Vreme
VREME 995, 28. januar 2010. / EXTRA

 :
Interval

London

Image

Tinejdžeri u Velikoj Britaniji u toku jednog dana u proseku koriste svega 800 različitih reči. Za to su krivi, pokazalo je istraživanje, mobilni telefon, instant poruke i i-mejl. Osim toga, mladi Britanci su u svoju komunikaciju uneli veliki broj skraćenica, među kojima je najkorišćenija "lol" (laughing out loud). Pojedini lingvisti ipak smatraju da ovo nije toliko loše, i da za tinejdžere taj novi rečnik predstavlja sredstvo za međusobnu komunikaciju i pojednostavljivanje u izražavanju. Dodaju da su istraživači ti koji ne razumeju složenost jezika mladih.


Beograd

Image

U Beogradu, u Galeriji Muzeja nauke i tehnike otvorena je izložba postera radova mladih istraživača "Petnice" iz oblasti društvenih, prirodnih i tehničkih nauka, pod nazivom "Korak u nauku". Na izložbi, koju je otvorio ministar nauke Božidar Đelić, prikazano je 70 radova 103 autora, učenika srednjih škola koji su bili polaznici "Petnice". Đelić je najavio da će Ministarstvo i ove godine izdvojiti 13 miliona dinara za "Petnicu", "a možda i više".


Pariz

Image

Naučnici iz francuskog instituta "Paster" razvili su biočip koji bi mogao da u periodu od 24 časa utvrdi prisustvo nekog poznatog virusa ili bakterije, ili neke od njihovih varijanti u organizmu čoveka. Biočip je zapravo mala pločica na koju se stavljaju delovi nukleinskih kiselina traženog mikroba, čije se prisustvo potvrđuje svetlosnim signalom koga može da detektuje uređaj namenjen u te svrhe. To bi moglo da pomogne u hitnom otkrivanju virusa u telu, što bi omogućilo zdravstvenim radnicima lakšu kontrolu epidemija.

 




Image
Sunce

Najduže pomračenje Sunca u ovom milenijumu bilo je 15. januara i trajalo je 11 minuta. Toliko dugačko pomračenje ponoviće se tek 3043. godine, saopštili su stručnjaci Američke svemirske agencije (NASA). Pomračenje su mogli da vide najpre stanovnici Afrike –Centralnoafričke Republike, potom Čada, Konga, Ugande, Kenije i Somalije, a zatim na jugu Indije, na severu Šri Lanke, Mjanmara i Kine.

Image
Mars

Tokom januara, NASA je obeležila šestu godišnjicu otkako su se njena robotizovana vozila Spirit i Opportunity, jedno za drugim, spustila na Mars. Naučnici su se nadali da će tamo provesti po tri meseca, ali je misija premašila sva očekivanja: Opportunity je čak uspeo da pošalje na Zemlju preko 132.000 fotografija koje je snimio na 18 kilometara dugom putovanju po Crvenoj planeti.