>

»Pušačke bolesti«

Prosečan pušač popuši oko 30 cigareta dnevno. Rizik od obolevanja je više u relaciji sa dužinom pušačkog staža, nego sa brojem popušenih cigareta. Navodimo najčešće nuspojave koje pušenje izaziva.


Moždani udar, šlog

Moždani udar označava naglo nastali neurološki poremećaj uzrokovan poremećajem moždane cirkulacije. Poremećaj cirkulacije dovodi do nedovoljne snabdevenosti određenih delova mozga kiseonikom i hranjivim materijama. Nedostatak kiseonika i hranjivih materija uzrokuje oštećenje i odumiranje nervnih ćelija u delovima mozga koje opskrbljuje oštećena krvna žila što ima za posledicu slabljenje funkcija kojima ti delovi mozga upravljaju. Pušenje može i do šest puta povisiti rizik od nastanka moždanog udara, a rizik raste s brojem popušenih cigareta. Srećom, već pet godina nakon prestanka pušenja rizik se izjednačava s rizikom nepušača.


Vid

Osobe koje puše više od 20 cigareta dnevno, imaju dvostruko veću verovatnoću za razvoj očne mrene i zamućenost očnog sočiva, što može dovesti do slepila.


Infarkt miokarda ili srčani udar

Infarkt miokarda je posledica potpunog prekida dotoka krvi u koronarnu arteriju ili njene grane. Najčešće nastaje naglo, akutno, zbog tromboze, koja začepi koronarnu arteriju ili njene grane. Epidemiološka ispitivanja su pokazala da je infarkt miokarda tri puta češći kod pušača.





Pluća

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da pušenje uzrokuje 85 odsto smrtnih slučajeva od primarnog raka pluća i 75 odsto od hroničnog bronhitisa i efizema pluća.


Čir na želucu

Pri pušenju manja količina dima dospeva u želudac i može uzrokovati upalu sluznice želuca. Čir na želucu kod pušača se često može pretvoriti u karcinom.


Bolne menstruacije i infertilnost

Bolne menstruacije sa glavoboljom i grčevima su češće kod žena koje puše i povezane su s dužinom pušenja. Veća je verovatnoća infertilnosti ili komplikacija pri začeću pa je povećan rizik od komplikacija u trudnoći.


Impotencija

Pušenje izaziva krvožilne poremećaje u muškom polnom organu, zbog čega je i povećan rizik polne nemoći.


 

Vakcina protiv pušenja

Vakcina protiv pušenja

Kompanija Nabi Pharmaceuticals iz Boka Ratona u Floridi proizvela je novi, još neodobreni lek protiv pušenja. Pušenje ubija više ljudi nego svinjski grip, a nova vakcina NicVAX stvara antitela koja se vežu na molekule nikotina, sprečavaju njihov uticaj na mozak i prekidaju zavisnost, kažu u toj kompaniji.

Vakcina protiv pušenja mogla bi da pomogne ogromnom broju pušača koji puše isključivo zato jer više nemaju dovoljno snage da se odupru zavisnosti od nikotina. Istraživanja, naime, pokazuju da se 90 odsto pušača koji prestanu s pušenjem već u prvoj godini vraća cigareti, piše "Delo". Nova vakcina NicVAX stvara antitela koja se vežu na molekule nikotina i sprečavaju njihov pristup mozgu. Zbog toga izostaje osećaj užitka.

"Ukoliko vakcina bude odobrena, to bi bilo rešenje za milione pušača koji žele jednom zauvek da prestanu s pušenjem", rekao je predsednik biološkog odeljenja GlaxoSmithKlinea, gde su za vakcinu već sad spremni da plate 27 miliona evra.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST