Investicije >

Dobra prilika

Grčka kompanija Alapis ostvarila emisionu premiju od 50 odsto emitovanjem akcija u vrednosti od 451 milion evra

Grčka multinacionalna farmaceutska kompanija Alapis uspela je da emitovanu vrednost akcija nadmaši za 1,5 puta vrednošću prikupljenog kapitala.

Uvećanje kapitala, posle dogovora sa Upravom, garantovale su i sledeće banke: ABN AMRO BANKA N.V., BNP Paribas, Deutsche Bank A.G., London Branch, Jefferies International Limited i Merrill Lynch International.

Konkretno, ovih 451 milion evra prikupljeno je kako podrškom starih akcionara, koji su time potvrdili svoje poverenje u perspektive kompanije, tako i podrškom novih akcionara, koji su na taj način sebi obezbedili pravo preče kupovine.

Kompanija Alapis drži vodeću poziciju na grčkom farmaceutskom tržištu, dostignutu nizom kupovina drugih grčkih kompanija u poslednjih godinu i po dana, a poseduje četiri fabrike za proizvodnju lekova, jednu fabriku za proizvodnju kozmetike i fabriku koja se bavi proizvodnjom veterinarskih lekova.

Istovremeno je kupila i prvu grčku veleprodaju lekova K.P. Marinopoulos.

Podsećamo da je Alapis, kupivši Šumadijalek, u poslednjih godinu i po dana aktivan i na srpskom tržištu kroz veleprodaju lekova, a posle značajnih investicija proširio je svoju delatnost na čitavu teritoriju Srbije i nalazi se među prvih osam veleprodaja u Srbiji.

Prema izjavama generalnog direktora Šumadijaleka i senior direktora Alapisa, gospodina Janisa Georgakopulosa, Alapis će priliv od ove emisije upotrebiti za delimičnu otplatu kratkoročnog kredita, finansiranje potreba likvidnosti, kao i za određene kupovine u Grčkoj i u Jugoistočnoj Evropi.

Posebno interesantno za teritoriju Srbije je to da je Alapis početkom aprila prvobitno izrazio zainteresovanost za kupovinu Galenike, s ciljem da uspostavi čvrstu proizvodnu bazu u Srbiji, ali je država nedavno odložila taj tender za 2010. godinu.

Ali kako gospodin Georgakopulos vrlo realno izjavljuje: "Galenika nije naš jedini cilj u Srbiji, jer smo čvrsto uvereni u perspektive ove zemlje, investirali smo i nastavljamo ovde sa našim dugoročnim investicijama, a s obzirom na izraženu likvidnost, pogotovo posle dokapitalizacije, u prilici smo da ovakvu komparativnu prednost, koju imamo nad konkurencijom, svakako iskoristimo ukoliko se pojavi dobra prilika za investiranje."

Grupacija Alapis zapošljava 2500 radnika, osim u Grčkoj, aktivna je i u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji, a prema konsolidovanim izveštajima iz 2008. godine, zabeležen je promet od 1.136.000.000 evra u poređenju sa 442.500.000 evra iz 2007, a poslovna dobit je iznosila 277.900.000 evra u odnosu na 117.400.000 u 2007. godini.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST