Da li je to polemika

Povodom rasprave o novinarskoj odgovornosti

Svojevremeno mi je jedan lokalni kolumnista rekao da bi mi bilo bolje da sam gurnuo ruku u zmijsko gnezdo nego što sam se kritički osvrnuo na njegov tekst. Izgleda da sam to sada učinio polemišući sa predsednicom i potpredsednikom UNS-a. U svom tekstu "Čemu polemika" ("Vreme" 966) izneo sam tvrdnju da Nezavisno društvo novinara Vojvodine među svojim članovima nema ratnih huškača i drugih potencijalno osumnjičenih novinara koji su u tom smislu zloupotrebili profesiju. Izrazio sam uverenje da taj problem nema ni NUNS. Jesam, na ovaj način, aludirao da bi se takvi likovi mogli naći među članovima UNS-a. "K" od kolektivne odgovornosti nisam pomenuo što mi je Branko Žujović podmetnuo u svojoj reakciji. Nakon toga ga pitam da li on stvarno misli da se ja zalažem za odgovornost svih članova UNS-a, pa i onih koji se u vreme pripremanja i vođenja ratova nisu ni rodili kao i onih koji u to vreme nisu javno delovali, a on mi odgovara da sam ceo UNS označio kao zločinca!

Moram da kažem da sam po profesiji diplomirani pravnik, advokat više od 35 godina i da sam u karijeri uspešno branio i zastupao mnoge novinare. Poznati su mi principi krivičnog postupka i krivične odgovornosti pa teško da bih mogao da napravim takav previd i bilo koje udruženje građana pozovem na krivičnu odgovornost.

Kada mi je već nametnuta tema o kolektivnoj odgovornosti nemam razloga da ne iznesem svoj stav. Mislim da bi se moglo govoriti o moralnoj odgovornosti članova bilo kog udruženja ukoliko nisu sankcionisali svoje članove koji su se ogrešili o zakon ili pravila ponašanja udruženja.

Isto tako članovi UNS-a bi mogli osećati odgovornost za delovanje svojih čelnika.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST