Delta Agrar >

Regionalni lider

 

Kao članica Delta M grupe, kompanija Delta Agrar d.o.o. je prisutna u agrobiznisu još od 1993. godine i danas predstavlja jednog od lidera u svim aspektima agrarnih delatnosti. Kroz intenzivnu implementaciju svetskih tehnologija u agraru, usavršavanje kadrova kao i kontinuirano unapređivanje znanja, Delta Agrar je danas jedan od najvećih i najkompleksnijih agrosistema u regionu sa realnom ambicijom da postane visokokonkurentan i na stranom tržištu. Sedište kompanije je na Novom Beogradu i u ovom momentu ona zapošljava oko 1800 radnika. Delta Agrar se bavi primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, agrotrgovinom i distribucijom, maloprodajom i proizvodnjom hrane

U delu primarne proizvodnje Delta Agrar se bavi ratarstvom, stočarstvom, ribarstvom, kao i proizvodnjom voća i povrća. Proizvodnja se odvija na imanjima koja su u vlasništvu kompanije: Napredak a.d. u Staroj Pazovi, Kozara a.d. u Banatskom Velikom Selu, Topola a.d. u Kikindi, Jedinstvo a.d. u Apatinu i Podunavlje a.d. u Čelarevu, na ukupnoj površini od 16.710 hektara.

Povrtarska proizvodnja odvija se na otvorenom, na ukupnoj površini od 400 ha, u sistemu GLOBAL GAP koji obezbeđuje izvozni kvalitet i plasman. Celokupna površina pokrivena je sistemom za navodnjavanje. Uz visoke prinose Delta Agrar u proizvodnji postiže i po dve žetve godišnje.

Na imanju Podunavlje u Čelarevu, osim ratarskih proizvoda, intenzivno se proizvode poznate svetske sorte jabuka. Najsavremeniji voćnjak organizovan je na 100 ha po italijanskoj Sudtirol tehnologiji. Opremljen je antifrost sistemom, irigacionim i fertigacionim sistemom i sistemom protivgradne zaštite što ga čini najvećim i najkvalitetnijim voćnjakom u regionu. U punom rodu daje prinos od 60 do 70 t/ha.

Stočarska proizvodnja odvija se na pet farmi ukupnog kapaciteta od 100.000 svinja. Imanje Napredak u Staroj Pazovi poseduje modernu farmu u kojoj se godišnje tovi 30.000 svinja. U sastavu imanja su nukleus farma za proizvodnju priplodnih nazimica po čuvenoj Danbred tehnologiji i savremeni Centar za veštačko osemenjavanje životinja. Na imanju Kozara u Banatskom Velikom Selu nalazi se velika farma u kojoj se godišnje proizvede 18.000 tovljenika.

Na imanju Topola u Kikindi nalazi se farma sa grlima prvoklasnih muznih krava holštajn rase. Godišnji tov 10.000 grla junadi predstavlja najveću organizovanu proizvodnju ovog tipa u Srbiji. Najveći deo ove stočne proizvodnje usmeren je na snabdevanje supermarketa i na izvoz.

U oblasti trgovine agroproizvodima na domaćem i inostranom tržištu Delta Agrar se bavi prometom žitarica – pšenicom i kukuruzom, i uljarica: sojom i sojinom sačmom, suncokretom i suncokretovom sačmom.

Delta Agrar organizuje kooperaciju i rad otkupnih centara i obezbeđuje višegodišnje ugovaranje proizvodnje ratarskih, voćarskih i povrtarskih kultura sa primarnim proizvođačima. Proizvođačima se avansno obezbeđuje kompletan repromaterijal i tehnologija gajenja. Time je garantovana proizvodnja visokokvalitetnih i zdravstveno ispravnih poljoprivrednih proizvoda. Rad otkupnih centara obezbeđuje poljoprivrednim proizvođačima siguran plasman celokupne proizvodnje.

Delta Agrar distribuira pesticide, semena, stočnu hranu, agromehanizaciju, mineralna đubriva, a sve u saradnji sa vodećim svetskim proizvođačima. Kompanija je organizovala i sopstvenu maloprodajnu mrežu poljoprivrednih apoteka.

Program semena obuhvata proizvodnju i distribuciju semena kukuruza i suncokreta kompanije Pioneer koja je namenjena domaćem i inostranom tržištu što govori o izuzetnom kvalitetu proizvedenih semena. Takođe, distribuira se i seme pšenice Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad, a proizvodi se i distribuira seme pšenice, durum pšenice i ječma austrijske firme Saatcuht Donau. Delta Agrar proizvodi i distribuira i semena soje domaćeg proizvođača Selsem iz Beograda. U svemu ovome značajnu ulogu ima doradni centar Delta Agrara u Somboru.

Program mineralnih đubriva podrazumeva uvoz komponenata i gotovih mineralnih đubriva i njihovu distribuciju na domaćem tržištu, formulaciju mešanih NPK đubriva i distribuciju mineralnih đubriva domaćih proizvođača. U Futogu se nalazi proizvodni pogon za formulaciju mešanih NPK đubriva. Osim NPK Delta Agrar distribuira i KAN, AN i UREU.

Program pesticida obuhvata uvoz gotovih pesticida i sirovina, formulaciju i plasman sredstava za zaštitu bilja. Zastupanje i ekskluzivna distribucija realizuje se u saradnji sa vodećim svetskim proizvođačima pesticida. Program pesticida realizuje se u deset distributivnih centara, a u Zrenjaninu se nalazi i fabrika za formulaciju i pakovanje pesticida čiji je godišnji kapacitet 10.000 tona gotovih proizvoda. Fabrika godišnje proizvede više od dva miliona jediničnih pakovanja tečnih i praškastih pesticida. Opremljena je savremenom laboratorijom za kontrolu i ispitivanje kvaliteta proizvoda.

Program agromehanizacije realizuje se kroz ekskluzivnu distribuciju poljoprivrednih mašina poznatih svetskih proizvođača kao što su nemački Fendt i Deutz Fahr. Takođe, distribuiraju se i priključne mašine svetskih proizvođača Kverneland i Amazone, Accord, Tarrup i Tehnostroj.

Dodatni program podrazumeva širok asortiman različitih proizvoda koji su potrebni proizvođačima, od stočne hrane, đubriva, supstrata, semenske robe, alata i opreme do sitne poljoprivredne mehanizacije i priključnih mašina.

U okviru programa maloprodaje Delta Agrar formirao je mrežu poljoprivrednih apoteka sa širokim asortimanom svih vrsta proizvoda koji su potrebni primarnim poljoprivrednim proizvođačima. U svakoj poljoprivrednoj apoteci, stručnjaci za zaštitu bilja daju savete za proizvodnju poljoprivrednih kultura.

Proizvodnja hrane obuhvata proizvodnju mesa, flaširanje vode, proizvodnju testenina i brašna, pakovanje osnovnih hranljivih artikala i proizvodnju kafe.

U mesnoj industriji Yuhor u Jagodini, osim proizvodnje i prerade svežeg mesa, bogatu paletu od više od 120 proizvoda obuhvataju i prerađevine od živniskog, goveđeg i svinjskog mesa. Kapacitet godišnje proizvodnje mesa i prerađevina iznosi 21.000 tona. Proces proizvodnje odvija se prema najvišim standardima kvaliteta, ISO 9001 i ISO 14001, što omogućuje izvoz mesnih prerađevina na tržište EU i SAD.

Prirodna mineralna voda Gala puni se u fabrici u Mionici kod Valjeva. Fabrika površine 7000 m2 opremljena je najsavremenijom nemačkom tehnologijom za flaširanje vode. Kapacitet fabrike je 12.000 boca na sat u plastičnoj ambalaži i 6000 boca na sat u staklenoj ambalaži. U okviru fabrike se nalazi i linija za punjenje PET ambalaže.

Brašno i testenina proizvode se u fabrici Danubius u Novom Sadu. Danubius raspolaže najvećim silosom u Srbiji, kapaciteta 65.000 tona. Moderan mlin sa kompjuterskim vođenjem proizvede dnevno 300 tona različitih vrsta najkvalitetnijeg brašna. Kapacitet za proizvodnju svih vrsta testenina i brašna je 100.000 tona godišnje (ISO 9001 i ISO 22000).

U Delta pak centru Floridabel u Beogradu proizvodi se i pakuje široka paleta proizvoda podeljena u četiri kategorije: apetajzeri, cerealije, osnovne životne namirnice i sušeno voće. Ceo proces odvija se prema najvišim standardima kvaliteta proizvoda ISO 14001 i HACCP.

Delta Agrar bavi se proizvodnjom kafe visokog kvaliteta pod brendom Amato. Kompletan proces prženja, mlevenja i pakovanja odvija se na opremi najeminentnijih svetskih proizvođača Probat i Bosch što garantuje najviši tehnološki nivo proizvodnje. Godišnji kapacitet proizvodnje je 2.500 tona.

Kao jedan od nosilaca razvoja srpske poljoprivrede, namera Delta Agrara je da postane respektabilan poslovni partner evropskih razmera u svim oblastima agrobiznisa kojima se bavi, kao i snabdevač prvenstveno evropskog tržišta značajnim količinama poljoprivrednih proizvoda iz Srbije.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Ko ne razmišlja o razvoju, poješće ga konkurencija

Ko ne razmišlja o razvoju, poješće ga konkurencija

Naša ambicija je da primenjujemo sva svetska znanja kada je reč o proizvodnji voća u Čelarevu, eventualno u proizvodnji svinja – strani konsultanti, strana znanja, saradnja sa domaćim institutima, našim vodećim znalcima u oblasti agrara. Ovo je malo nezgodan trenutak zbog ekonomske krize, ali definitivno je da ko ne razmišlja o razvoju, poješće ga konkurencija. Mi ćemo i dalje nastavljati da sve svetske trendove u poljoprivredi prenesemo u Srbiju i na naša imanja. Sigurno nam je ambicija da naše proizvode približimo krajnjem potrošaču koji treba da bude siguran da uzimajući proizvod koji dolazi iz Delta Agrara uzima vrhunski proizvod koji ova zemlja nudi, s druge strane, da svoje proizvode izvozimo na tržište Evrope i rusko tržište. To je naša strategija, kaže Dejan Jeremić, direktor Delta Agrara.