Vreme uspeha >

Biznis

 

U prva tri meseca 2009. Srbije je uvezla robe za 2,683 milijarde evra, izvezla za 1,276 milijardi i napravila deficit od 1,407 milijardi evra

Rezultati: U prvom mesecu 1,2 miliona posetilaca

Ušće Shopping Center je sa 1,2 miliona posetilaca u prvih mesec dana ostvario, uprkos kriznom vremenu, rekordnu posetu i nadmašio slične tržne centre u većim gradovima, kao što su London i Atina. Povodom prvih mesec dana rada u Beograd je doputovao Rodžer Baris, generalni direktor za Evropu, Bliski istok i Afriku "Merrill Lyncha" – suvlasnika MPC Propertiesa (u čijem vlasništvu je Ušće Shopping Center). Baris je bio domaćin brojnim ambasadorima i predstavnicima svetskih banaka. Ambasadori SAD i Italije Kameron Manter i Alesandro Merola, kao i generalni direktor Unicredit Banke Klaus Priveršek obišli su više od 150 lokala međunarodnih i domaćih brendova koji posluju unutar ovog najvećeg tržnog centra na zapadnom Balkanu, površine 130.000 kvadratnih metara, i direktno zapošljava više od 1200, a indirektno nekoliko desetina hiljada ljudi. Ušće Shopping Center predstavlja jednu od najvećih svetskih investicija u Srbiju, koja iznosi 150 miliona evra i rezultat je joint venturea MPC Propertiesa i "Merrill Lyncha", kao i podrške četiri banke: Unicredit, Eurobank EFG, NBG i Piraeus.


Ugostiteljstvo: Prvi Vapiano u Beogradu

Restoran broj 54 svetskog lanca Vapiano biće otvoren sredinom maja na 820 kvadrata u beogradskom Ušće Shopping Centeru. Novo mesto za ljubitelje mediteranske kuhinje, uposliće šezdeset radnika, a investicija iznosi 2,2 miliona evra. U naredne tri godine planirano je otvaranje još deset Vapiano restorana na teritoriji bivše Jugoslavije, u koje će biti uloženo ukupno 23 miliona evra. "Vapiano je okupio tim entuzijasta, stručnjaka za različite poslove u ugostiteljstvu, koji će ispunjavati želje naših gostiju", izjavio je Branimir Lalić, partner i suvlasnik franšize Vapiano. "Do 2012. godine Vapiano će zaposliti 750 radnika u šest zemalja u regionu, koji će imati priliku da završe obuku po Vapiano standardima", rekao je Saša Trišić, takođe partner i suvlasnik franšize.


Investicije: MK Group u Belorusiji

Predsednik MK Groupa Miodrag Kostić i ministar poljoprivrede Belorusije Semion B. Šapiro razgovarali su u Beogradu o proširenju poslovanja i investiranju srpske kompanije u Belorusiju. "Nakon uspešnog poslovanja u najvećoj žitnici Evrope – Ukrajini, planiramo da investiramo i u Belorusiju. Naš cilj je, između ostalog, da omogućimo bolji plasman domaćih proizvoda na beloruskom tržištu, kao i da kompanijama iz Belorusije otvorimo naše tržište", objašnjava Miodrag Kostić. Belorusija, koja na čitavom prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza ima najstabilniji i najviši ekonomski rast, daje mogućnost promocije i investiranja srpske privrede u regionu.


Priznanja: Najbolji voćnjak

Delta Agrar dobitnik je priznanja "Agrobiz lider u voćarstvu", koje mu je dodelio Klub privrednih novinara u saradnji sa Privrednom komorom Novog Sada i Društvom agrarnih ekonomista. Kompanija je nagrađena za projekat voćnjaka na svom imanju Podunavlje u Čelarevu, koji, prema obrazloženju stručnog žirija, primenjuje nove tehnologije u proizvodnji jabuka i doprinosi podizanju izvozne konkurentnosti domaće proizvodnje. Delta Agrar je u Čelarevu podigao najsavremeniji zasad jabuka koji se za sada prostire na sto hektara.


Rekordi: Ginis za Henkel

Nov Ginisov svetski rekord o "najtežem vozilu podignutom uz pomoć lepka" postigao je Henkel. Njegov Loctite Superlepak postao je najsnažniji lepak na svetu tako što je samo devet kapi bilo dovoljno da zalepi i podigne pick-up kamion u kome se nalazio još jedan automobil, ukupne težine 5,02 tone. A to je za gotovo desetinu težine više od prethodnog rekorda. Proizvod korišćen za ovaj neverovatan podvig nije neki egzotični rastvor iz dubokog svemira – zapravo reč je o klasičnom tečnom Loctite superlepku, koji može da se kupi u radnjama širom sveta, naravno i u Srbiji.


Poslovanje: Rast Telenora

U prvom kvartalu 2009. Telenor je ostvario prihod od 7,55 milijardi dinara (80,62 miliona evra), što je za četiri odsto više nego u istom periodu prošle godine. Rastu su uglavnom doprineli prihodi od novih postpejd korisnika i od prenosa podataka. Broj korisnika Telenora uvećan je za 19.000. Profit pre odbijanja kamate, poreza na prihod i troškova depresijacije i amortizacije uvećan je za deset odsto, kao rezultat smanjenih troškova prodaje, marketinga i konsultantskih usluga. Kapitalna ulaganja smanjena su zbog manjeg investiranja u mrežu. Broj korisnika Telenorove mreže u Srbiji koji su kontinuirano generisali prihod tokom tri meseca iznosi 2.863.000.


Poslovno geslo: Ceniti pojedinca

Damir Kočan, generalni direktor Trimo Inženjeringa, Beograd

U Trimu imamo sistem vrednosti koji u žižu postavlja aktivne ljude, one koji rešenja traže sami. Cenimo otvorenost, korektnost, direktnost u opštenju. Pravi Trimovac odgovoran je za svoj deo posla, poštuje svoje i tuđe vreme i ispunjava obećanja. To znači da u Trimu veoma cenimo pojedinca. Verujem da je važno ljudima dati šansu da budu kreativni, da nađu rešenja i tako doprinesu najboljim što nose u sebi. Zato duboko cenimo i razlike – kao multinacionalna i multikulturalna kompanija, shvatamo da razlike čine da bolje shvatite sebe, ali nude i šansu za rast. Podrška okoline nam je važna – zato je i sami nesebično pružamo.


 

Anketa »Vremena«: Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Anketa »Vremena«: Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Rajko Latinović, generalni direktor PKB Imesa, Beograd: Tajkuni su privremeni dobitnici

DOBITNICI: Privremeni dobitnici su tajkuni i oni u čije je ruke došlo zemljište, a ništa dobro ne obećavaju, neće osigurati budućnost Srbije i očekujem da će tu doći do preraspodele.

GUBITNICI: Svi ostali su gubitnici jer se potpuno promenila perspektiva na štetu efikasnosti i države i naroda.


Zoran Gajić, direktor JP "Ada Ciganlija", Beograd: Iskoristiti tranzicioni momenat

DOBITNICI: Najveći dobitnici u tranziciji su preduzeća koja su spremna da sprovedu reforme u sopstvenim redovima, odnosno da na najbolji mogući način iskoriste tranzicioni momenat.

GUBITNICI: Nažalost, postoji i ona druga strana tranzicije, koja sa sobom nosi velika iskušenja pa preduzeća koja ne pronalaze načine da uhvate korak sa promenama dovode sebe u situaciju da postaju tržišno nekonkurentna. To su, po pravilu, veliki sistemi.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Banke: MSP – izazovi i mogućnosti

Banke: MSP – izazovi i mogućnosti

Piše: Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke

Tokom maja se u svim državama Evropske unije obeležava Prva Evropska nedelja malih i srednjih preduzeća. Tim povodom se širom kontinenta organizuju konferencije i drugi događaji sa ciljem da se promoviše preduzetništvo i da se mala i srednja preduzeća (MSP) informišu o aktuelnim dešavanjima.

Budući da je podrška malim i srednjim preduzećima jedan od najbitnijih segmenata poslovanja Erste Banke, mi smo se aktivno uključili u ovu manifestaciju i 5. maja u Beogradu organizovali info dan na temu: "Mala i srednja preduzeća u programima Evropske unije – izazovi i mogućnosti." Osnovni cilj događaja bio je da pruži pregled raspoloživih EU fondova sa akcentom na mogućnosti za finansiranje MSP-a, kao i da informiše o praktičnim aspektima učešća u EU programima i projektima, u pronalaženju partnera, pisanju predloga i evaluaciji projekata.

O podršci MSP-u na ovom skupu govorili su Alberto Kamarata, direktor Odeljenja za evropske integracije Evropske komisije u Srbiji, zatim pomoćnik ministra ekonomije i regionalnog razvoja Igor Brkanović, i pomoćnik ministra nauke Viktor Nedović. Događaj nije bio samo informativnog nego i praktičnog karaktera jer su predstavljena i iskustva Erste EU kancelarija iz Austrije i Češke.

Info dan je organizovala EU kancelarija Erste Banke u Srbiji, otvorena pre dve godine da bi klijentima pružala kompletnu podršku prilikom korišćenja pretpristupnih fondova EU. Kontakt sa kancelarijom najlakše je ostvariti putem adrese eudesk@erstebank.rs. EU kancelarija Erste Banke će i u budućnosti organizovati slične događaje sa željom da informiše MSP i preduzetnike o mogućnostima u oblasti inovacija, transfera tehnologija, transfera znanja kao i o uključivanju u međunarodne projekte i međunarodnu saradnju.

Extreme

REGIONALNO: East Point, koji ima žitni terminal u rumunskoj luci Konstanca, otvorio je i moderno skladište za žito kapaciteta 5000 tona u slobodnoj carinskoj zoni pored grada Đurđna, u koje je uložio 2,7 miliona evra.

INVESTITOR: Hrvatska prehrambena kompanija Vindija investirala je 12 miliona evra u fabriku za proizvodnju živinskog mesa i prerađevina u Plandištu i najavila da će uložiti još 50 miliona evra u mlekaru, klanicu i distributivni centar u Lajkovcu.

TRAMPA: Res Trade iz Novog sada otkupljuje sve tipove starih traktora i kombajna za 2500, odnosno 7000 evra i za toliko daje popust za kupovinu tih mašina u ovoj kompaniji.

EKOLOŠKI: Google je iznajmio 200 koza da popasu travu i nađubre tlo oko sedišta kompanije u Mauntin Vjuu i to ga košta koliko i košenje mašinama.