Vreme
VREME 953, 9. april 2009. / NEDELJA

Slučaj Kovačević:
Zadatak rešen

Image

Državni tužilac okruga Brum u SAD Džerald Molen prošle srede nije napravio prvoaprilsku šalu kada je objavio da će tužilaštvu u Srbiji ustupiti predmet protiv Miladina Kovačevića, koji je u maju prošle godine brutalno pretukao američkog studenta Brajana Štajnhauera i uspeo da izazove medijski i diplomatski skandal ogromnih razmera. Džerald Molen se, doduše, nije odrekao suđenja Kovačeviću (ako ovaj ikada kroči na teritoriju SAD), ali je zato srpskom pravosuđu, osim dokaza, ponudio svoju svesrdnu pomoć u vođenju procesa u Srbiji.

Sutradan, 2. aprila, Vlada je ispunila obećanje i skinula oznaku tajnosti sa "slučaja od milion dolara". Za početak, saznali smo da nije reč o milion, nego o 900.000 dolara, da je Vlada još 11. marta taj iznos uplatila na račun porodice oštećenog Brajana Štajnhauera i da te pare ipak neće biti isterane iz naših, već iz džepova onih kriminalaca čiju je (nelegalno stečenu) imovinu zaplenila država. Onih 100.000 dolara na ime Kovačevićeve kaucije se ne pominju.

Saznali smo i da su Vlada i Ministarstvo pravde napravili dobar pregovarački posao: uspeli su da izbegnu Kovačevićevo izručenje SAD (što nije prihvatljivo po našem zakonu), uspeli su da izbegnu da Miladin Kovačević prizna krivicu i dobije zatvorsku kaznu od deset do dvanaest godina (što nije prihvatljivo za njegovu porodicu i advokata), a kada su SAD ponudile da Srbija obešteti Brajana Štajnhauera, uspeli su da se pošteno iscenjkaju i da prvobitno traženu sumu od 5,5 miliona spuste na (samo) 900.000 dolara.

Istoga dana kada je Vlada obelodanila detalje pregovaračkog procesa, sa svih strana su stigle pohvale na račun Ministarstva pravde i srpskog pravosuđa, državni zvaničnici su još jednom podsetili da država Srbija ne plaća bahatost Miladina Kovačevića, već sanira štetu svojih službenika, predsednik Tadić je odahnuo jer je sa odnosa između Beograda i Vašingtona konačno skinuto breme tog slučaja, a američki ambasador u Srbiji Kameron Manter (koji se u nekim novinama svojevremeno pominjao kao "Borbino duboko grlo") rekao je da mu je drago zbog raspleta događaja i da su SAD zadovoljne što će Kovačević izaći pred lice pravde.

Postupak koji se protiv Miladina Kovačevića vodi u Drugom opštinskom sudu u Beogradu je trenutno prekinut. Biće nastavljen čim se sudu dostave spisi predmeta iz Amerike. Ukoliko se dokaže da je kriv, Kovačeviću preti blaža kazna od one koju su mu ponudile Sjedinjene Države. Amerikanci su mu, naime, odmah ponudili 12 godina zatvora, od 25 koliko je zaprećeno. U tu kaznu je uračunato deset godina za nanošenje teških telesnih povreda Štajnhaueru, i još dve godine zbog izbegavanja suđenja. Prema našem krivičnom zakoniku, s obzirom na okolnosti pod kojima je počinjeno krivično delo, Kovačeviću preti osam godina zatvora. Pored nanošenja teških telesnih povreda, Miladinu Kovačeviću se stavlja na teret i da je podstrekavao službenike srpske ambasade da zloupotrebe službeni položaj, za šta mu preti kazna od šest meseci do pet godina zatvora, i da je falsifikovao ispravu, za šta bi mogao da dobije između tri meseca i pet godina zatvora. Međutim, srpski zakon kaže da njegova kazna, ukoliko bude proglašen krivim, mora da bude manja od zbira svih zajedničkih kazni, a veća od najveće pojedinačne. Na pitanje da li će postupak protiv Kovačevića nadgledati predstavnici američkog pravosuđa, ministarka pravde Snežana Malović je odgovorila da oni to nisu tražili, ali da nema razloga da im se to ne omogući. U postupku za ubistvo (američkih građana) braće Bitići, predstavnici američkog pravosuđa su iskoristili tu mogućnost. Ministarka pravde Snežana Malović o slučaju Miladina Kovačevića više govori u intervjuu na 22. strani.

Jasmina Lazić