Vreme
VREME 971, 13. avgust 2009. / POŠTA

Prežvakani Beba

"Muke Ratka Kneževića"; VREME 970

Poštovani gospodine Vasiću, mislio sam da se više nećemo sretati po tekstovima i demantima. Ali, očigledno Subotićeva "apanaža" koju primate mora dobro da se zaradi.

Nemam ništa protiv, samo naprijed. Ali prije toga, da ne biste obmanjivali javnost, koja vas čita i onu, ako je ima, koja vam još vjeruje, evo nekoliko bitnih demantija na otvorene laži u vašem tekstu.

1. Nikada se nisam bavio švercom cigareta, u svom životu, a pogotovu ne u Rusiji.

Vi navodite da sam u Rusiji bio 1995. i 1996. godine. Pa nije istina, tih sam godina (od 1995. do 1997) bio šef Misije Crne Gore u Vašingtonu. Moji pasoši pokazuju da sam poslednji put u Rusiji boravio 29. aprila 1993. godine, i nikada kasnije. Ali vi objavljujete već prežvakane neistine vašeg prethodnika na mjestu Canetovog medijskog "potkazivača" gospodina Bebe Popovića, plasirane u novinama u Rusiji koje više i ne izlaze.

2. Nikada nisam upoznao niti kontaktirao u svom životu sa Volfom Minićem, "kiparskim biznismenom Andreasom Neofiduom", i inima koje pominjete a koji su mi "natovareni" predanim radom vašeg prethodnika u godinama "kriznog menadžmenta" iza "Nacional afere" 2001. godine. Lako je i to utvrditi.

3. Velju Ilića sam upoznao kao jednog od vođa srpske opozicije i dosta često ga sretao u Crnoj Gori 1998. i 1999. godine i ugošćavao u mojoj roditeljskoj kući u Nikšiću. Od tada ga nisam ni čuo ni vidio. Nikada nisam bio zainteresovan za ulaganja u duvansku industriju, pa ni u neku Veljinu fabriku koju pominjete.

4. I u dosadašnjim tekstovima i u ovom vidim jako vam smeta tekst objavljen svojevremeno o meni u "Nacionalu". Taj vas je tekst nešto jako "zabolio", i bio je upravo povod nuđenja vaših usluga gospodinu Đukanoviću na susretu u kafeu Grand u Podgorici, o kome piše nedavno vaš zagrebački kolega. Vidim do saradnje je ipak došlo.

Što se ostalog tiče, ostavićemo, nadam se i vi i ja, policijske i pravosudne organe i Srbije, i Hrvatske i drugih zainteresovanih zemalja da utvrde šta je u svemu onome što sam ja izgovorio istina ili ne. To će biti i najbolji demanti vaših sada već dokumentovanih napora da pomognete, kao saučesnik, najvećoj kriminalnoj hobotnici na Balkanu i njenom kolideru Canetu Subotiću. Kažu Srbi: "Živi bili, pa videli!"

Ratko M. Knežević, London