foto: reuters

Pruga Beograd–Niš >

Tužbom na blokadu

Radnici GIK-a "Prvi maj" iz Lapova ponovo spavaju na šinama. Zahtevaju isplatu 11 plata, penzionog osiguranja i nastavak proizvodnje u fabrici i odlučno odbijaju da deblokiraju prugu Beograd–Niš dok im se zahtevi ne ispune.

Ni najave generalnog direktora Velimira Radenovića da će protiv zaposlenih u protestu pokrenuti stečajni postupak neće ih, kako kažu, naterati da napuštaju koloseke. Zbog blokade je voz sa 400 tona petardi i raketa skoro deset sati bio zaustavljen u beogradskom naselju Resnik. Oko 17.30 krenuo je za Grčku preko Požege.

U noći između 7. i 8. decembra štrajkači su se podelili u tri grupe. Jedni su bili napolju uz vatru, drugi su se smestili uz električnu grejalicu pod šatorom, dok su se treći grejali uz furunu u čekaonici železničke stanice "Lapovo varoš". Tvrde da su pregovorima pokušali da od poslodavca dobiju makar dve minimalne plate umesto svih 11, ali ističu da on ni na to nije pristao. Zbog toga su bili primorani na radikalan potez – da blokiraju železnicu i na taj način proizvedu veću materijalnu štetu nego što iznose njihova potraživanja. Time su konačno uspeli da pokrenu državu na akciju. I to kakvu.

Ministarstvo infrastrukture je izračunalo da su radnici "Prvog maja" u prethodne tri blokade pruge kod Lapova Železnicama Srbije naneli štetu od 50 miliona dinara. Zbog toga će ih država – tužiti. Kako je objasnio državni sekretar u Ministarstvu za infrastrukturu Slavoljub Vukićević, prvo će biti podnete krivične prijave protiv nepoznatih učinilaca, a kada se utvrdi identitet odgovornih za blokade (na čemu se intenzivno radi) protiv kolovođa će biti podnete i krivične prijave. Štrajkači poručuju da ne odustaju.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST