Izvoz u Rusku Federaciju >

Velika šansa za srpsku poljoprivredu

 

"U našem voćnjaku smo dobili sertifikat 'global gep' za proizvodnju jabuka, sa tim sertifikatom i prema tom standardu imamo prolaz ne samo za rusko nego i za evropsko tržište", kaže Slobodan Košutić, kategori menadžer za voće i povrće Delta Agrara

U trenutku kada je mali izvoz jedan od najvećih ekonomskih problema Srbije, Delta Agrar veliku šansu za poljoprivredu i ukupnu ekonomiju naše zemlje vidi u unapređenju proizvodnje jabuka i drugih vrsta voća i povećanju izvoza ovih kultura na tržište Ruske Federacije. Kompanija je sama u ovom pravcu preduzela značajne konkretne korake, a predlog mera koje bi uključile i druge domaće proizvođače upućen je Vladi Srbije i nadležnom Ministarstvu za poljoprivredu.

Rusko tržište na godišnjem nivou uveze 1,34 miliona tona jabuka, dok je srpski godišnji izvoz u tu zemlju (podaci za 2006. godinu) 25.396 tona, što predstavlja 1,87 odsto ukupnog ruskog uvoza! Rusija predstavlja ogroman potencijal za plasman jabuka, krušaka, kajsija i ostalog kvalitetnog voća, ali se pre toga moraju rešiti problemi male i neorganizovane proizvodnje jabuka u našoj zemlji, odnosno zastarelost tehnologije i sortimenta.

"Očekujemo snažan prodor na rusko tržište, koje nudi ogromne mogućnosti srpskoj poljoprivredi. Rusija je i do sada bila jedan od većih uvoznika našeg voća. Zato verujemo da će Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivede prepoznati značaj ovog projekta za opstanak i razvoj srpskog agrara i pomoći pre svega u obnovi i jačanju zasada jabuka i drugog voća", ističe Slobodan Košutić, kategori menadžer za voće i povrće Delta Agrara. "Nama je u Rusiji adut jabuka, mada se pripremamo sa breskvama, nektarinama, šljivom i kajsijom, a uz sve to kada uđemo u prodajne lance lako ćemo ponuditi i drugu paletu proizvoda: sokove i meso, brašno i testenine, sve ono što rusko tržište zahteva, a iz Srbije može dobiti kao dobar i kvalitetan proizvod, koji će biti pandan holandskoj, italijanskoj ili španskoj proizvodnji. Poenta je da kvalitetom i dobrom proizvodnjom iskoristimo tu bescarinsku zonu koju imamo sa Rusijom."

Delta Agrar je početkom ove godine formirao i distributivni centar za tržište Rusije. Firma Delta Food Moskva, koja radi od 1. februara, već je uspostavila kontakte sa svim vodećim maloprodajnim lancima Rusije i Belorusije radi plasmana srpskih proizvoda. Na rusko tržište već su otpremljene prve količine jabuka, ali i brašna, testenina, mesa i mesnih prerađevina. Centar će plasirati u Rusiju ne samo proizvode Delta Agrara već i robu drugih proizvođača iz Srbije, pod uslovom da zadovoljava sve potrebne standarde. Suvoklimatizovani magacin ima površinu 17.000 metara kvadratnih, a kapacitet istovara na godišnjem nivou je 10.000 tona. Magacin je opremljen video-nadzorom, savremenim sistemom upravljanja, a ima i mogućnost praćenja robe u online režimu.

"Srpsko tržište je malo u odnosu na potencijal koji Srbija može da pruži u proizvodnji voća i povrća. Zato smo i krenuli sa našim predstavništvom u Moskvi. Podaci kojima mi raspolažemo govore da se u Rusiju uveze negde oko 1,5 miliona tona godišnje, a srpski izvoz jabuke u Rusiju je negde oko 25.000 tona. Mislim da je to velika šansa da se srpska jabuka, srpski proizvodi plasiraju na rusko tržište", kaže Košutić i dodaje da je to moguće napraviti samo sa svojim predstavništvom i svojim distributivnim centrom u Moskvi. "Preko voća i povrća krenuli bismo sa plasmanom i drugih srpskih proizvoda, ne samo proizvoda Delta Agrara, u vidu testenina, mesa i prerađevina od mesa, što je već krenulo da se radi u Moskvi, već celokupne poljoprivredne proizvodnje koja dolazi iz Srbije. Uspeli smo da ‘preskočimo’ tamnošnju veleprodaju i sada direktno plasiramo robu u maloprodajne lance ‘Kopejka’, ‘Sedmi kontinent’ i ‘Metro’. Ti lanci imaju veliki promet i sve što dođe iz Srbije može da se plasira."

Međutim, potencijali ruskog tržišta nisu dovoljni srpskom individualnom proizvođaču da proizvede kvalitetan poljoprivredni proizvod jer na malom posedu (76,8 odsto ukupnog broja poljoprivrednih gazdinstava obrađuje manje od pet hektara) nema mogućnost da uspostavi rentabilnu proizvodnju bilo koje kulture, a ni da proizvede kvalitet koji odgovara svim svetskim standardima kvaliteta. Pored nerentabilnosti, ono što muči male proizvođače je i konstantna nesigurnost plasmana njihovih poljoprivrednih proizvoda. Zbog toga, Delta Agrar kao veliki sistem izuzetnu pažnju posvećuje širenju kooperantskih odnosa sa individualnim proizvođačima kojima avansno obezbeđuje potrebne inpute za početak ratarske i povrtarske proizvodnje, praćenje i kontrolu samog toka proizvodnje kako bi postigli što veće prinose visokokvalitetnih poljoprivrednih proizvoda. Ukoliko to proizvođačima odgovara, Delta Agrar otkupljuje od kooperanata celokupan rod, a takođe im nudi uslužno skladištenje. Samo u prošloj godini tako se sarađivalo sa oko 1500 kooperanata.

Čelni ljudi kompanije dali su Vladi Srbije i Ministarstvu poljoprivrede predlog mera za unapređenje proizvodnje jabuka i drugih vrsta voća i pospešivanje njihovog izvoza na tržište Rusije. Vladi je predloženo da stimuliše individualnog poljoprivrednog proizvođača da pokrene proizvodnju voća, kroz povoljne agrokredite i subvenciju sadnog materijala. To je isplativo za pojedinačnog proizvođača i dobro za državu koja će povećati izvoz i steći reputaciju renomiranog proizvođača voća. Svim proizvođačima koji bi ušli u takav kreditni aranžman i gajili kvalitetne jabuke, Delta Agrar garantuje otkup 100 odsto proizvedenih jabuka u narednih 15 godina, kao i implementaciju najviših svetskih znanja u ovoj grani poljoprivrede, kontakt sa svetskim proizvođačima vrhunskog sadnog materijala i da najbolje proizvođače uvede u proizvodnju tzv. "klupskih sorti jabuka".

Problem u Srbiji je što proizvođač kada krene u proizvodnju ne razmišlja o procesu već o krajnjoj ceni i plasmanu, 80 odsto svog vremena misli, kako će prodati, po kojoj ceni i šta će biti. Mi mu omogućavamo da o tome uopšte ne razmišlja, već da celokupnu svoju koncentraciju usmeri ka proizvodnji. Prednost koju Delta Agrar nudi svojim kooperantima je plasman, da poljoprivredni proizvođač uopšte ne brine o tržištu i može da bude koncentrisan samo na proizvodnju jabuke.

"Kvalitet je jako bitan: ne možemo odustati od politike kvaliteta koji smo mi ovde u Srbiji pokrenuli – najsavremenije sorte, najsavremenija proizvodnja, 80 odsto robe prve klase. Ne možemo slati u Rusiju robu koja ne zadovoljava kvalitet koji bi i mogao da prođe na domaćem tržištu. Mi gajimo kvalitet, samo takvu robu možemo prodavati u Rusiji. U našem voćnjaku smo dobili sertifikat "global gep" za proizvodnju jabuka, sa tim sertifikatom i prema tom standardu imamo prolaz ne samo za rusko nego i za evropsko tržište", zaključuje Slobodan Košutić.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Zajedno smo jači

Zajedno smo jači

Hoćemo da obezbedimo dovoljne količine jabuka dobrih i kvalitetnih sorti, koje se u Srbiji u aprilu i maju mesecu uvoze iz Italije, Španije, Argentine, Čilea. Dobrom i kvalitetnom proizvodnjom i dobrim i kvalitetnim čuvanjem mi možemo da sprečimo taj uvoz jabuka i da prodajemo našu domaću jabuku, proizvedenu u Srbiji, tokom 365 dana u godini. Međutim, sigurno je da te količine ne možemo sami da obezbedimo jer je potrošnja jabuka veća nego naša proizvodnja, zato smo i uputili poziv malim proizvođačima jabuke i malim poljoprivrednim proizvođačima koji imaju hektar ili dva zemlje da se ne bave ratarskom proizvodnjom, da ne seju pšenicu i kukuruz, nego da se bave voćarstvom. Nabavku sadnica i svu kompletnu tehnologiju mogu dobiti od nas, stručnu pomoć, pesticide, đubriva, stubove, sajle, sve što je potrebno za podizanje voćnjaka, naravno u toku proizvodnje svu stručnu pomoć, svu tehnologiju, sav know-how dobili bi od Delta Agrara.