Vreme
VREME 975, 10. septembar 2009. / MERIDIJANI

Brisel:
Nova Barosova agenda

Hose Manuel Baroso, predsednik Evropske komisije, uoči svog mogućeg reizbora otkrio je viziju, odnosno "transformatorsku" agendu politike EU za narednih pet godina. Taj naširoko i nadugačko napisan dokument sadrži njegovu viziju koju bi sproveo u narednom mandatu i poslao ga je na uvid svakoj parlamentarnoj političkoj grupi. Oni će proceniti da li ta agenda odgovara prioritetima koje su oni postavili, a tek onda odlučiće da li da glasaju da Hose Manuel Baroso drugi put postane glavni čovek Evropske komisije.

Na konferenciji za novinare održanoj u Briselu Baroso je rekao da su u tom dokumentu ili, pojednostavljeno, prijavi za posao, obrazložena njegova "ubeđenja i verovanja" na ukupno 41 stranici. Dokument sadrži preporuke za usvajanje Lisabonskog ugovora (koji je zapeo) i napomenu da ga treba ozbiljno shvatiti kao nešto više od "prazne retorike". Osim toga, Baroso preporučuje uspostavljanje "specijalnog partnerstva" sa parlamentom, odlučujućim "lotosom evropske savetodavne demokratije", kako je opisao instituciju. Novi predlozi sadržani su u odeljku dokumenta koji se odnosi na parlament. Baroso se zalaže za regularno "vreme za pitanja" tokom plenarnih sednica i za pravo na ozbiljnu, dobro pripremljenu analitičku diskusiju. Predložio je i češće regularne predsedničke konferencije ili sastanke sa grupama lidera kako bi se "obezbedila bliža saradnja".

Baroso smatra da bi trebalo razmotriti sve tekuće predloge na samom startu mandata novog predsednika Komisije "da bi se potvrdili ili povukli, u saradnji sa parlamentom", koji ima važnu ulogu naročito kada je reč o međunarodnim pitanjima. "Reč je o konkretnim predlozima izgradnje specijalnog partnerstva koji nam je potreban između parlamenta i komisije, institucija koje su srce evropskog projekta i koje mogu da omoguće učinkovit razvoj Evrope." Dodao je da će "izazvati" parlament u smislu ostvarenja njegovih ambicija na "novom nivou" zarad prosperiteta, socijalnih prednosti, bezbednosti i održivog razvoja EU itd. Rekao je, između ostalog, da je gotovo celo leto proveo radeći na dokumentu, od kojeg zavisi da li će on ponovo biti izabran.

Svoj plan i program Hose Manuel Baroso detaljnije će predstaviti sledeće nedelje u Briselu, kada se sastane sa različitim političkim grupacija. Glasanje za njegov reizbor održaće se 16. septembra u Strazburu.

Martin Benks

The Parliament