Vreme
VREME 1001, 11. mart 2010. / MOZAIK

Cena zdravlja i lepote:
Smršati u Srbiji

Šta može biti lepše od lagodnog topljenja kilograma koje smo pabirčili mesecima, pa i godinama? Potrošačima nije bitan sastav dijetetskog proizvoda, niti odakle se uvozi u Srbiju. Važno im je samo koja ga je pevačica koristila

Jedan sasvim običan dan u Beogradu... Gomila se besomučno trudi da se ugura u prepun autobus gradskog prevoza. Svima polazi za rukom osim debeljuci kojoj mršavica u miniću baš pred zatvaranje vrata prezrivo poručuje "Da si Biomed 4 pila, u autobusu bi bila". Vrata se zatvaraju, mršavica se još jednom podrugljivo nasmeje, a debeljuca besno tresne torbetinu o asfalt.

Nema osobe koja se ne seća ove reklame.

Od tog treska vratima (i torbetinom) prošlo je više od petnaest godina, a Biomed 4 i dalje važi za jedan od najpopularnijih proizvoda za mršavljenje na ovim prostorima. Njegova poruka je: "Mršavite dok spavate." Šta može biti lepše od lagodnog topljenja kilograma koje smo pabirčili mesecima, pa i godinama? Bez gladovanja, bez znojenja, bez muke.

Poslednjih godina Biomed dobija sve opasniju konkurenciju. Na listu najtraženijih proizvoda, ne samo u Beogradu nego širom zemlje, stigla je "detoks" kafa. Stručnjaci o njenim svojstvima znaju malo, ali je zato potrošači kupuju čak i kada nema deklaraciju, jer veruju da skida kilograme kao na reklami.

IDE KO ALVA: Kupuje se na kesice, na table (tablete sa zelenom kafom), na kutije, na kilograme, a navodno postoje i liste čekanja kupaca koje prodavci zovu čim isporuke stignu.

Image
ONE SU USPELE: Leontina pre...

U prodavnicama zdrave hrane u ponudi ima više ovakvih proizvoda, različitih dobavljača, sastava i cena. Kupcima, navodno, nije bitno koliki procenat zelene kafe proizvod sadrži, niti odakle se uvozi u Srbiju. Važno im je samo koja ga je pevačica koristila.

Zelena kafa s likom Leontine pojavila se pre nekoliko meseci, momentalno postala hit na tržištu, pomogla hiljadama žena da izgube kilograme, a onda se, pre manje od mesec dana, ispostavilo da sadrži opasan sastojak – sibutramin. Upravo zbog tog sastojka crnogorsko ministarstvo zdravlja je 28. februara zabranilo ovaj preparat, kao i "zelenu kafu 800" i "zeleni čaj" američke kompanije "American Leptine Pharmaceuticals Ltd".

Image
...i posle kafe

Nedelju dana kasnije "Leontina", kako popularno zovu ovaj proizvod, povučena je i sa tržišta Srbije, a preduzeće "Elephant Co" obećalo da će promeniti dobavljača sirovine za napitak, odnosno da će ubuduće sve sirovine biti nabavljene iz EU, kao i da će, zbog sigurnosti, u Srbiji biti poštovani svi standardi proizvodnje koji važe za Evropsku uniju.

Osim "Elephantove", sa tržišta su radi laboratorijskog ispitivanja povučene i zelene kafe koje su uvozila preduzeća "Infinity sistem", "Beosafer" i "For Life".

Zanimljivo je da se nijedan lekar do sada nije javno i dovoljno glasno izjašnjavao povodom ovih proizvoda. Zanimljivo je i da niko od stručnjaka nije znao tačan sastav ove kafe. Ni stručnjaci sa Farmaceutskog fakulteta, ni nutricionisti.

Zašto laboratorijska ispitivanja preparata na bazi zelene kafe nisu obavljena ranije? Jer sibutramin nije ni bio deklarisan u sastavu proizvoda. Inače, sporni sastojak je pronađen i u leku za mršavljenje "reductil", koji je sa tržišta povučen pre mesec i po dana.

Image
Ivana Zarić pre...

Zašto je sibutramin štetan? Osnovni sastojak preparata za mršavljenje na bazi zelene kafe je gljiva genoderma lucidum. Međutim, ova gljiva je jako skupa pa pojedini proizvođači, umesto njom, efikasnost postižu dodavanjem zabranjenog sibutramina, koji suzbija apetit. Prema nepotvrđenim informacijama, ova štetna sirovina uvozi se uglavnom iz Kine i to po veoma niskim cenama. Dok se nabavna cena regularne zelene kafe kreće oko 15 evra po pakovanju, Kinezi tu sirovinu prodaju i za dva do tri američka dolara.

Sibutramin održava ravnotežu serotonina i norepinefrina, i pojačava metabolizam. Međutim, osim što izaziva osećaj sitosti i povećava energiju, sibutramin može izazvati nesanicu, malaksalost, ali i srčani i moždani udar, bol u grudima, povišen krvni pritisak i – zavisnost.

PRVA JUTARNJA: U Srbiji se još nije prijavila nijedna osoba koja sumnja da je ove nuspojave doživela zato što je konzumirala zelenu kafu.

A, kako stvari stoje, konzumirali su je mnogi. Zelena kafa sa likom kantautorke Leontine (Vukomanović) Pat definitivno je najreklamiraniji proizvod u Srbiji u proteklih šest meseci. Na televiziji se vrti non-stop, generalni je sponzor najgledanijih TV emisija, a bolja reklama od Leontine koja je (pre trudnoće) vidno skinula kilograme i konačno ponovo uskočila u helanke, krinoline i korsete po kojima je poznata nije mogla da postoji. Sama Leontina je Zelenu kafu prvi put probala u februaru prošle godine. Kako je napisala na sajtu kompanije "Elephant Co", u početku je uspela da skine sedam kilograma, ali "više se ništa nije mrdalo".

Image
...i posle

Pošto se ništa nije mrdalo, a njoj je bilo garantovano da će za dve nedelje izgubiti još tri kilograma, Leontina se opkladila i – izgubila. I kilograme i opkladu. "Od tad – do dana današnjeg samo pijem Zelenu kafu – kao prvu jutarnju", piše Leontina.

Potencijalnim korisnicama je poverila i kako Zelena kafa deluje: "Žedna sam od nje, pijem dosta vode, smanjen mi je apetit – iako zdravo ogladnim i mislim da ću pojesti sve ispred sebe, međutim ukus počinje da mi se gubi posle četiri-pet zalogaja i ja sav ostatak lepo ostavim u tanjiru." Primetila je da se budi ranije i to čila i odmorna, da prvo popije zelenu kafu, da ogladni tek oko podne, a kad ogladni ona i jede, da pije dosta ceđenog voća, i što je najlepše – da nema ograničenja. Može da jede čak i uveče i uopšte se ne opterećuje da li će da meša ugljene hidrate i proteine.

Iako revnosan konzument napitka, Leontina je pravila pauze. Dešavalo se da Zelena kafa ne stiže redovno u apoteke pa je pauza umela da traje i po nedelju-dve. "Onda sam naučila lekciju i uzimala po pet kutija, da se nađe", piše.

Cena pakovanja od 14 kesica varira od apoteke do apoteke. Mogla se kupiti npr. za 2500 ili za 2750 dinara, ali ako se uhvati sezonski ili vikend popust, može biti i deset do 30 odsto jeftinija.

Leontina ne smatra da je dvadesetak evra po kutiji skupo za tako nešto i dodaje da kad se 20 evra podeli na 14 dana (koliko kutija ima kesica) ispadne da je dnevna doza evro i po. Toliko otprilike košta i espreso u kafiću... "E, ako nemam toliko za jedan dan... šta da kažem", zaključuje Leontina.

Leontina je na svom primeru iskusila da: zelena kafa ne stvara probleme u stomaku – grčeve, zavijanje, malaksalost, nadutost trbuha, "WC seanse" i sl. "Samo ste žeeeedniii i kad krenete da jedete, to više nije to što vas čini srećnim."

"Sve sam manja i manja", kaže Leontina koja je "baš zbog nekih dušebrižnika koji tvrde da je sve to što pijemo štetno za organizam i slično", redovno radila kompletnu analizu krvne slike, holesterola i enzima jetre. Rezultati su bili besprekorni – holesterol je spao na najminimalniju vrednost – "bez rizika", jedino je gvožđe sa 18, pre dijete, došlo na 11...

Osim što je delotvorna, Zelena kafa je, za razliku o mnogih dijetetskih bućkuriša i ukusna. "Podseća na najfiniju filter kafu sa mlekom", kaže pevačica i završava sledećim rečima: "Toliko sam se navikla na nju da mi, otkad sam je potrošila, baš nedostaje."

Od petka sigurno nedostaje i ostalim konzumentkinjama a, ako je za utehu, u slobodnoj prodaji su ostale "Zelena kafa kapsule" (takođe sa Leontinom). Ovaj proizvod je zdravstveno i klinički ispitan. Na pakovanju je naveden sastav: suvi standardizovan ekstrakt zrna zelene kafe (Coffea canephora robusta P.) sa 45-50 odsto hlorogenične kiseline – 400mg. Ostali sastojci: želatin, boje: titan-dioksid, patent plava, sunset žuta, hinolin žuta, ponso 4R. Pored objašnjenja o dejstvu stoji i napomena da se proizvod ne preporučuje trudnicama, dojiljama, deci ispod 16 godina, osobama sa srčanim problemima, visokim krvnim pritiskom i dijabetesom; da se preporučena doza od jedne kapsule dnevno ne sme prekoračiti; da se dijetetski suplementi ne mogu koristiti kao zamena za raznovrsnu ishranu i da je pre upotrebe važno posavetovati se sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Osim Leontine, za "eliksirom za vitku liniju" posegnule su najpoznatije estradne zvezde. Iako danas svako zna da je Ivana Zarić posle dva porođaja vratila liniju zahvaljujući kafi sa garsinijom (vidi okvir), mršavljenje dve zvezde je postalo projekat i pod budnim je okom javnosti.

U sledećem broju: Kako su smršale Seka Aleksić i Marija Šerifović, zašto je kavitacija postala apsolutni hit i može li da pogreši test intolerancije na hranu.

Jasmina Lazić


Šta je zelena kafa?

Sastojci u zelenoj kafi sprečavaju apsorpciju glukoze u crevima i tako regulišu metabolizam. Inače, zelena kafa je poznata i kao odlično oružje u borbi protiv starenja zbog antioksidanata koji sprečavaju nastanak slobodnih radikala, supstance koje uzrokuju oštećenje ćelija i nastanak bolesti.

Značajan sastojak preparata za mršavljenje na bazi zelene kafe je hlorogenska kiselina. Prženjem kafe na visokim temperaturama dobija se prijatna aroma, ali se razgrađuje čak 70 odsto hlorogenske kiseline. Zbog toga se za proizvodnju svetola (zaštićen naziv za glavni aktivni sastojak preparata zelene kafe u obliku kapsula) upotrebljavaju nepržena zrna zelene kafe koja su zadržala mnogobrojne aktivne supstance. Svetol je dekofeinizirani ekstrakt zelene kafe. Osim hlorogenske, po proizvođačkoj deklaraciji, aktivni sastojci svetola su i kafeična i kvinična kiselina.

Kako deluje? Smatra se da ekstrakt zelene kafe, odnosno aktivni sastojak hlorogenska kiselina (5-kafeolkvinične kiseline s izomerima) ograničava otpuštanje glukoze u cirkulaciju inhibicijom enzima glukoza-6-fosfataze. Time se povećava sagorevanje masti kao izvora energije, što dovodi do gubitka masnog tkiva u organizmu. Kada mu je potrebna energija, organizam prvo crpe rezerve glikogena iz jetre. Kada je zaliha iscrpljena ili nedostupna, organizam počinje da koristi rezerve masnog tkiva, a rezultat je gubitak telesne težine.

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije klasifikuje sve proizvode za koje dobije zahtev od proizvođača, nosilaca dozvola, uvoznika, ili inspekcija i nema uvid u tržište proizvoda koji nisu lekovi. Prema stručnom mišljenju Agencije, sledeći proizvodi od zelene kafe nisu lekovi:

1. Atlantic – Espresso green,

2. Elephant – Zelena kafa,

3. Business House – Doctor’s Express Slim Cafe,

4. Forlife – Alsvelte Green Coffe for Slimers,

5. Max – Vibe – Alsvelte Green Coffe for Slimers.

Kafa sa garsinijom

Slim and fit kafa koju reklamira voditeljka Ivana Bojić garantuje skidanje pet kilograma za deset dana. U pitanju je normalan koncentrat kafe (nije pojačan kao zelena kafa), a dodatak garsinija utiče na proizvodnju seratonina tako da eliminiše osećaj gladi i povećava potrebu za vodom. Za razliku od "Leontine" konzumira se ujutru i uveče, a u slučaju da nema rezultata, vraćaju pare. Cena pakovanja koje traje deset dana je 1400, a za 20 dana 2500 dinara.