Vreme
VESTI, / VESTI

EP u košarci: A sada Rusi

Reprezentacija Srbije plasirala se pobedom u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Poljskoj savladavši u poslednjoj utakmici druge faze u Lođu Litvaniju sa 89-79. Posle dosta problema tokom 35 minuta srpski tim je u finišu pokazao da je stara, dobra šuterska škola jugo-basketa i dalje aktuelna. Oni isti igrači koji su u produžetku protiv Turaka promašili svih 12 napada i ostali na nula poena, sada su pogodili sedam poslednjih napada i to svih sedam šutem za tri poena! Litvanci su vodili 70-68 kada je Veličković otvorio seriju trojki, isto je ponovio i kod 75-71 kada su Litvanci opasno pretili da nas pošalju na četvrto mesto. Prvi ga je ispratio Miloš Teodosić (naš najbolji igrač sa 20 poena, 12 asistencija i 4 skoka) za 75-77, potom je Veličković opet pogodio a Teodosić se potrudio da ne zaostane i već je bilo 75-83. Tamo gde su oni stali nastavili su Nemanja Bjelica i na kraju Milenko Tepić. Impresivno.Veličković i kapiten Krstić dali su po 16 poena, Tripković 14, Tepić 13.Najbolji litvanski igrač Linas Kleiza ostao je na samo 11 poena sa ispod 50 odsto šuta iz igre (4/9) što je posledica odlične odbrane.

Litvanci su igrali za svoju košarkašku čast, borili su se kao da im plasman zavisi od ove utakmice, ali srpski tim je konačno „namestio ruku" i postigao 89 poena, mnogo više nego protiv Španije (66), Slovenije (69), Velike Britanije i Polkjske (po 77) i Turske (64). Pobeda puno znači za moral naših mladih igrača a šuterski festival (14/27 za tri poena, 17/35 za dva) ohrabruje pred meč sa Rusima u četvrtak. Evropski prvaci su jedva stigli do četvrtfinala i ako je do prognoza pobeda Rusa bila bi prilično iznenađenje.

-Čestitam mojim igračima na pobedi i na igri i drago mi je što su pokazali da nisu zaboravili da šutiraju a takođe i da kombinuju jer smo imali 24 asistencije.Respektujemo Ruse, poznajemo ih veoma dobro, nedavno smo igrali i pobedili na turniru u Atini, ali ovo je nova utakmica i nova situacija. Najvažnije je da se što brže oporavimo, zato još večeras putujemo za Katovice-rekao je selektor srspke reprezentacije Dušan Ivković

Raspored utakmica četvrtfinala:

Četvrtak,17.09. 18.15-Rusija-Srbija 21.00-Francuska-Španija

Petak,18.09. 18.15-Slovenija-Hrvatska 21.00-Turska-Grčka

V.S