Podrška kolega iz Bosne

"Četničke pretnje Milošu Vasiću"; VREME 969

U ime Udruženja/udruge BH novinari upućujem vam riječi podrške i profesionalne solidarnosti u nastojanjima da se oduprete različitim pritiscima i najnovijim kriminalnim prijetnjama smrću vašem novinaru i našem kolegi Milošu Vasiću, upućenim od strane NVO-a Srpski četnički pokret Republike Srpske. Duboko vjerujem kako ćete poduzeti sve mjere zaštite kolege Vasića i zakonitim sredstvima spriječiti atak na njegov profesionalni rad i osobni život.

Iako se novinari u BiH suočavaju sa sličnim problemima i prijetnjama, ovaj put smo zaprepašteni činjenicom da je samoproglašeni četnički vojvoda stavio svoj potpis na pismo kojim najavljuje smrt novinaru, a da pritom odmah nisu reagirali policijski i drugi istražni organi njegovim hapšenjem ili drugim zakonskim mjerama. Mi ćemo zahtjevati od policijskih i pravosudnih organa Bosne i Hercegovine, sa čijeg je područja odaslano prijeteće pismo, da hitno istraže ovaj slučaj i poduzmu mjere prema autoru ili autorima prijeteće poruke. BH novinari će od Tužilaštva BiH također zatražiti informaciju o mjerama koje su poduzeli u utvrđivanju svih činjenica u vezi sa slanjem prijetećeg pisma iz Trebinja. Javnost u BiH i Srbiji mora znati na koji se način ove dvije države, koje se zaklinju u demokratiju i svoj evropski put, mogu oduprijeti nasilju nad novinarima i medijima.

Udruženje/udruga BH novinari poziva kolege novinare, medijske i druge organizacije iz našeg regiona na profesionalnu solidarnost i otpor svim prijetnjama novinarima i slobodi izražavanja.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST