Zdravstvo >

Nagrada za efikasnost

Evropski zdravstveni forum dodelio je direktorki RZZO-a Svetlani Vukajlović specijalnu povelju za postignute rezultate u reformi finansiranja lekova.

Svetlana Vukajlović

Ona je na konferenciji za novinare istakla i veliki doprinos i timski rad njenih saradnika iz RZZO-a, pre svih kolega programera i lekarskih komisija. "Svi oni su", kako je rekla, "napravili informacione sisteme za lekove, za koje postoji interesovanje širom Evrope."

Rekavši da zdravstveni sistem u Srbiji funkcioniše isto kao i zdravstveni sistemi u Evropi, iako troši mnogo manje novca, direktorka RZZO-a je navela da Srbija po glavi stanovnika na godišnjem nivou potroši između 60 i 70 evra za lekove, dok zemlje u regionu potroše i pet puta više.

"Pacijenti unutar tih zdravstvenih sistema nisu u prednosti. Oni troše više novca, ali njihovi zdravstveni sistemi funkcionišu isto kao i naš. Mi imamo mehanizme da sa manje para postignemo iste rezultate", ocenila je Vukajlović, kojoj pripada i zasluga za to što je Srbija jedina zemlja u Evropi u kojoj su cene originalnih lekova i njihovih generičkih paralela identične.

U Srbiju će 26. novembra doći eminentni evropski stručnjaci iz oblasti zdravstvenog osiguranja i zaštite kako bi se diskutovalo o tome da li je zdravstvena usluga tržišni proizvod ili ljudsko pravo, odnosno kako napraviti odnos između cene zdravlja i prava na zdravlje. "Mislim da je to jako važna tema, pa će i naša javnost imati priliku da čuje iz prve ruke šta se u drugim zemljama dešava po pitanju reforme zdravstvene zaštite", zaključila je Svetlana Vukajlović.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST