"Focetria adjuvanted H1N1"

Vakcina protiv H1N1 >

Špric pod mikroskopom

Zašto nije nabavljena na vreme, zašto moramo da potpisujemo i ako hoćemo i ako nećemo da je primimo, koliko je korisna, a koliko štetna vakcina koja nam uskoro stiže

Vakcinacija protiv gripa H1N1 u Srbiji bi mogla da počne sredinom decembra, pošto bi prvih 500.000 vakcina trebalo da stignu do 10. decembra. Na tenderu koji je raspisao Republički zavod za zdravstveno osiguranje pobedila je švajcarska farmaceutska kompanija "Novartis", koja je jedina na vreme podnela svu potrebnu dokumentaciju i jedina je od tri pozvane firme (osim nje, RZZO je na tender pozvao i "Glakso Smit Klajn" i "Sanofi Paster") u mogućnosti da vakcine za Srbiju obezbedi do kraja godine. Na tender su se javili i Institut za imunologiju i virusologiju "Torlak" i kompanija "Bakster". Institut "Torlak", koji bi sredinom sledeće godine trebalo da proizvodi vakcinu protiv svinjskog gripa, ponudio je tenderu vakcinu kineskog proizvođača "Zheijang tjanjan", po ceni od 3,8 evra po dozi. Međutim, nije na vreme podneo svu potrebnu dokumentaciju, a ponuđena vakcina, iako ima potrebne ateste, nema dozvolu za prodaju na evropskom tržištu. Kompanija "Bakster" nije prošla tender zato što proizvodi vakcinu koja ne može da se koristi za decu mlađu od osam godina.

Zašto vakcine nisu nabavljene na vreme, zašto je RZZO pozvao samo "GSK", "Novartis" i "Sanofi Paster", zašto vakcinu možemo kupiti samo od jednog ponuđača, zašto moramo da potpisujemo ukoliko nećemo da primimo vakcinu, zašto moramo da potpisujemo ako hoćemo da je primimo, koliko nam vakcina može doneti koristi, a koliko štete, samo su neka od pitanja kojima se javnost bavi ovih dana.

Do sada dobijeni odgovori su:

1. Vakcina se nije mogla ranije nabaviti pošto nam ih niko nije mogao i nije želeo isporučiti;

2. RZZO je tražio da firme koje učestvuju na tenderu ispune tri uslova: da je vakcina registrovana u EU, da nam ponuđač može isporučiti bar 500.000 doza do 15. decembra i da ostalih 2,5 miliona isporuči do marta sledeće godine;

3. Vakcinu možemo kupiti samo od jednog ponuđača jer tako nalaže Zakon o javnim nabavkama;

4. Logično je da potpisom potvrdimo odgovornost ako ne želimo da se pelcujemo, međutim, nema baš logičnog objašnjenja zašto se zahteva potpis i onih koji na vakcinaciju pristaju. Jedno od ponuđenih objašnjenja je da vakcinacija nije obavezna zakonom, pa da zato moramo da potpisujemo pristanak.

5. Korist, odnosno štetu, možemo da uvidimo kada analiziramo sastav vakcine koji nam je ponuđen, između ostalog, i na sajtu Svetske zdravstvene organizacije (mada od toga vajdu imaju stručnjaci za hemiju i farmakologiju). Savez sindikata lekara i farmaceuta zatražio je od Ministarstva zdravlja da se u svim sredstvima javnog informisanja objave moguća neželjena dejstva vakcine. Do utorka, 10. novembra, to nije učinjeno.

"Novartisovu" vakcinu "focetria adjuvanted H1N1" mogu primati sve osobe starije od šest meseci.

Jedna doza vakcine sadrži:

Aktivna supstanca:

Površinski antigeni virusa influence (hemaglutinin i neuraminidaza) soj:

A/California/7/2009 (H1N1)v sličan soju (X-181) 7,5 mikrograma** u 0,5 ml doze

Adjuvans:

Vakcina sadrži adjuvans (MF59C.1) koji poboljšava imunološki odgovor. MF59C.1 sadrži 9,75 mg skvalena, 1,175 mg polisorbata 80 i 1,175 mg sorbitan trioleat u citratnom puferu. Količine su izražene za 0,5 ml doze vakcine.

Ostali sastojci:

tiomersal, natrijum-hlorid, kalijum-hlorid, kalijum-dihidrogenfosfat, natrijum-hidrogenfosfat dihidrat, magnezijum-hlorid heksahidrat, kalcijum-hlorid dihidrat, natrijum-citrat, limunska kiselina i voda za injekcije.

Pročišćeni antigeni virusa gripa, hemaglutinin i neuraminidaza, uz dodatak adjuvansa MF59, koji poboljšava imunološki odgovor, osiguravaju bolji klinički učinak i štite protiv šireg spektra virusnih sojeva. Važno je znati da su i kod novih vakcina sa andjuvansom virusi uzgajani na jajima, zbog čega ih ne smeju primati osobe alergične na jaja.

Jedan od sastojaka vakcine je i timerozal, organsko jedinjenje na bazi žive. Prema rečima dr Ranka Dakića, direktora Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak", timerozal ulazi u sastav svake vakcine i nije toksičan, kako se to navodi na brojnim sajtovima na internetu. Da bi timerozal ili neko drugo jedinjenje iz vakcine bilo otrovno za ljudski organizam, potrebno je odjednom da se primi 1000 doza. Ranije je bilo pokušaja da se vakcine naprave bez timerozala, ali su takve vakcine imale manje dejstvo i mogle su da se kontaminiraju.

Iako je predstavnik "Novartisa" istakao da je ovu vakcinu do sada primilo 42 miliona osoba širom sveta bez propratnih simptoma, njen kvalitet, efikasnost i bezbednost ispitaće Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

Prednost u vakcinaciji imaće najugroženije grupe stanovništva: trudnice, hronični bolesnici i zdravstveni radnici, a iz vakcinacije će biti izuzeti deca mlađa od šest meseci i trudnice do trećeg meseca.

Participacija će biti naknadno utvrđena, a neće je plaćati oni koji je i inače ne plaćaju.

Ostalih 2, 5 miliona doza biće isporučeno u tri tranše – 30. januara, 27. februara i 20 marta.


 

Bez vakcina i zemlje u okruženju

U Hrvatskoj je do ove nedelje obolelo 453, a umrlo dvoje ljudi. Iako je Hrvatska naručila 1,5 milion doza vakcine, prva pošiljka od 500.000 doza stići će tek krajem ovog i početkom sledećeg meseca. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) ranije je objavio da vakcina neće biti dostupna svima, već samo hroničnim bolesnicima, zdravstvenim radnicima i ukućanima beba mlađih od šest meseci i teških bolesnika, koji ne mogu da prime vakcinu. U HZJZ-u ne preporučuju vakcinaciju zdrave dece i mladih jer, prema dostupnim podacima, oni infekciju prebole bez posledica i uz blažu kliničku sliku.

U Crnoj Gori je zabeleženo 28 obolelih. Ministar zdravlja Crne Gore Miodrag Radunović najavio je da će Vlada do kraja godine obezbediti vakcine za sve građane i da bi vakcinacija mogla da počne početkom januara. Prvo će biti vakcinisana deca i trudnice.

U Republici Srpskoj registrovano je 11 obolelih. Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić rekao je da je ovo ministarstvo poslalo zahtev i narudžbinu jednom od tri evropska proizvođača za nabavku 30.000 doza vakcine protiv novog gripa.

U BiH je obolelo 46 ljudi, nema smrtnih slučajeva. Vlada Federacije BiH je, pored već naručene interventne količine od 30.000 doza koje se očekuju početkom iduće godine, spremna da finansira nabavku dodatnih 150.000 doza vakcine protiv gripa AH1N1, što će zavisiti od kapaciteta proizvođača.

U Sloveniji je obolelo 304 ljudi, jedna žena je umrla. U tu zemlju je do sada stiglo 58.000, od ukupno naručenih 800.000 vakcina protiv novog gripa. Vakcinacija je počela 2. novembra.

U Makedoniji je obolela 71 osoba. Makedonija očekuje da vakcine protiv novog gripa budu isporučene krajem novembra. Isporuka vakcina kasni zato što, kako kažu u Ministarstvu zdravlja, proizvođač zbog ogromne potražnje ne može da isporuči sve potrebne količine.

U Mađarskoj je od gripa umrla jedna osoba. Vakcine proizvedene u Mađarskoj (koje Slovaci masovno kupuju "na svoju ruku") nemaju međunarodni, već samo nacionalni sertifikat. Mađarska Vlada je naručila četiri miliona doza vakcine.

U Rumuniji je do ove nedelje od novog gripa obolelo ukupno 555 ljudi. Rumunija, za sada, prema rečima državnog sekretara, raspolaže dovoljnom količinom antivirusnih vakcina, a u planu je kupovina još 1.375.000 doza. Vakcinacija bi trebalo da počne 26. novembra, a prve doze će se iskoristiti za imunizaciju pripadnika pogranične policije na granici sa Ukrajinom, kao i stanovništva koje živi u toj oblasti.

Bugarska je 6. novembra objavila epidemiju novog gripa. Do tada je u toj zemlji 100.000 ljudi obolelo, a četvoro umrlo od posledica novog gripa H1N1. Bugarska, kako izveštavaju glasila u Sofiji, nema dovoljno vakcina protiv novog gripa i stoga je vlada uputila poziv za pomoć ostalim članicama Evropske unije i farmaceutskim kompanijama.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

Maske

U zemlji vlada nestašica maski protiv novog gripa. Situacija je, daj šta daš, a mušterije po apotekama kupuju i hirurške maske. Njih je moguće nabaviti za deset do 20 dinara po komadu, dok pakovanje od tri epidemiološke maske košta oko 120 dinara. Gornjomilanovačka firma "9. septembar" počela je 9. novembra distribuciju 200.000 zaštitnih maski, koje bi trebalo da se nađu u apotekama širom Srbije.

Nošenje maske nema smisla u svakom slučaju. Kako biste sebe i druge sačuvali od virusa, masku treba nositi u zatvorenom prostoru, kada ste u kontaktu sa osobom koja ima simptome slične influenci, tokom negovanja bolesnog člana porodice. Važno je znati da nepravilna upotreba maske može povećati rizik od transmisije virusa. Maska se, dakle, stavlja pažljivo tako da prekrije usta i nos i sigurno vezuje tako da se minimalizuje svaki prostor između lica i maske. Neophodno je izbegavati dodirivanje maske koja se koristi. Kad god se dodirne upotrebljena maska potrebno je oprati ruke sapunom i vodom ili ih obrisati vlažnim maramicama na bazi alkohola. Čim korišćena maska postane vlažna mora se zameniti novom čistom, suvom maskom. Nikako ne upotrebljavati već korišćenu masku za jednokratnu upotrebu, već je baciti odmah nakon skidanja.

Lekovi

Virus H1N1 je osetljiv na dva leka: oseltamivir (komercijalno poznat kao tamiflu) i zanamivir (komercijalno poznat kao relenza), koji mogu da ublaže težinu i trajanje bolesti, a mogu se primeniti i preventivno (kod bliskih kontakata). Upotreba antivirusnih lekova i antibiotika sprovodi se samo po preporuci lekara, a zvaničnici tvrde da za sada imamo dovoljne količine lekova. Stručnjaci nikako ne preporučuju preventivno uzimanje ovih lekova kako se ne bi razvila rezistentnost.

Kućna apoteka

Namirnice kojima možemo da prkosimo naletu novog gripa su beli i crni luk, cvekla, kiseli kupus, turšija, kisele paprike, limunada, domaća pileća supa, ali i kuvano crno vino i rakija, naravno u malim količinama.

Kiseli kupus ima dosta metanamin-hidrorodanina, koji može biti efikasna supstanca protiv ptičjeg gripa.

Beli luk razgrađuje masnoće, usporava razvoj bakterija i uništava viruse.

Pileću supu zovu i prirodni penicilin, jer pročišćava disajne puteve. Preporučljivo je kuvati je sa dosta povrća.

Paprika je, kao i citrusi (limun, pomorandža), bogata vitaminom C. Naravno, samo konzumiranje ovih namirnica ne vredi ništa ukoliko se ne pridržavate preporučenih načina zaštite protiv gripa.