Vreme uspeha >

Biznis

Cene na malo roba i usluga bile su u maju više za 9,8 odsto u odnosu na isti mesec 2008. a za 9,1 odsto u odnosu na decembar prošle godine

Investicije: U Vršcu niče industrijska zona

VAŽAN PROJEKAT: Sa svečanosti povodom početka radova

Početak radova na izgradnji infrastrukture u Industrijsko-tehnološkom parku Vršac obeležen je 1. jula svečanošću na kojoj su o važnosti ovog projekta govorili predstavnici Delegacije Evropske komisije u Srbiji i predsednici Izvršnog veća Vojvodine i opštine Vršac Bojan Pajtić i Čedomir Živković. Na svečanosti su bili i ambasadori mnogih zemalja i druge ugledne zvanice. Tehnološki park će se graditi 18 meseci, na 30 hektara, a očekuje se da u njemu oko 20 novih fabrika zaposli preko hiljadu ljudi. Za ovaj projekat Delegacija Evropske komisije u Srbiji izdvojila je 2,7 miliona evra za izgradnju infrastrukture na preko deset hektara zemljišta. Sredstva će biti korišćena za sistem vodosnabdevanja, kanalizacioni sistem, za izgradnju atmosferske kanalizacije, unutrašnje mreže puteva, parking prostora i za rasvetu. Na istoj lokaciji Elektrovojvodina će finansirati izgradnju trafo-stanice u vrednosti 1,5 miliona evra, a Telekom izgradnju telekomunikacione mreže u vrednosti od oko 600.000 evra. Lokalna samouprava učestvovala je sa više od 600.000 evra za otkup zemljišta.


Priznanja: Najbolji uzgajivači duvana

Povodom "Dana polja duvana", koje organizuje Japan Tobacco International, nagrađeni su najbolji uzgajivači duvana sorti virdžinija i barlej u 2008. Kao deo ove manifestacije organizovane su poseta poljima duvana u Golubincima i Tornjošu i svečana dodela nagrada u fabrici JTI u Senti. Dobitnici nagrada su: Milivoje Stajić iz Golubinaca (najviše proizvedenog duvana tipa virdžinija, 44.490 kilograma), Predrag Radmanović iz Kukujevaca (najkvalitetniji duvan tipa virdžinija), Atila Milutinović iz Oroma (najviše proizvedenog duvana tipa berlej, 13.802 kilograma) i Đerđ Olah iz Gunaraša (najkvalitetniji duvan tipa berlej). JTI podržava razvoj poljoprivrede i modernizaciju proizvodnje, a rezultat je prošlogodišnja proizvodnja rekordnih 2710 tona duvana.


Izgradnja: Osmi Mercator

Trimo Inženjering završava izgradnju trgovinskog centra u Kruševcu, osmog objekta investitora Mercator u Srbiji. Trgovinski centar ima 10.000 kvadratnih metara, što odgovara površini gotovo dva fudbalska terena. Na izgradnji tog objekta Trimo je angažovao oko 200 svojih i radnika svojih kooperanata. Objekat je obložen krovnim i fasadnim panelima srpske proizvodnje iz fabrike Trimo Inženjeringa u Šimanovcima, a njihova količina dovoljna je da se poploča plato ispred hrama sv. Save i Narodne biblioteke na Vračaru ili pak 1,5 puta Slavija. Za izvođenje kompletnog krova i fasade bilo je potrebno 90 dana.


STIGLO U PRAVE RUKE: Ljiljana Todorović sa poklonom

Nagrade: Igrala i osvojila

U OMV nagradnoj igri "Igraj i osvoji!", mesečnu nagradu "folksvagen polo" preuzela je dobitnica Ljiljana Todorović, medicinska sestra iz Trešnjevice kod Paraćina. Ključeve automobila joj je na OMV benzinskoj stanici u Beogradu uručio direktor prodaje OMV Srbija Karolj Lajko. Ljiljana Todorović kaže da je do sada vozila 22 godine star očev auto i zato se njena porodica jako obradovala ovoj nagradi. GPS uređaje za automobile preuzeli su i dobitnici druge nagrade u mesečnom izvlačenju. Ova nagradna igra je počela 1. maja i traje do 31. avgusta.


Promocije: Za poslovne ljude

Kompanija MMD predstavila je LCD monitor za poslovne ljude – Philips Brilliance sa PowerSensor tehnologijom, baziranoj na senzorima koji "opažaju" prisustvo korisnika. Čim se korisnik udalji od monitora (od 30 do 120 centimetara), svetlost na ekranu se zamrači i potrošnja energije smanjuje do 50 odsto. Kada se korisnik vrati, ekran se ponovo aktivira. PowerSensor koristi tehnologiju infracrvenih zraka, a dokazano je da takav način veze ne ometa drugu kancelarijsku opremu, kao što su bežična tastatura, miš, slušalice, mobilni telefoni itd.


Usluge: Telekomov Omnifon

Korisnicima Open ADSL Click paketa, Telekom Srbija je do 1. decembra produžio promotivni period za uslugu Omnifon – paket koji objedinjuje četiri korisne usluge: identifikaciju poziva, poziv na čekanju, preusmeravanje poziva i konferencijsku vezu. Usluga Omnifon (mesečno 119 dinara bez PDV-a) omogućava korisniku da, pre odgovora na poziv, na displeju telefona vidi broj sa koga je poziv upućen, kao i da tokom razgovora bude obavešten o drugom pozivu, koji može da prihvati ili ostavi na čekanju. Kad nije kod kuće, korisnik Omnifona može sve pozive sa fiksnog broja da preusmeri na bilo koji drugi broj telefona, kao i da razgovara sa više korisnika u isto vreme.


Poslovno geslo: Odgovorno do sreće

Piše: Tijana Anđelić, direktorka Državne lutrije Srbije

Lutrija ispunjava snove. DLS donosi sreću svojim igračima, ali i ulaže u razvoj društva, smanjenje siromaštva i u pomoć najugroženijim, zato rad u Lutriji zahteva kreativnost, ali podrazumeva i ogromnu odgovornost. Pouzdano i zabavno priređivanje igara na sreću nemoguće je bez timskog rada i posvećenosti. Entuzijazam i motivisanost vode rezultatu. Ne postoji čaroban štapić, rad je u osnovi svakog uspeha. Potrebno je mnogo volje, snage i strpljenja. Prihvatanje izazova, savladavanje problema i suočavanje sa rizicima su sastavni deo posla. Uspeh je inspirisati zaposlene da pružaju više nego što sami od sebe očekuju, a uspešan i inspirisan tim donosi rezultate.


 

Anketa »Vremena«: Ko su dobitnici a ko gubitnici u srpskoj tranziciji

Sanja Veljković, generalna direktorka Logoa, Beograd: Tanka linija između gore i dole

DOBITNICI: Oni koji su sada dobitnici u isto vreme su i gubitnici jer je u Srbiji tanka granica između onoga ko je gore a ko dole. Ali, borimo se, ne odustajemo da budemo i ostanemo gore.

GUBITNICI: Isto.


Dragan Aleksić, direktor Nutrika, Vranje: Vredni najviše doprinose

DOBITNICI: Trenutno, svi koji vredno, marljivo, savesno, poslovno i pošteno rade i na taj način doprinose poboljšanju privrednog ambijenta.

GUBITNICI: To su, bar trenutno, svi koji se ponašaju suprotno nego dobitnici i ruže sliku o našoj zemlji i privredi.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Banke: Podrška malim i srednjim preduzećima

Piše: Filipos Karamanolis, predsednik Izvršnog odbora Eurobank EFG

U trenutnim tržišnim uslovima, opterećenim globalnom finansijskom krizom, od najveće je važnosti da banke posluju sa potpunim osećajem odgovornosti prema svojim klijentima. Eurobank EFG, kao jedna od vodećih banaka u Srbiji, posvećena je podršci srpskom preduzetništvu i privredi. U tom smislu sarađujemo sa postojećim klijentima kako bismo im pomogli da prebrode ovaj teški period, kao i sa različitim međunarodnim finansijskim institucijama (kao što su EIB, EBRD i ostali) s ciljem da se osiguraju neophodni izvori finansiranja za srpsku privredu.

Eurobanka je odnedavno obogatila svoju ponudu namenjenu sektoru malih, srednjih i mikro preduzeća nudeći im pristup kreditima pod povoljnim uslovima, koji su deo aranžmana sa Evropskom investicionom bankom (EIB) o novoj kreditnoj liniji u vrednosti od 50 miliona evra. EIB kreditna linija dostupna je za finansiranje investicionih projekata, obrtnog kapitala i lizing aranžmana. Kamatne stope za ovu vrstu kredita povoljnije su od standardnih, uz mogućnost korišćenja grejs perioda. Minimalni rok otplate za kredite za obrtni kapital je 24 meseca, dok za investicione kredite maksimalni rok otplate iznosi između pet i sedam godina. Od ukupne raspoložive sume, 40 miliona evra je namenjeno kreditiranju MSP sektora, dok će preostalih deset miliona evra biti plasirano preko EFG Lizinga. Eurobank EFG daće prioritet finansiranju preduzeća sa jasnom investicionom strategijom i izvoznom orijentacijom. Preduzeća treba da pokažu finansijsku stabilnost i volju da razviju dugoročnu saradnju sa našom bankom, koristeći njenu stručnost i širok spektar proizvoda i usluga.

Extreme

UGOVOR: Beogradski ComTrade potpisao je sa Ministarstvom za informatičko društvo Makedonije ugovor vredan 15 miliona dolara za opremanje tamošnjih osnovnih škola sa 55.000 kompjutera.

MREŽA: Slovenački trgovinski lanac Tuš planira da do kraja ove godine otvori osam objekata u Srbiji i zaposli oko 320 radnika.

LICITACIJA: Beogradski Laser Bled kupio je na licitaciji Zlataru Majdanpek iz sastava RTB Bor po početnoj ceni od 4,6 miliona evra i taj iznos platiće odjednom.

PROPAO: Tender za prodaju najpoznatije poljoprivredne kompanije na jugu Srbije, Porečja iz Vučja, propao je jer se za sedam meseci nije prijavio kupac.

ODUSTALI: Delta Holding odustao je od kupovine akcija slovenačkog Mercatora i Pivare Laško.