života i unosu mleka kao bitnog izvora kalcijuma.


Komunikacije: Nov naučni kanal

Kanal Discovery Science gledaocima u Srbiji predstaviće se u novom, radikalno drugačijem ruhu. Nakon obimnog istraživanja sprovedenog u deset evropskih zemalja, pokazalo se da muškarci od 25 do 39 godina najviše vole emisije naučnog sadržaja i Discovery Science će gledaocima ovaj žanr predstaviti na sasvim nov način. "Program je namenjen, pre svega, mladim, obrazovanim muškarcima koje zanimaju gedžeti i tehnologija i koji su fascinirani progresom ljudske vrste, naučnim dostignućima i ljudima koji stoje iza njih", rekao je Pol Veling, potpredsednik mreže za tržišta u razvoju.

Neke od najboljih emisija biće emitovane i na Discovery kanalu, svake subote u 21 sat narednih šest nedelja.


Banke: Povećan kreditni portfolio

Piše: Rodžer Vorhiz, predsednik izvršnog odbora Opportunity banke a.d. Novi Sad

Opportunity banka A.D. Novi Sad bavi se kreditiranjem preduzetništva, ali ono što ovu banku razlikuje od drugih jeste to što njenu primarnu ciljnu grupu klijenata čine preduzetnici, preduzeća i poljoprivrednici. Banka, koja se polovinom 2007. godine transformisala iz štedionice, trenutno je jedina u Srbiji koja odobrava start-up kredite – za započinjanje poslovanja klijenata bez prethodne poslovne istorije. U svetlu najnovijih ekonomskih dešavanja, planiramo da i dalje ostanemo fokusirani na preduzetnički sektor, kome će pomoć definitivno biti neophodna u nestabilnim vremenima koja nam ekonomisti predviđaju. U tom smislu, za 70 odsto smo povećali kreditni portfolio banke za ovu godinu u odnosu na prošlu, a uskoro će se u ponudi naći i overdraft – proizvod koji predstavlja najjednostavniji način kratkoročnog finansiranja obrtnog kapitala za mala i srednja preduzeća. Banka će posebno intenzivirati kreditiranje onih preduzetnika i poljoprivrednika koji su locirani u manje dostupnim, ruralnim područjima Srbije. To je moguće zahvaljujući specifičnom, terenskom načinu rada kao i jednostavnoj i brzoj proceduri, po čemu smo takođe specifični.

Mreža Opportunity International sagledala je ozbiljnost posledica nadolazeće krize za male preduzetnike na globalnom nivou, zbog čega verujemo da je nastavak finansijske podrške za male biznise veoma važan. Uz mere za ublažavanje efekata krize koje preduzima država, neophodno je da poslovne banke imaju aktivnu ulogu u ovom procesu kako bi se sprečilo zamrzavanje razvoja srednjih i malih preduzeća u Srbiji.


Poslovno geslo: Posao za jake igrače

Piše: Dr Vilmantas Pečiura, generalni direktor Beogradske industrije piva

Stalno prilagođavanje promenama, fleksibilnost i vizija najvažniji su u poslovanju. Dinamika okruženja u kojem poslujemo izazov je za mene, kao i za tim saradnika kojima je kao lider potrebno preneti viziju. Uspeh u savremenom poslovanju podrazumeva i umreženost i povezanost kao i praćenje promena u celom svetu. Dolazak u Srbiju za mene je izazov, jer se po senzibilitetu prepoznajem sa ljudima sa kojima ovde sarađujemo. Moje poslovno geslo možda bude i slogan BIP-a koji kaže da je BIP pivo za jake igrače. Istrajnost i doslednost u poslu ne sme da izostane.


 

Extreme

KUPAC: Neobavezujuću ponudu za kupovinu 48 odsto kapitala slovenačkog Mercatora izneo je i srpski Delta Holding.

RASKID: Zbog neispunjenih obaveza, Agencija za privatizaciju raskinula je ugovor sa kupcima somborskog poljoprivrednog preduzeća “Aleksa Šantić”, koji su tu firmu u novembru 2007. platili 420 miliona dinara.

OTKAZ: Predsednik Organizacije potrošača Leskovca Milić Marković dao je sebi i svim zaposlenima otkaz jer novcem koji su dobijali iz opštinske kase nisu mogli da pokriju plate.

POKUŠAJ: Agencija za privatizaciju nije uspela da proda stečajnu imovinu smederevskog Godomina, koju nudi od 2005, a 10. januara je za objekte tražila 159,1 milion dinara.

PRODATO: U četvrtom pokušaju, 70 odsto kapitala fabrike termotehničkih uređaja “Cer” iz Čačka prodato je za 85 miliona dinara firmi Slovas iz istog grada.

Anketa »Vremena«: Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Snežana Đorđević, vlasnica Agrounik d.o.o., Inđija: Lako je osuditi neuspeh

DOBITNICI: Preduzetnici koji su vredni, uporni i imaju volju da slede svoju ideju i idu stalno napred. Potrebno je puno požrtvovanja, ali kada vidite da postižete uspeh vaš život postaje ispunjen.

GUBITNICI: Puno okolnosti utiče na krajnji ishod. Ovo je teško vreme, pa je ljude lako osuditi ako ne uspeju.


Dragan Aleksić, vlasnik Nutriko d.o.o., Vranje: Sad dolazi do preokreta

DOBITNICI: Ovo je trenutak kada počinju da se cene rad, marljivost i poštenje. Preduzetnici su u poslednjih 20 godina prošli kroz velike oscilacije u poslovanju i ulagali ogromnu energiju i trud. To su obični građani, vlasnici malih i srednjih preduzeća koji su svojim znanjem i strukom uspeli da se nametnu tržištu.

GUBITNICI: Dolazi do preokreta, jer danas oni koji su lako došli do velikog kapitala počinju da gube.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST